Şu An Okunan
İki Gözüm Ahmet Filmine Mahkeme Engeli

İki Gözüm Ahmet Filmine Mahkeme Engeli

Ahmet Kaya’nın hayatını anlatan İki Gözüm Ahmet filminin gösterimi mahkemenin tedbir kararıyla durdurulmuştu. Karara itiraz eden yapımcılar, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini ifade ediyorlar.

Yönetmenliğini Gani Rüzgâr Şavata ve Hakan Gürtop’un yaptığı Ahmet Kaya biyografisi İki Gözüm Ahmet’in 7 Şubat’ta vizyona gireceği açıklanmış, ancak daha sonra Kaya’nın ailesinin itirazı sonucu mahkemenin verdiği “ihtiyati tedbir” kararıyla filmin gösterime girmesi engellenmişti. Filmin yapım şirketi X Yapım, İstanbul 26. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne giderek bu kararın iptalini talep etti. Mahkeme, dava sonuçlanıncaya dek filmin yayınlanmasının ve dağıtılmasının durdurulmasına karar verdi.

İki Gözüm Ahmet’in gösteriminin durdurulması kararı, sinemada sansür tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi. Yapımcılar düzenledikleri basın toplantısında filmin yasadışı bir yönü olmadığını, herhangi bir telif hakkı da içermediğini söylediler. Yapımcılar, herhangi bir somut delile dayanmadığını ileri sürdükleri kararı “ciddi bir baskı ve sansür” olarak tanımladılar.

Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya ise daha önce verdiği bir röportajda filmin Ahmet Kaya’nın hayat hikâyesini ve mücadelesini anlatacak bir dile sahip olmadığını belirtiyordu. Kendilerinden yasal izin alınmadığını dile getiren Gülten Kaya, filmin gösterimini engellemek için tüm hukuki yollara başvuracaklarını ifade etmişti. İki Gözüm Ahmet’in akıbeti şimdilik belirsiz görünüyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.