Şu An Okunan
J. K. Rowling’in Transfobik Açıklamalarına Tepkiler

J. K. Rowling’in Transfobik Açıklamalarına Tepkiler

Harry Potter serisinin yazarı J. K. Rowling’in geçen hafta Twitter hesabından yaptığı trans karşıtı açıklamalar LGBTİ+ camiasının yanı sıra Daniel Radcliffe, Emma Watson ve Eddie Redmayne gibi yıldız oyuncuların da tepkisini çekti.

Erhan Bilen

Harry Potter serisinin yaratıcısı J. K. Rowling’in geçtiğimiz hafta yaptığı trans karşıtı açıklamalara yönelik tepkiler giderek büyüyor. Onur ayında ve siyahlara karşı polis şiddetinin dünya çapında protesto edildiği, aynı zamanda pandemi sebebiyle birçok insanın temel kaynaklara erişimin sınırlandığı bir dönemde takipçi kitlesiyle trans karşıtı tweetler paylaşan yazar, tartışmaların odağında. Rowling’in, Devex adlı internet sitesinin ‘Covid-19 Sonrası Regl Olan İnsanlar İçin Daha Eşit Bir Dünya’ adlı makalesinde neden ‘kadın’ sözcüğü yerine “regl olan insanlar” dendiğini sorgulayan tweeti tartışmaların fitilini ateşledi:

“‘Regl olan insanlar’ mı? Eminim bu insanlar için başka bir kelime kullanıyorduk. Bana yardım edin. Wumben? Wimpund? Woomud?”

Bu açıklamanın ardından sadece kadınların değil, trans ve non-binary bireylerin de regl olduğunu savunan birçok kişiden ve LGBTİ+ topluluğundan gelen tepkilere cevaben tweet’ler atan Rowling, tartışmaların daha da büyümesine sebep oldu:

“Eğer cinsiyet gerçek değilse, aynı cinse çekim hissetmek diye bir şey de yoktur. Eğer cinsiyet gerçek değilse, dünyadaki tüm kadınların deneyimleri ve gerçeklikleri silinmiş demektir. Trans bireyleri tanıyorum ve onları seviyorum ama cinsiyet kavramını ortadan kaldırmak birçok insanın hayatlarını anlamlı bir şekilde tartışmalarına engel olur. Gerçekleri konuşmak nefret söylemi değildir.”

“Erkek şiddetine karşı savunmasız olduğu için trans bireylere yıllardır empati ve yakınlık duyan benim gibi bir kadının cinsiyet kavramının gerçek olduğunu ve bunun da gerçek hayatta bir karşılığı olduğunu düşündüğü için trans bireylerden nefret ettiğinin iddia edilmesi tam bir saçmalık.”

Yaptığı ikinci açıklamadan sonra gelen tepkiler üzerine, internet sitesinde uzunca bir yazı yayınlayan Rowling, kendisinin de bir cinsel taciz mağduru olduğunu fakat Twitter’da bu konuyla ilgili incelikli bir tartışma alanı açabileceğini düşünmekle yanıldığını söyledi.

Mara Wilson, Zara Larsson, Jonathan Van Less, Jameela Jamil, Juno Birch ve Sarah Paulson gibi birçok ünlü ismin yanı sıra, Harry Potter ve Fantastik Canavarlar serilerinin oyuncularından da Rowling’i eleştiren açıklamalar gecikmedi. LGBTİ+ intiharlarını engellemek için çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan The Trevor Project’in internet sitesinde yayınlanan yazısında Daniel Radcliffe, yıllardır The Trevor Project’le işbirliği yapan biri olarak kendini bir şeyler söylemek zorunda hissettiğini ve bu açıklamalarının kendisiyle Rowling arasında bir atışma olarak lanse edilmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Trans kadınlar kadındır. Aksi yöndeki her açıklama trans bireylerin onurunu, kimliğini yok sayar, bu konuda benden ve Rowling’den çok daha uzman olan profesyonel sağlık çalışanlarının söylediklerine ters düşer.”

Radcliffe ayrıca, Rowling’in açıklamaları yüzünden Harry Potter kitaplarıyla aralarındaki bağın zarar gördüğünü hissedenlere de kitapla aralarındaki kutsal bağı bozmamaları gerektiğini ve kitapların okurlara öğrettiklerinin her şeyden güçlü olduğunu söyledi.

Bir başka Harry Potter oyuncusu Emma Watson ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘beyan’ kavramına vurgu yaparak şunları söyledi: “Trans bireyler, kim olduklarını söylüyorlarsa odurlar ve sürekli sorgulanmadan ve söyledikleri kişi olmadıkları onlara hatırlatılmadan yaşamayı hak ediyorlar.”

Harry Potter’ın spin-off serisi Fantastik Canavarlar’ın (Fantastic Beasts) başrol oyuncusu olan ve trans bir kadını canlandırdığı Danimarkalı Kız (The Danish Girl, 2015) filmindeki rolüyle Oscar’a aday gösterilen Eddie Redmayne ise, Variety’ye verdiği röportajda Rowling’in açıklamalarına kesinlikle katılmadığını söyledi ve daha önce trans oyuncularla da, Rowling’le de çalışmış birisi olarak bu konuda nerede durduğuna açıklık getirmek istediğini belirtti:

“Trans kadınlar kadındır; trans erkekler erkektir. İkili cinsiyet sisteminin dışında kalan tüm kimlikler geçerlidir. Asla bu topluluk adına konuşmayı istemem fakat sevgili trans dostlarımın ve çalışma arkadaşlarımın kimliklerinin sürekli sorgulanmasından yıldıklarını biliyorum. Bu sorgulamalar çoğunlukla şiddet ve istismarla sonuçlanıyor. Sadece hayatlarını huzur içinde yaşamak istiyorlar ve artık bunu yapmalarına müsaade etmenin zamanı geldi.”

*Açılış fotoğrafı: J.K. Rowling (soldan ikinci sırada) Harry Potter serisinin yıldız oyuncularıyla.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.