Şu An Okunan
İranlı Yönetmen Resulof’a Hapis Cezası

İranlı Yönetmen Resulof’a Hapis Cezası

Hoşçakal ve İnatçı Bir Adam’ın ödüllü yönetmeni Muhammed Resulof, “devlete karşı propaganda”yla suçlanıyor.

İran sinemasının günümüzdeki en önemli temsilcilerinden Muhammed Resulof, İran Devrim Mahkemesi tarafından  “devlete karşı propaganda” suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yönetmenin aynı zamanda, önümüzdeki iki yıl boyunca herhangi bir siyasi / sosyal parti veya organizasyona üye olması yasaklandı.

Hoşçakal (Bé Omid é Didar, 2011), El Yazmaları Yanmaz (Dast-Neveshteha-Nemisoozand, 2013) ve İnatçı Bir Adam (Lerd, 2017) filmleriyle Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde kazandığı ödüllerle öne çıkan sanatçı, hapis cezasına ilişkin olarak İran İnsan Hakları Merkezi’ne yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Filmlerimin hiçbiri politik değil, politik yankıları olan sosyal eleştiriler. Filmleri anlamak yerine devleti karalama olarak yorumluyorlar.”

Resulof 2010 yılında yönetmen Cafer Panahi ile birlikte çektikleri bir filmin setinde tutuklanarak 6 yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra 1 yıla indirilen ceza uygulanmamıştı. 2017’de Cannes dönüşünde yönetmenin pasaportuna el konularak film çekmesi yasaklanmıştı. Cannes Film Festivali ve New York Film Festivali, son hapis cezası kararından sonra Resulof’un serbest bırakılması için İran’a çağrıda bulundu. Resulof’un avukatı temyize başvuracaklarını belirtirken, yönetmenin kendisi temyiz süreciyle ilgili karamsar olduğunu söyledi. İran’ın sinemacılara uyguladığı sansür ve baskılar tepki çekmeye devam ederken, Resulof’a sosyal medya desteği #FreeMohammadRasoulof etiketiyle paylaşılıyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.