Şu An Okunan
74. Cannes Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

74. Cannes Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Bu yıl 74. kez düzenlenen Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Büyük ödül Altın Palmiye, Julia Ducournau imzalı Titane filminin oldu.

Geçtiğimiz yıl verilen pandemi arasının ardından bu yıl oldukça dikkat çekici bir programla geri dönen Cannes Film Festivali bu akşam düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. Spike Lee başkanlığında toplanan jüri, Altın Palmiye’yi Julia Ducournau imzalı Titane filmine verdi. Jüri Büyük Ödülü’nü Asghar Farhadi’nin Ghahreman (A Hero) ve Juho Kuosmanen’in Hytti Nro 6 (Compartment Number 6) filmleri kazanırken festivalin Jüri Ödülü ise Apichatpong Weerasethakul’un Memoria‘sı ve Nadav Lapid’in Ha’berech‘i arasında paylaştırıldı. En İyi Yönetmen ödülü de Annette‘iyle festivalin açılışını yapan Leos Carax’a gitti.

Her zaman olduğu gibi Grand Théâtre Lumière’de düzenlenen kapanış seremonisine jüri başkanı Spike Lee’nin gafı damga vurdu. Törenin başında sunucu ilk ödülü açıklaması için sözü ABD’li yönetmene verince Lee en son açıklaması gereken Altın Palmiye’yi kazanan filmi duyurdu ve küçük bir skandala imza attı. Son yıllarda Cannes’da yaşanan en ilginç olaylar arasına şimdiden giren olayın ardından Julia Ducournau tören sonunda ödülüne kavuştu. Böylece Ducournau, 1993 yılında The Piano‘suyla Altın Palmiye’ye layık bulunan Jane Campion’un ardından Cannes’ın 74 yıllık tarihinde ödülü kazanan ikinci kadın yönetmen oldu.

74. Cannes Film Festivali’nde Spike Lee’ye jüride ABD’li sinemacı Maggie Gyllenhaal, Fransız oyuncu Mélanie Laurent, Senegal asıllı Fransız yönetmen Mati Diop, Avusturyalı yönetmen Jessica Hausner, Fransız müzisyen Mylene Farmer, Cezayir asıllı Fransız oyuncu Tahar Rahim, Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho ve Güney Koreli aktör Song Kang-ho eşlik etti. 24 filmin ana yarışmada yer aldığı festivalde güncel sinemanın pek çok önemli isminin yeni filmleri dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi.

Belirli Bir Bakış’ta Büyük Ödül Razzhimaya kulaki’nin

Razzhimaya kulaki

Ana yarışmanın ardından festivalin en önemli ikinci bölümü Belirli Bir Bakış’ta (Un Certain Regard) ise ödüller dün dağıtıldı. Andrea Arnold başkanlığındaki jüri bölümün büyük ödülünü Rus yönetmen Kira Kovalenko’nun Razzhimaya kulaki (Unclenching the Fists) filmine verirken Jüri Ödülü ise Sebastian Meise imzalı Grosse Freiheit‘a (Great Freedom) gitti. Festivalin Cinéfondation seçkisinde ise En İyi Film ödülünü Belçika yapımı L’enfant Salamandre (The Salamander Child) filmi kazandı.

74. Cannes Film Festivali’nde ödüllendirilen filmlerin tam listesi şu şekilde:

Ana Yarışma

Altın Palmiye: Titane (Yön. Julia Ducournau)

Jüri Büyük Ödülü: Ghahreman / A Hero (Yön. Asghar Farhadi) ve Hytti Nro 6 / Compartment Number 6 (Yön. Juho Kuosmanen)

Jüri Ödülü: Ha’berech / Ahed’s Knee (Yön. Nadav Lapid) ve Memoria (Yön. Apichatpong Weerasethakul)

En İyi Yönetmen: Leos Carax (Annette)

En İyi Senaryo: Ryusuke Hamaguchi ve Takamasa Oe (Doraibu mai kâ / Drive My Car)

En İyi Kadın Oyuncu:  Renate Reinsve (Verdens verste menneske / The Worst Person in the World)

En İyi Erkek Oyuncu: Caleb Landry Jones (Nitram)

Belirli Bir Bakış

Belirli Bir Bakış Ödülü: Razzhimaya kulaki / Unclenching the Fists (Yön. Kira Kovalenko)

Jüri Ödülü: Grosse Freiheit / Great Freedom (Yön. Sebastian Meise)

En İyi Toplu Performans: Bonne mère / Good Mother (Yön. Hafsia Herzi)

Cesaret Ödülü: La Civil (Yön. Teodora Ana Mihai)

Özgünlük Ödülü: Lamb (Yön. Valdimar Jóhannsson)

Mansiyon: Noche de Fuego / Prayers for the Stolen (Yön. Tatiana Huezo)

En İyi İlk Film (Caméra d’Or): Murina (Yön. Antoneta Alamat Kusijanovic)


Öykü Sofuoğlu, 74. Cannes Film Festivali’ni Altyazı için takip etti. Festival günlüklerinin tamamına ulaşmak için tıklayın: Cannes Günlükleri 2021′

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.