Şu An Okunan
25. Uçan Süpürge Programından Kaçırılmaması Gereken 10 Film

25. Uçan Süpürge Programından Kaçırılmaması Gereken 10 Film

The Souvenir

Bu yıl 25. kez düzenlenen Uçan Süpürge’de gösterimler 27 Mayıs Cuma günü başlıyor. Festivalde kaçırılmaması gereken 10 filmi sizler için derledik.

Sinemada kadın emeğini görünür kılma motivasyonuyla 1998 yılından bu yana faaliyette olan Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali unvanına sahip Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 26 Mayıs’ta başlayacak programıyla 25’inci yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Bu yıl ‘Kadınların Mirası’ temasıyla yola çıkan festival dünyanın çeşitli ülkelerinden kadın sinemacıların imzasını taşıyan filmleri seyirciyle buluşturuyor. Festival yaklaşırken Uçan Süpürge programına yakından bakıyor ve gözden kaçmaması gereken filmlerden 10 tanesini bir araya getiriyoruz.


Alcarràs

Alcarràs

İlk uzun metrajı ‘93 Yazı’yla (Estiu 1993, 2017) Berlinale’de En İyi İlk Film Ödülü’nün sahibi olduktan sonra İstanbul Film Festivali’nde de Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Katalan yönetmen Carla Simón’un yeni filmi Alcarràs, nesillerdir şeftali üreticiliği yapan çiftçi bir aileyi odağına alıyor. Katalonya kırsalında ekip biçtikleri arazilerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan Solé ailesinin mücadelesini anlatan film aile üyeleri arasındaki ilişki dinamiklerini yakından takip ediyor. Yetişkinlerin son hasat zamanında yaşadıklarıyla çocukların kendi dünyalarına tutunmaktaki ısrarları film boyunca birbirine paralel ilerliyor. Tamamı amatör oyuncularla çekilen film Berlinale’de büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı.


Anais’in Aşkları

Anais in Love

Joujou (2016) ve Takıntılı Pauline (Pauline Asservie, 2018) adlı kısa filmleriyle tanınan Fransız yönetmen Charline Bourgeois-Tacquet’in ilk uzun metrajı Anaïs’in Aşkları (Les Amours d’Anaïs, 2021), Uçan Süpürge’nin LGBTİ+ temalı filmleri bir araya getiren ‘Pembesiz Mavisiz’ seçkisinde seyirciyle buluşacak. Dünya prömiyerini Cannes’ın Eleştirmenlerin Haftası bölümünde özel gösterimle yapan film otuz yaşında ve beş parasız olan Anaïs’in karmaşık aşk yaşamını merkezine alıyor. Sevgilisine karşı duygularından emin olamayan Anaïs bu sırada Daniel’la tanışır. Daniel, genç kadını görür görmez ona âşık olur. Ne var ki Anaïs, kalbinin Daniel’ın aynı evi paylaştığı Emilie için attığı fark eder.


Cadı Üçlemesi 15+

İlk uzun metrajı Kaygı’yla (2017) ulusal ve uluslararası festivallere katılan Ceylan Özgün Özçelik’in kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddete dair şifa öyküleri anlattığı ‘Cadı Üçlemesi’ biri kısa biri uzun iki kurmaca film ve bir belgeselden oluşuyor. Projenin ikinci ayağı olan Cadı Üçlemesi 15+’da kendilerine şiddet uygulayan eşlerine karşı öz savunmada bulunan ve bu yüzden cezaevine konulan kadınların haykırışlarına kulak kabartılıyor. İlk başta orta metraj olarak tasarlanan, kurgu masasında belgesel filme dönüştürülen 15+’nın prömiyeri 41. İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştirildi.


Cennet Gibi

As in Heaven

Kødkataloget (2013-2014), Equinox (2020) gibi dizilerde imzası olan Danimarkalı yönetmen Tea Lindeburg, ilk uzun metraj filmi Cennet Gibi’yle (Du som er i himlen, 2021) Uçan Süpürge kapsamında seyirciyle buluşacak. Lindeburg’a San Sebastian Fim Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran film 1800’lerin sonunda bir çiftlik evinde, 24 saatlik bir süreçte yaşananları konu alıyor. Sekiz kardeşin en büyüğü olan 14 yaşındaki Lise, annesinin doğum sancıları başlar başlamaz bir şeylerin ters gittiğini anlar. Güne çocuk olarak başlayan Lise, evin yeni hanımı olabileceği gerçeğiyle karşı karşıyadır.


