4444. İstanbul KürFest: Buradayız Aşkım Başlıyor

Pembe Hayat KuirFest, İstanbul Film Festivali’nin ‘Nerdesin Aşkım?’ bölümünü programından kaldırmasına tepki olarak 11-13 Nisan tarihleri arasında 4444. İstanbul KürFest: Buradayız Aşkım başlıklı bir etkinlik düzenliyor.
2011’den bu yana LGBTİ+ temalı filmleri Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşturan Pembe Hayat KuirFest, iki yıl aradan sonra 4444. İstanbul KürFest: Burdayız Aşkım programıyla şehre geri dönüyor. Festival, İstanbul Film Festivali’nde 2014 yılından bu yana yer alan ve kuir filmlerden oluşan ‘Nerdesin Aşkım?’ bölümünün bu yılki programdan kaldırılmasına tepki olarak kuir sinemanın varlığını ve dayanışma gücünü vurgulayan bağımsız bir seçki sunuyor. KürFest, bir gösterim programı olmanın ötesinde, kuir sinemanın politik ve estetik ifade biçimlerini sahiplenmeye yönelik kolektif bir çağrı niteliği taşıyor.
Goethe-Institut İstanbul ve Kaos GL’nin desteğiyle hazırlanan ve festivalin İstanbul’da gerçekleşmediği son iki yıl içerisinde programında öne çıkan filmleri bir araya getiren KürFest’te bu yıla özel hazırlanan bir seçki de yer alıyor. KuirFest’in sözlü tarih belgeseli BELLEKVARİ (2024) programın öne çıkan yapımlarından. Türkiye’deki ilk ve tek LGBTİ+ filmleri festivali olma özelliği taşıyan KuirFest’in kuruluşundan günümüze uzanan hikâyesini anlatan belgesel, KuirFest’in yalnızca bir film festivali değil, aynı zamanda bir mücadele alanı olduğunu; geçmiş ve bugün arasındaki bağlantıyı tanıklıkların anlatısıyla kurmaya çalışıyor. Programdaki filmlerden Tuğba Baykal imzalı Süper Kahraman İnterseks (2023) interseks bireylerin yaşadığı zorluklar üzerinden LGBTİ+ bireylerin sistematik baskı ve zorbalığa nasıl karşı koyduklarını konu ediniyor. Hevî Nimet Gatar imzalı GotûbeJin (2024) ise kadınların seslerinin bastırılmaya çalışıldığı bir düzende onların hikâyelerini anlatıyor. Kürt kültürünün sözlü geleneği dengbêjlikten ilham alan film toplumsal cinsiyet eşitsizliği, direniş ve kadın dayanışması gibi mefhumlar odağında sinemayı bir direniş alanına dönüştürüyor.
Festivalin ‘Kino-Kuir’ bölümünde Almanya’dan iki güncel kısa film, Ahmed Awadalla imzalı Sol Yanım Sürgün (Queer Exile, 2024) ve Sarnt Utamachote imzalı Yalnızca Bir Anı Olmak İstemiyorum (I Don’t Want to Be Just a Memory, 2024) yer alıyor. ‘Türkiye’den Kuir Kısalar’ bölümünde ise Selin Kara imzalı Zeryam (2022), Cio Akdere imzalı Bul Beni (2024), Ceren Özkanlı Samlı ve Erinç Durlanık imzalı Kraliçenin İllüzyonu (2024), Melisa Kenanoğlu imzalı Hatırladıkların (2024) ve Aycan Karadağ imzalı Dönüşüm: Bornova Sokağı (2024) gibi kısaları izlemek mümkün.
Gösterimlere bir dizi etkinliğin eşlik ettiği festival kapsamında protesto ve kaybedilen alanlar üzerine gerçekleşecek olan ‘Yuvarlak Masa Buluşması’, ‘Kuir Hikâyelerin Kurguyla Buluştuğu Anlar: Kuir Sinemada Kurgu’ başlıklı söyleşi ve ‘Kolaj Atölyesi’ düzenlenecek.
Yıllardır yasaklarla mücadele eden ve alternatif yaratma konusunda refleks geliştiren Pembe Hayat KuirFest, herhangi bir yasak ihtimaline karşı takipçilerine sosyal medya hesaplarının anlık bir şekilde kontrol edilmesi çağrısında bulunuyor.
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’ndan Boykot Çağrısı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 11-22 Nisan tarihleri arasında 44. kez düzenlenmesi planlanan İstanbul Film Festivali, kuir filmlerden oluşan ‘Nerdesin Aşkım? bölümünün program dışı bırakılmasıyla tepkilerin odağında. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası/İstanbul Pride, yaptığı çağrıyla festivali boykot kararı aldı. Bu uygulamanın kültürel alandaki görünmezleştirme ve sansür politikalarının yeni bir aşaması olduğuna dikkat çeken İstanbul Pride, kararın Türkiye’de ‘Aile Yılı’ kapsamında LGBTİ+’ları hedef alan politikaların da bir parçası olduğunu ifade etti.
İstanbul Film Festivali gelen tepkilerin ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada festival programının her sene farklı şekillerde yapılandırıldığını, ‘Çiçek İstemez’ ve ‘Musikişinas’ bölümlerinin de bu yılın programında olmadığı ifade edildi. Yeterli sayıda kuir filme erişemedikleri için ‘Nerdesin Aşkım?’ bölümünün programda yer almadığını belirten festival yönetimi, bu yılki programda yer alan kuir filmlere atıfta bulunarak “Bu yıl ‘Nerdesin Aşkım?’ bölümünü bekleyen herkesi, Genç Ustalar’daki Tavşan Tepesi ve Şeker Adası, Antidepresan’daki Dört Anne ve Heyula başlığı altında gösterilen Merhamet filmlerini izlemeye davet ediyoruz,” ifadelerine yer verdi.
Pembe Hayat KuirFest de bir açıklama yaparak festivali sorumluluk almaya davet etti. İKSV ve festival yönetimine yapılan çağrıda “LGBTİ+’ların örgütlü gücünün, elinizde bulundurduğunuz kaynakların, karar alma gücünüzün ve var olan baskının yoğun olduğu zamanlarda da tanımaya devam etme sorumluluğunuzun farkında olun. Eleştiriler değerlendirilerek program yeniden düzenlenebilir. Geç değil. Sorumluluk alın. Farkında olun,” denildi.