Şu An Okunan
Aykan Safoğlu’nun Yeni Kısası New York Film Festivali’nde

Aykan Safoğlu’nun Yeni Kısası New York Film Festivali’nde

Dog Star Descending

Kısa filmleri ve güncel sanat alanındaki çalışmalarıyla tanınan Aykan Safoğlu’nun yeni kısası Dog Star Descending dünya prömiyerini 59. New York Film Festivali’nde yapacak.

2000’li yıllardan bu yana sinema alanındaki çalışmalarının yanı sıra görsel sanatların farklı alanlarındaki üretimleriyle tanınan Aykan Safoğlu’nun yeni kısası Dog Star Descending 59. New York Film Festivali‘nin (NYFF) programına seçildi. Festivalin Currents adlı yan bölümünde yer alan kısa film seçkilerinden birisinde yer alan film, ‘Free Form’ başlığı altında gösterilecek dört kısa filmden birisi olacak. Aykan Safoğlu’nun geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 11. Berlin Bienali için ürettiği iki videodan birisi olan Dog Star Descending sanatçının kendi geçmişiyle fotoğraf ve film yoluyla kurduğu bağlar üzerinden şekilleniyor. Safoğlu’nun öğrenim gördüğü İstanbul Erkek Lisesi’ndeki anılarını çocukken ailesiyle beraber Gökçeada’ya yaptıkları bir ziyaretle beraber ele aldığı çalışma metin, fotoğraf ve video gibi üretim alanlarını bir arada kullanma biçimiyle dikkat çekiyor.

Aykan Safoğlu, kısa filmleri ve güncel sanat alanındaki üretimleriyle tanınan bir sanatçı. 2000’li yıllardan bu yana çeşitli filmlerin senaryolarına imza atan Safoğlu, Çark (2007), Anti-itiraflar no.1 (2007) ve Kırık Beyaz Laleler (2013) gibi kısa filmlerin yönetmenliğini üstlendi. Kırık Beyaz Laleler, 2013 yılında 59. Oberhausen Uluslararası Kısa Film Festivali’nde Uluslararası Jüri Büyük Ödülü kazandı ve ardından Bratislava, Mixbrasil ve İstanbul gibi uluslararası film festivallerinde gösterildi. Aynı zamanda video odaklı çalışmalarıyla dünyanın pek çok ülkesinde solo ve karma sergilerde yer alan sanatçı çalışmalarını Berlin’de sürdürüyor.

Festivalin Açılış Filmi: The Tragedy of Macbeth

Tragedy of Macbeth
The Tragedy of Macbeth‘ten ilk fragman geçtiğimiz günlerde paylaşılmıştı.

Safoğlu’nun son çalışması Dog Star Descending ile yer alacağı 59. New York Film Festivali bu yıl 24 Eylül – 10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Her yıl olduğu gibi Cannes, Venedik ve Berlin başta olmak üzere yıl boyunca önemli festivallerin programlarında yer almış filmlerin ABD gösterimlerini yaptığı festivalin programında Jane Campion’dan Joel Coen’e, Pedro Almodóvar’dan Apichatpong Weerasethakul’a pek çok önemli ismin yeni filmleri gösterim şansı bulacak. Festivalin ağır topunun ise Joel Coen’in başrollerde Denzel Washington ve Frances McDormand’ın yer aldığı Macbeth uyarlaması The Tragedy of Macbeth olduğunu söylemek gerek. Dünya prömiyerini NYFF’de yapacak film aynı zamanda festivalin de açılış filmi olacak.

59. New York Film Festivali’yle ilgili detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.