Şu An Okunan
En İyi Uluslararası Film Oscar’ına Giden Yol

En İyi Uluslararası Film Oscar’ına Giden Yol

Yıl içinde dünya sinemasından dikkat çeken filmlerin ve yönetmenlerin yarıştığı, bu seneye kadar Yabancı Dilde En İyi Film kategorisi olarak anılan Akademi ödülü yeni ismiyle, En İyi Uluslararası Film olarak 9 Şubat 2020 gecesi sahibini bulacak.

Bu sene 91 ülke ödülü alabilmek için Akademi’ye filmlerini gönderdi. Gana ve Özbekistan tarihlerinde ilk kez bir filmle yarışmada yer alırken, Türkiye’yi Semih Kaplanoğlu imzası taşıyan Bağlılık-Aslı filmi temsil ediyor.

Doksan bir filmlik bu uzun listeden ödüle giden yolculukta iki eleme olacak. İlki 16 Aralık’da yayınlanacak on filmlik kısa listeyle duyurulacak. İkinci eleme ise 92. Oscar adaylarının açıklanacağı gün yani 13 Ocak 2020’de yapılacak. Yayınlanacak kısa liste öncesinde kendine yer edineceği neredeyse kesin veya şansı oldukça yüksek olan filmleri derledik.

1. Parazit (Gisaengchung) – Güney Kore

Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye alarak dönen ilk Güney Kore filmi olma özelliğine sahip, Boog Joon-Ho’nun yönettiği Parazit elbette ki yarışın en kuvvetli adayı. Eleştirmenlerden aldığı olumlu yorumlar sayesinde film ödülü almaya çok yakın.

2. Acı ve Zafer (Dolor y gloria) – İspanya

Yaşayan en önemli yönetmenlerden biri kabul edilen, 2003 yılında Konuş Onunla (Hable con ella, 2002) filmiyle En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar kazanan Pedro Almodóvar’ın Antonio Banderas ve Penélope Cruz gibi usta yönetmenle sıkça çalışan isimlerle çektiği son filmi Acı ve Zafer ödülün sıkı adaylarından. Banderas aynı zamanda bu film ile Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu.

3. Ve Sonra Dans Ettik – İsveç

Levan Akin imzalı Ve Sonra Dans Ettik tamamen Gürcistan’da geçen bir Gürcistan-İsveç ortak yapımı. Ödül sezonunda adını sıkça duyduğumuz film, Avrupa Film Akademisi ödüllerinde (EFA) de Levan Gelbakhiani ile En İyi Erkek Oyuncu dalında yarıştı. Eleştirmenden bolca övgü toplayan filmin adaylığı çok yüksek bir ihtimal taşıyor.

4. Monos – Kolombiya

San Sebastián Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü ile dönen Monos, Alejandro Landes’in üçüncü uzun metrajı. ‘Sineklerin Tanrısı’ romanından esintiler taşıyan film pek çok sinema yazarının yıl sonu listelerine üst sıralardan girdi.

5. Oyunbozan (Systemsprenger) – Almanya

Türkiye’de ilk olarak 38. İstanbul Film Festivali’nde gösterilen System Crasher, Alman yönetmen Nora Fingscheidt’ın ilk uzun metrajı. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’ya aday olan film Berlinale’den iki ödülle döndü. Küçük yaşına rağmen ortaya koyduğu performansıyla adından sıkça bahsettiren Helena Zengel de Avrupa Film Akademisi ödülleri’nde (EFA) En İyi Kadın Oyuncu dalında adaylık kazanmıştı.

91 film arasından adaylık için sıyrılma şansı daha yüksek olan diğer yapımlar şöyle:

Hain (Il Traditore, Marco Bellochio) – İtalya

Queen of Hearts (Dronningen, May el-Toukhy) – Danimarka

Burası Cennet Olmalı (It Must Be Heaven, Elia Suleiman) – Filistin

Atlantique (Mati Diop) – Senegal

Uzun Kız (Dylda, Kantemir Bagalov) – Rusya

Annelerimiz (Nuestras madres, César Díaz) – Belçika

Bembeyaz Bir Gün (Hvítur, Hvítur Dagur,Hlynur Pálmason) – İzlanda

Sefiller (Lady Lj) – Fransa

Weathering with You (Tenki no Ko, Makoto Shinkai) – Japonya

Islıkçılar (La Gomera, Corneliu Porumboiu) – Romanya

Görünmez Yaşam (A vida invisíviel, Karim Aïnouz) – Brezilya

Aralık ayı itibariyle Acı ve Zafer, Monos, Parazit, Oyunbozan, Uzun Kız, Ve Sonra Dans Ettik Türkiye’de vizyona girmiş olan filmler; önümüzdeki dönemde ise Annelerimiz, Görünmez Yaşam, Hain, Islıkçılar ve Sefiller ülkemizde salonlara konuk olacak. Atlantique ise dijital platform Netflix üzerinden izlenebiliyor.

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.