Şu An Okunan
25. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Başladı

25. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Başladı

25. Uçan Süpürge

Bu yıl 25. kez düzenlenen Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, dün akşam gerçekleştirilen törenle açılışını yaptı. ‘Kadınların Mirası’ temasına odaklanan festival 5 Haziran’a kadar devam edecek.

1998 yılında sinemada kadın emeğini görünür kılma motivasyonuyla yola çıkan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu yıl 25. yaşını kutluyor. Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olma unvanını taşıyan organizasyonun bu yılki teması ‘Kadınların Mirası’. Tema etrafında bir araya getirilen farklı kuşak, coğrafya ve üretim biçimlerinden gelen kadın sinemacıların yapımları önümüzdeki 10 gün boyunca Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak. Gösterimler Ankara’da Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

25. Uçan Süpürge

Pandemi döneminde farklı koşullarda seyircisiyle buluşmaya devam eden Uçan Süpürge, 25. yılını devirdiği bu yılda tamamen fiziksel olarak gerçekleştirilen programına geri dönüyor. Festivalin açılış töreni ise dün gerçekleştirildi. Ankara’da, Karum Çim Alan’da, Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler’in sunuculuğuyla düzenlenen törende hem festivalin açılışı hem de 25. yılın kutlaması yapıldı. Festivalin onursal başkanı Türkan Şoray’ın da bir konuşma yaptığı açılış töreninde Uçan Süpürge Vakfı’nın girişimleriyle sürdürülen festivalin önemi, Türkiye’deki kadın hareketinin yolculuğu ve bilhassa İstanbul Sözleşmesi gibi güncel konular dile getirildi.

25. Uçan Süpürge

Açılış töreninde festival yönetiminin daha önce duyurduğu ödüller de her yıl olduğu gibi sahiplerini buldu. Usta oyuncu Şerif Sezer, Onur Ödülü’nü kazanırken Neşe Yulaç, Ayşenil Şamlıoğlu ve Anna Maria Aslanoğlu ise Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü aldı. Bağımsız yapımcı Anna Maria Aslanoğlu ödül konuşmasında Gezi Davası’nda verilen hapis cezası nedeniyle şu an cezaevinde bulunan Çiğdem Mater’i de andı. Aslanoğlu, Bilge Olgaç’ın yurt dışı yasağı nedeniyle ödül aldığı bir törene gidemediğinde kadın sinemacıların ona hediye ettiği kırmızı fuların bir muadilini burada olması gereken Mater’e göndereceklerini ifade etti. Genç Cadı Ödülü’ne layık görülen oyuncu ve yapımcı Nazlı Bulum da ödül konuşmasında Çiğdem Mater’e selam gönderen sinemacılardan biriydi. Uçan Süpürge Tema Ödülü ise bu yıl Kadın Eserleri Kütüphanesi’ne takdim edildi.

25. Uçan Süpürge

Uçan Süpürge yönetimi, 25. yıl kutlamaları çerçevesinde yıllar içerisinde festivalin ödül verdiği tüm isimleri bu yıl açılışa davet etmişti. Açılış töreni bu isimlerin bir araya geldiği bir fotoğraf çekimiyle sona erdi.

26 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen 25. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’yle ilgili detaylı bilgiye kadinlarinmirasi.com üzerinden ulaşmak mümkün.


25. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali programından 10 film önerimiz için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.