Şu An Okunan
Akademi’den Oscar’a Güncellemeler

Akademi’den Oscar’a Güncellemeler

Oscar Ödülleri, tarihinde dördüncü kez ertelendi. 93. Oscar Ödül Töreni salgın koşulları gereği 25 Nisan 2021’de gerçekleştirilecek. 2020 yılında izleyiciyle buluşmuş filmleri ‘onurlandıracak’ Akademi, özellikle temsil çeşitliliği konusuna vurgu yapan değişikliklerini de duyurdu.

Cem Hakimoğlu

Salgının ve dünya gündeminin yarattığı yeni koşullar altında verimli bir ödül sezonu geçirmek için Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) geçtiğimiz aylardan itibaren çalışmalara başlamıştı. Bu çalışmalar kapsamında Los Angeles’da bir hafta boyunca ticari gösterim yapma zorunluluğu kaldırılmış, gösterim haritası genişlerken, doğrudan ‘İzlediğin Kadar Öde’ (Video on Demand) platformlarında yayınlanan filmler de yarışa katılma hakkı elde etmişti.

Birçok sektör gibi sinema sektörü de gerek filmlerin tamamlanamamasından gerek de -başta Cannes olmak üzere- uluslararası birçok festivalin erteleniyor ya da iptal ediliyor oluşundan dolayı kendini zorlu bir sürecin içinde buldu. Akademi, bu noktada bir şeylerin daha gözden geçirilmesi gerektiğini fark ederek; bazıları önümüzdeki yılı bazıları da ödülün geleceğini etkileyecek yeni kararlar aldıklarını duyurdu.

Birkaç sene önce üyeleri arasındaki cinsiyet, köken ve renk dağılımını genişletmek üzere harekete geçen Akademi, beş sene süren A2020 projesini başarıyla tamamladıklarını; üyeleri arasındaki kadın ve beyaz olmayan sayısını ikiye katladıklarını açıkladı. #OscarIsSoWhite (“Oscar Çok beyaz”) hareketinin öncü olduğu bu gelişmenin ikinci aşaması ise Academy Aperture 2025 olarak belirlendi. Doksan dördüncü töreni takiben çalışmalara başlayacak bu proje, üye çeşitliliğini daha da arttırmayı ve farklı temsillere de yer vermeyi amaçlıyor.

Adaylıklarını daha kapsayıcı bir noktada konumlandırmak isteyen Akademi, bu doğrultuda Amerikan Yapımcılar Birliği (Producers Guild of America) ile bir araya gelerek yeni bir komite kuracak. Akademi başkanı David Rubin’in oluşturacağı komiteye A2020 projesinin başkanlığını yürütmüş olan DeVon Franklin de eşlik edecek. Komite, farklı temsilleri de görünür kılacak birtakım standartlar belirleyerek yarışlara katılacak filmler arasında çeşitlilik olmasını sağlayacak. Belirlenen standartlar, doksan dördüncü törenle birlikte uygulanmaya başlayacak.

Değişiklikler, yılın son aylarına tekabül eden ‘Ödül Sezonu’ kavramını da daha çok filmin değerlendirmeye alınabilmesi için değiştirmeyi amaçlıyor. Buna göre Akademi, yılın her çeyreğinde üyelerinden çevrimiçi platformunda yayınlayacağı filmleri değerlendirmesini isteyecek. Filmlerin değerlendirilmesi içinse 1 Ocak 2020-28 Şubat 2021 tarihleri arasında vizyona girmiş ve/veya dijital platformlarda yayımlanmış olması gerekecek.

Açıklamalarla birlikte En İyi Film dalında yarışacak aday sayısı da kesinleşmiş oldu. 2011’den bu yana beş ile on arası filme adaylık hakkı tanıyan Akademi, 2022 itibariyle 1930-40’larda da kullanılan on filmlik sisteme geçiş yapacak.

Doksan üçüncü törene giden yol ise şu şekilde:

9 Şubat 2021 – Kısa listelerin açıklanması
15 Mart 2021 – Adaylıkların duyurulması
25 Nisan 2021 – Ödül töreni

İlk Oscar töreninden bir kare (1929)

28 Şubat 2021’de düzenleneceği duyurulan 93. Oscar Ödül Töreni de salgın koşulları gereği 25 Nisan 2021’de gerçekleştirilecek. Böylece ilk kez 1929 yılında takdim edilen Oscar Ödülleri tarihinde dördüncü kez ertelenmiş oldu. Törenler daha önce 1938’de Los Angeles’da meydana gelen selden, 1968’de Martin Luther King Jr. suikastından ve 1981’de dönemin başkanı Ronald Reagan’a düzenlenen suikast girişiminden dolayı ertelenmişti.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.