Değerli Taşlar

Robe of Gems

Amat Escalante, Lisandro Alonso ve Carlos Reygadas gibi usta isimlerin filmlerinde kurgucu olarak görev alan Natalia López Gallardo’nun ilk uzun metraj filmi Değerli Taşlar (Robe of Gems), bir kayıp vesilesiyle Meksika kırsalında bir araya gelen üç kadının suç, kayıp ve uyuşturucu trafiğiyle örülü bir şiddet sarmalına karşı farkındalığını takip ediyor. Adını bir Budist meselinden alan film Berlinale’de Jüri Ödülü’nü kazandı.


Eat Your Catfish

Eat Your Catfish

Yönetmenliğini Noah Arjomand, Adam Isenberg ve Senem Tüzen’in üstlendiği Eat Your Catfish (2021), ALS hastalığıyla mücadele eden tamamen bakıma muhtaç bir kadın üzerinden aile bağlarını sorguluyor. Kathryn’in sağlık sorunları, evliliğini çıkmaza sürüklediği gibi çocuklarının üzerine de ciddi yük bindiriyor. Film ekibi olmadan, Kathryn’in tekerlekli sandalyesine sabitlenen bir kameradan çıkan 930 saatlik görüntünün kurgulanmasıyla hazırlanan filmde kırılmanın eşiğindeki bir ailenin mahremi çekincesiz olarak yansıtılıyor.


Hatıra ve Hatıra: 2. Bölüm

The Souvenir Part II
Hatıra: 2. Bölüm

Joanna Hogg’un Hatıra (The Souvenir, 2019) ve Hatıra: 2. Bölüm (The Souvenir: Part II, 2021) filmleri, festivalin farklı disiplinlerde üretim gösteren kadınların yaratım sürecini takip eden ‘Ayak Basılmamış Yollar’ bölümünde yer alıyor. Prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan, katıldığı festivallerden Berlinale’de de beğeniyle karşılanan Hatıra, Hogg’un kendi yaşam öyküsünden izler taşıyor ve genç sinema öğrencisi Julie’nin çıkmaza sürüklenen aşk hayatını anlatıyor. Devam filmi niteliğindeki Hatıra: 2. Bölüm ise Julie’nin yas ve yaratım süreçlerini takip ediyor. Hatıra: 2. Bölüm’ün dünya prömiyeri Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gerçekleştirildi.


Oyun Alanı

Playground, Oyun Alanı

Belçikalı yönetmen Laura Wandel, ilk uzun metraj filmi Oyun Alanı’nda (Un monde, 2021), iki kardeşin yaşadıkları üzerinden çocukların dünyasına bakış atıyor. Okula yeni başlayan yedi yaşındaki Nora, bu tedirgin yerde kendisini koruyacağına inandığı tek kişinin, ağabeyi Abel’in üst sınıftan öğrencilerin zorbalığına maruz kaldığı gerçeğiyle yüzleşiyor. Çocukların dünyasının tatsız taraflarını dürüstçe yansıtan film, yetişkinlerin dünyası üzerine de düşünme alanı yaratıyor. Belçika’nın Oscar adayı olan Oyun Alanı Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde FIPRESCI Ödülü’ne layık bulundu. Yönetmen Wandel filmiyle 41. İstanbul Film Festivali’nde Genç Usta Ödülü’nü kazandı.


Sonne

Sonne

Iraklı yönetmen Kurdwin Ayub’un ilk uzun metrajı Sonne, 17 yaşındaki üç genç kadının kendini bulma hikâyesini sosyal medyayla olan ilişkileri üzerinden anlatıyor. Başörtüsüyle çektikleri videoyla bir anda sosyal medyada meşhur olan gençler yaptıklarının toplumdaki yansımalarıyla da yüzleşmek durumunda kalıyor. Avusturyalı yönetmen Ulrich Seidl’ın yapımcı olarak dâhil olduğu film dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nin Karşılaşmalar bölümünde yaptı.


Zuhal

Nazlı Elif Durlu’nun ilk uzun metrajı Zuhal (2021), dolaştığı birçok festivalin ardından bu yılki Uçan Süpürge’de de gösterim şansı bulacak. İlk gösterimini 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapıp buradan Nihal Yalçın’ın performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülüyle dönen film ardından Tallinn Black Nights ve İstanbul film festivallerinde de gösterilmişti.


25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali için detaylı bilgiye ve gösterim takvimine kadinlarinmirasi.com üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.