Şu An Okunan
‘Görünür Görünmez’ İzmir’de

‘Görünür Görünmez’ İzmir’de

Altyazı Fasikül’ün yeni serisinin videolarından oluşan Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi 12 Kasım’da İzmir’deki seyircisiyle buluşacak. Art Venue İzmir’de (AVİ) saat 19:00’da yapılacak gösterimin ardından, antolojide yer alan videoların üretiminde rol oynayanların katılımıyla film üzerine çevrimiçi bir sohbet de gerçekleştirilecek.

Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi, Türkiye’den sinemacı ve sanatçıların yükseklikleri giderek artan duvarların ardından sansür ve otosansür üzerine düşündüğü kolektif bir sorgulama. Sinema, fotoğraf, video, güncel sanat, tiyatro, performans, hukuk gibi farklı disiplinlerden üreticileri ve hikâyelerini buluşturan antolojide (oto)sansürün yakın tarihi, sansürü bizzat yaşayanların tanıklıkları ve geliştirdikleri direniş stratejileriyle anlatılıyor. Tereddütler, Duvarlar, Eksik Belgeseller, Çark, Sevgili F ve Sevil başlıklı altı video kolektif üretimin beraberinde getirdiği yaratıcı bir üslupla birbirine bağlanıyor.

Sevgili F

Görünür Görünmez, Altyazı Sinema Derneği bünyesindeki Altyazı Fasikül’ün İçeriden Dışarıya (2021) ve Aşağıdan Yukarıya’nın (2022) ardından gelen üçüncü video serisi olma özelliğini taşıyor. Haklara Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanan Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi’nde Fasikül’ün bu yeni serisinin videoları birbirleriyle konuşacak biçimde bir araya getiriliyor. Antoloji bu anlamda Altyazı Fasikül’ün yapımcılığını üstlendiği ilk uzun metraj kolektif belgesel olma özelliğini de taşıyor.

Küratörlüğünü Fırat Yücel’in üstlendiği Görünür Görünmez video serisinde Erhan Örs, Hakan Bozyurt ve Can Memiş’in Duvarlar, Sibil Çekmen’in Eksik Belgeseller, Nadir Sönmez’in Çark, Serra Akcan’ın Sevgili F ve belit sağ’ın Sevil adlı videoları yer alıyor. Bu videoların Fırat Yücel’in artistik direktörlüğünde, ekip içi fikir alışverişiyle bir araya getirildiği Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi, Yücel’in imza attığı prolog niteliğindeki Tereddütler adlı videoyu da içeriyor.

Eksik Belgeseller

Görünür Görünmez videoları, ilk kez antolojinin Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’ndeki gösteriminde Haziran 2024’te seyirci karşısına çıktı. Geçtiğimiz Eylül ayında Sinematek/Sinema Evi’nde gösterilen Görünür Görünmez‘in şimdiki gösterim durağı ise İzmir. 12 Kasım Salı günü saat 19:00’da, Art Venue İzmir‘de* (AVİ) yapılacak Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi gösterimi İzmir prömiyeri niteliğinde. Gösterime katılım ücretsiz olup, kontenjan salon kapasitesi ile sınırlıdır.

Sonraki gösterimler için Altyazı Fasikül’ün sosyal medya hesaplarını takip ediniz. X – Instagram

Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi
Seen Unseen: An Anthology of (Auto)Censorship
66 dk., Türkiye, 2024, Türkçe/Kürtçe/İngilizce (İngilizce altyazılı)

Yönetmenler: Fırat Yücel, Erhan Örs, Hakan Bozyurt, Can Memiş, Sibil Çekmen, Nadir Sönmez, Serra Akcan, belit sağ
Yapım: 
Altyazı Fasikül: Özgür Sinema
Artistik direktör: Fırat Yücel
Kurgu: Fırat Yücel, Erhan Örs, Nazım Soylu, Nadir Sönmez, Serra Akcan, belit sağ
Ses miksaj ve renk düzenleme:
 Ahmet M. Öğüt
Altyazı çeviri: Gökşin Uğur

Altyazı Sinema Derneği’nin Altyazı Fasikül: Özgür Sinema-Görünür Görünmez video serisi ve içerikleri Haklara Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğinin sorumluluğu üreticilerine ait olup Avrupa Birliği’nin ve/veya Haklara Destek Programı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır.

Altyazı Cinema Association’s Altyazı Fasikül: Free Cinema – Seen Unseen video series and its contents were produced with the support of the European Union through the Haklara Destek Program. The contents are the sole responsibility of video creators and do not necessarily reflect the views of the European Union and/or the Rights Support Program.


* İzmir’in Liman bölgesindeki Umurbey mahallesinde bulunan Art Venue İzmir, tek bir sanat disiplinine hapsolmadan; sanatla, tasarımla, onu izleyen/merak eden arasında yeni bir deneyim alanı ve bir karşılaşma mekânı olarak kurgulandı. Güzel sanatlardan toplumsal araştırmalara, sinemadan tasarıma ve müziğe yayılan çeşitli disiplinleri bir araya getiren faaliyetlerini 2023 yılında başlatan AVİ, İzmir’in kültürel ve ekolojik zenginliğinden beslenerek sanatı ve toplumsal bilinci bir araya getirmeyi, kültür ve sanatı erişebilir kılmayı hedefliyor. 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.