Şu An Okunan
Charlie Kaufman’dan “Akıl Büken” Bir Roman

Charlie Kaufman’dan “Akıl Büken” Bir Roman

Benzersiz senaryolarıyla tanıdığımız Charlie Kaufman, 2020’de ilk romanını yayımlayacak. ‘Antkind’ isimli kitap, doksan yılda tamamlanmış kayıp bir filmin peşindeki başarısız bir film eleştirmeninin zihninde geçiyor.

Sinema dünyasına adım attığından bu yana yazar imzasının öne çıktığı ilginç senaryolarıyla birbirinden şahane filmlere vesile olan Charlie Kaufman’dan ilk roman geliyor. Entertainment Weekly’nin haberine göre, New York merkezli yayınevi Random House’dan 2020’de çıkacak olan ‘Antkind’ (tam çevirisiyle ‘Karıncatürü’) isimli roman 720 sayfa olacak. Yayınevi romanı “akıl büken bir şaheser” olarak tanımlıyor ki, Kaufman’dan beklediğimiz ‘lezzet’ tam da bu zaten.

Bugüne dek bizlere John Malkovich Olmak (Being John Malkovich, 1999), İçgüdü (Human Nature, 2001) ve Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004) gibi, gerçek hayat ile fantastik olanın birbirine karıştığı benzersiz kara komediler armağan eden Kaufman’ın ‘Antkind’ının sinopsisi şöyle: “Nevrotik ve yeterince takdir edilmeyen film eleştirmeni (başarısız akademisyen, sinemacı, sevgili, çorap çekmecesinde uyuyan ayakkabı satıcısı) B. Rosenberger Rosenberg, gizemli ve aykırı birisinin daha önce hiç görülmemiş filmine rastlar. Kendi kariyerinin yörüngesini değiştireceğine ve sinema dünyasını kökünden sallayacağına emin olduğu bir filmdir bu. Münzevi auteur’ünün doksan yılda tamamladığı, üç ay uzunluktaki bu stop-motion başyapıtın muhtemelen gelmiş geçmiş en büyük film olduğuna ikna olan B. bilir ki, filmi insanlığın geri kalanına göstermek onun görevidir. Tek sorun: Film imha olmuştur ve bu da onu o kazara gelip geçici hale gelmiş dehanın tek tanığı yapmaktadır.

Charlie Kaufman

Sanatçının işlerinden geriye kalan sadece tek bir karedir ki, B. belki de medeniyetin son büyük umudu olan filmi buradan yola çıkarak yeniden anımsamaya teşebbüs etmelidir. Böylece, bereketli biçimde Kafkaesk olduğu kadar aralıksız Twitter istifrasıyla yozlaşmış bir zihnin şamatalı kâbus diyarına doğru akılalmaz bir yolculuk başlar. Modern dünyanın yakıcı bir ithamı olarak ‘Antkind’, sanat, zaman, bellek, kimlik, komedi ve varoluşun doğasının ta kendisi -her esprinin kalbindeki gerçeklik zerresi- üzerine, zengin katmanlı bir meditasyon.”

Daha önce senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Spike Jonze’a teslim ettiği Tersyüz (Adaptation, 2002) ile bir yazarın zihinsel bölünmelerine ilişkin son derece girift ve eğlenceli bir yolculuk ile karşımıza çıkan Kaufman’ın ‘Antkind’da çıtayı daha da yükselttiğini düşünmek için yeterli sebep var gibi görünüyor.

Bu ilk romanı bir yana, Kaufman yazıp yönettiği Netflix filmi I’m Thinking of Ending Things ile 2020’de ekranlarda da olacak. Kabûsvari bir ilişki öyküsü anlatan film, Ian Reid’in aynı isimli romanından uyarlama. Başrollerinde ise Jesse Plemons, Jessie Buckley, David Thewlis ve Toni Colette var.

Açılış görseli: Synecdoche, New York (2008, Yön. Charlie Kaufman)

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.