Şu An Okunan
Berlinale, Nazi Geçmişi Ortaya Çıkan Alfred Bauer Adına Verdiği Ödülü Kaldırdı

Berlinale, Nazi Geçmişi Ortaya Çıkan Alfred Bauer Adına Verdiği Ödülü Kaldırdı

Die Zeit’ta yayımlanan araştırmaya göre, Berlin Uluslararası Film Festivali’nin ilk yirmi beş yılında direktörlük yapan Alfred Bauer, Nazi rejiminin sıkı bir işbirlikçisiydi ve savaş yıllarında sinema endüstrisinde kimin film setine, kimin cepheye gönderileceğine karar veriyordu.

Berlin Uluslararası Film Festivali, 70. yılının arifesinde, en önemli ödüllerinden Alfred Bauer Ödülü’nü iptal etti. Die Zeit gazetesinin yayımladığı araştırma, festivalin ilk direktörü (1951-1976) Bauer’in Nazi rejimiyle üst düzey ilişkileri olduğunu ortaya çıkardı. Bunun üzerine sinema sanatına yeni bir bakış açısı getiren filmlere Bauer adına verilen ödülü kaldırma kararı alan festival yönetimi, dışarıdan uzmanların katkısıyla festival tarihine dair daha derin bir araştırmayı da başlatacağını da duyurdu.

Zeit’ın araştırmasına göre, Bauer hem Nazi partisine hem de partinin savaş öncesi paramiliter kanadı SA’ya üyeydi; ayrıca Goebbels’in propaganda bakanlığına bağlı bir departman olarak sinema endüstrisini kontrol etmek üzere 1942’de kurduğu Reichsfilmintendanz’da kilit rollerden birine sahipti. Parti tarafından onun hakkında hazırlanan bir raporda, Bauer’den “politik tavrı kusursuz ve hevesli bir SA adamı” olarak bahsediliyordu.

Ulusal Arşiv’de ve Berlin’in şehir arşivinde bulunan belgelere göre Bauer, sinema endüstrisi çalışanları hakkında casusluk yapmakla görevliydi ve kimin film çekeceği, kimin ise cepheye savaşmaya gönderileceği gibi kararları veriyordu. Rejimin sessiz bir muhalifi olduğu izlenimini vermek için büyük çaba sarf etmiş ve savaş sırasında oynadığı rol üzerine pek çok yanlış beyanda bulunmuş olan Bauer’in, Nazi geçmişine dair izleri sistematik olarak yok ettiğine inanılıyor.

Alfred Bauer Ödülü, Bauer’in 1986’daki ölümünün ardından, 1987’de verilmeye başlanmıştı. Bugüne dek Baz Luhrmann’ın Romeo + Juliet’inden (1996) Lucretia Martel’in Bataklık’ına (La Ciénaga, 2001) pek çok saygın filme takdim edilen ödülün son sahibi Nora Fingscheidt’ın Oyunbozan’ı (Systemsprenger, 2019) olmuştu.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.