Şu An Okunan
42. İstanbul Film Festivali’nin Restore Edeceği Film Belli Oldu

42. İstanbul Film Festivali’nin Restore Edeceği Film Belli Oldu

Her yıl Türkiye sineması tarihinden bir filmi restore ederek yeniden seyirciyle buluşturan İstanbul Film Festivali, bu sene Metin Erksan’ın yazıp yönettiği, Fatma Girik’in başrolde olduğu İntikam Meleği – Kadın Hamlet‘i yeniden beyazperdeye taşıyor.

Bu sene 7-18 Nisan tarihleri arasında 42. kez izleyiciyle buluşmaya hazırlanan İstanbul Film Festivali programı yavaş yavaş şekilleniyor. Festivali düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), geçtiğimiz günlerde festivalin ulusal yarışmalarında görev yapacak jürilerin tamamını duyurmuştu. Son olarak festivalin merakla beklenen bölümlerinden ‘Dünden Bugüne Türk Klasikleri’ kapsamında restore edilecek film de belli oldu. Türkiye sineması tarihinden önemli yapıtların restorasyonuna vesile olarak bu yapıtların yenilenmiş kopyalarını sinemaya kazandıran festivalin bu yıl restore edeceği film Metin Erksan’ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği, Fatma Girik’in başrole hayat verdiği İntikam Meleği – Kadın Hamlet (1976). Geçtiğimiz sene hayata veda eden usta oyuncu Fatma Girik anısına festival programına alınan filmin restorasyon işlemini Atlas Post Production üstleniyor.

Erksan, William Shakespeare’in belki de en bilinen oyunundan, ‘Hamlet’ten uyarladığı filmde kendi özgü motiflerle fantastik bir dünya resmediyor. Çağdaş bir dönemde Türkiye’de geçen hikâyede Hamlet, oyundakinin aksine kadın olarak karşımıza çıkıyor. Babasının ölümünden amcasını sorumlu tutan Hamlet, ABD’de gördüğü tiyatro eğitimini yarıda bırakarak ülkeye geri dönüyor. Babasının hayaletini görmesiyle şüpheleri doğrulanan Hamlet, gerçekleri gün yüzüne çıkarmak için bir plan yapıyor. Konusu, asıl hikâyeden pek de uzaklaşmayan filmin görüntü yönetimini Cahit Engin, kurgusunu ise Süleyman Karakaya üstleniyor. Girik’e Sevda Ferdağ, Reha Yurdakul, Orçun Sonat, Nevra Serezli, Ahmet Sezerel, Yüksel Gözen, Ali Cağaloğlu, Ahmet Turgutlu’nun eşlik ettiği filmde Timur Selçuk ve Dmitri Shostakovich’e ait besteler kullanılıyor.

Tüm programı 22 Mart’ta açıklanacak 42. İstanbul Film Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.