3. İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması’na Geri Sayım
İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması’nın üçüncüsü 8-13 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Direktörlüğünü Vecdi Sayar’ın üstlendiği festival toplamda 32 ülkeden çeşitli filmleri İzmirli sinemaseverlerle buluşturacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Institut français, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliğinde gerçekleştirdiği İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması üçüncü yılını kutluyor. Direktörlüğünü Vecdi Sayar’ın üstlendiği festivalde gösterimlere İzmir Sanat, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Mimarlık Merkezi ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yapıyor. Festival temelde 20 Akdeniz ülkesinden filmleri seyirciyle buluşturuyor ancak ortak yapımcı ülkelerle birlikte bu sayı 32’yi buluyor.
Festivalin Fransız Sinemateki’nin kurucusu İzmirli Henri Langlois adına konulan Onur Ödülü bu sene adı politik sinemayla özdeşleşmiş Yunan-Fransız yönetmen Costa-Gavras’a verilecek. Gavras Ölümsüz (Z, 1969), Sıkıyönetim (État de siège, 1972), Cennet Batıda (Eden à l’Ouest, 2009) ve Odadaki Yetişkinler (Adults in the Room, 2019) filmleriyle festivalde yer alacak. Ayrıca programın belgesellere ayrılan kısmında yer alan ve çok sayıda yönetmenin katkılarıyla şekillenen iki kolektif yapımda Gavras’ın da imzası bulunuyor. Festivalde ‘Costa-Gavras’ ve ‘Langlois’ya Saygı’ bölümlerinin yanı sıra yakın zamanda aramızdan ayrılan usta yönetmenler Jean-Luc Godard ve Carlos Saura anısına da birer film gösterilecek.
Festival uluslararası festivallerden yolu geçmiş çok sayıda filmi tematik başlıklarda bir araya getiriyor. Örneğin 2023 Akademi Ödülleri’nde Oscar’a aday gösterilen filmlerden dördünü festival kapsamında izlemek mümkün olacak. Anh Hung Tran’a Cannes’da En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran ve Fransa’dan Oscar adayı gösterilen Şeflerin Aşkı (La passion de Dodin Bouffant) ve dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da Golden Eye En İyi Belgesel ödülünü kazanan, aynı zamanda Tunus’un Oscar adayı olan Kaouther Ben Hania imzalı Dört Kız Kardeş (Les filles d’Olfa) adlı filmlerin başı çektiği seçkide Slovenya’nın Oscar adayı olan Dominik Mencej Sürücüler (Jezdeca, 2022) ve Ürdün’ün Oscar adayı olmasının yanı sıra dünya prömiyerini gerçekleştirdiği Cannes’a seçilen ilk Ürdün filmi özelliği de taşıyan Amjad Al Rasheed imzalı İnşallah Erkek Olur (Inshallah a Boy) filmleri yer alıyor. Locarno’daki ilk gösterimin ardından gittiği Saraybosna’da En İyi Film dâhil 16 ödül kazanan Juraj Lerotić imzalı Güvenli Bir Yer‘den (Safe Place, 2022) Kahire Festivali’nde En İyi Arap filmi seçilen Carlos Chahine imzalı Mother Valley‘ye (2022) son dönemin dikkat çeken filmlerinden bir seçki de festivalde seyirciyle buluşacak. Bu kapsamda Susan Casalica imzalı Ağıt (Elegija lovora, 2021), Soudade Kaadan imzalı Nezouh (2022), Valerie Buhagiar imzalı Carmen (2022), Marco Bellocchio imzalı Kidnapped (Rapito), Kamal Lazraq imzalı Köpekler (Les meutes) ve Christina Ioakeimidi imzalı Medyum (Medium) filmleri görülebilecek.
Programında klasiklere de yer veren festival Fransız yönetmen, senarist ve oyuncu Jacques Tati imzalı Oyun Vakti (Playtime, 1967) ve Fransız animatör Paul Grimault imzalı Kral ve Kuş (Le Roi et l’Oiseau, 1980) filmlerini seyirciyle buluşturuyor. Festivalin Türkiye seçkisinde ise festivallerden çeşitli ödüllerle ayrılan filmlerden ikisi, Fikret Reyhan imzalı Cam Perde (2022) ve Umut Subaşı imzalı Sanki Her Şey Biraz Felaket filmleri yer alıyor. Festivalin belgesel seçkisi ise 40 yönetmenin kısa filmleriyle katkı sunduğu Lumière ve Arkadaşları (Lumière and Company, 1995) ve 13 yönetmenin imzasını taşıyan Yönetmen Gözüyle Henri Langlois (Henri Langlois vu par, 2014) adlı yapımların yanı sıra Türkiye’den Müjgan Yıldırım imzalı Gölgenin Seyri – Türk Sinemasının Tartışmalı İlkleri (2021), Ragıp Taranç imzalı Sadıkbey (2022), Önder Esmer imzalı Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar ve Mesut Tufan imzalı Gök Kubbenin Sedaları‘nı bir araya getiriyor.
Festivalde gösterimlere paralel bir dizi etkinlik düzenleniyor. Festivalin açılış tarihi olan 8 Kasım aynı zamanda Dünya Şehircilik Günü’ne denk geliyor. Bu vesileyle İzmir Mimarlık Merkezi’nde ‘Kent ve Sanat’ başlıklı bir panelin düzenleneceği festivalde aynı gün Dikili’nin eski belediye başkanı Osman Özgüven’in yaşamını anlatan Gökmen Ulu imzalı Komünist Osman belgeseli gösterilecek. Bunun yanı sıra Henri Langlois, Costa-Gavras ve Türk Sinemateki yönetmeni Onat Kutlar’ın fotoğraflarından ve festivalde gösterilecek filmlerin afişlerinden oluşan bir sergi, festival mekânlarından İzmir Sanat’ta ziyaret edilebilecek. Langlois anısına düzenlenecek ‘Henri Langlois ve Sinemanın Belleği Sempozyumu’ ise 13 Kasım’da İzmir Sanat’ta gerçekleşecek. Festival bir de konsere ev sahipliği yapacak. Savinna Yannatou ve Selanik Trio’nun ‘Akdeniz Şarkıları’ adlı konseri 11 Kasım akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.
3. İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması’na dair detaylı bilgiye İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinin kültür sanat sayfası üzerinden ulaşılabiliyor.