Şu An Okunan
Kadın Yönetmenlerden Gişede Büyük Sıçrama

Kadın Yönetmenlerden Gişede Büyük Sıçrama

Sinema sektöründe cinsiyet eşitliği hâlâ uzak bir hedef. Ancak 2019’da büyük Amerikan stüdyoları tarafından yapılmış filmlerde kadın yönetmenlerin oranı ve gişesi bariz bir yükselişe işaret ediyor.

2019 yılının filmleri arasında büyük Amerikan stüdyoları tarafından yapılmış yaklaşık 125 filmden on dokuz tanesinin arkasında kadın yönetmenler yer alıyor. Bu yüzde on beşe tekabül ediyor. Çok yüksek bir oran sayılmaz ancak geçen seneki yüzde dört veya 2017’deki yüzde dokuzluk oranla karşılaştırınca, büyük bir sıçramaya işaret ediyor.

Kadın yönetmenlerin imzasını taşıyan filmlerden on iki tanesi -Amerika’da vizyona girmek üzere olan Greta Gerwig imzalı Küçük Kadınlar (Little Women) ve Sophia Takal’ın Black Christmas’ını da sayarsak- yılın en yüksek gişe yapan 100 filmi arasında yer alacak. Geçen yıl bu sayı yalnızca üçken, 2017’de ise sekizdi.

Bu sene 100 milyon dolardan fazla hasılata ulaşabilen üç filmin arkasında kadın yönetmenler var: Karlar Ülkesi 2 (Frozen II), Kaptan Marvel (Captain Marvel) ve Hustlers. 2018’de ise yalnızca Zamanda Kıvrılma (A Wrinkle in Time) bunu başarabilmişti.

Jennifer Lee’nin yönetmen koltuğunda Chris Buck ile birlikte oturduğu Karlar Ülkesi 2’nin (Frozen II) 500 milyon dolar hasılata ulaşması bekleniyor. Karlar Ülkesi 2, bu sayı ile serinin ilk filmini geride bırakarak (443 milyon dolar) bir kadın yönetmenin imzasını taşıyan en çok gişe yapmış film unvanının sahibi olacak. Bu iki animasyonun arkasından Anna Boden ve Ryan Fleck’in yönettiği Kaptan Marvel (Captain Marvel) ve Patty Jenkins imzalı Wonder Woman geliyor.

2019 listesine girmeyi başarmış bu on dokuz yönetmenin toplam hasılatı ise 1.7 milyar dolar civarında. Geçtiğimiz sene bu sayı yalnızca 300 milyon dolardı (Bu seneki sayının neredeyse 1/6’sı).

Washington Post yazarı Ann Hornaday’in “2019’un En İyi 10 Filmi” listesindeki filmlerin sekiz tanesi kadın yönetmenlere ait. Metacritic’de ise yılın en yüksek puanını alan on filmin yarısının arkasında kadın yönetmenler var. (Celine Sciamma’nın Alev Almış Genç Bir Kızın Portresi #2, Joanna Hogg’un The Souvenir’i #5,  Greta Gerwig’in Küçük Kadınlar’ı #6,  Waad Al-Kateab’ın For Sama’sı #8, Lulu Wang’in Elveda’sı ise #9). Geçen sene bu listede bir film varken 2017’de bu sayı sadece ikiydi.

Peki, 2020 yılında bu durum nasıl olacak? İlk altı ay içinde vizyona girecek dört büyük filmin yönetmen koltuğunda kadınlar oturuyor. Bu filmler, Margot Robbie’yi Gerçek Kötüler’in (Suicide Squad) ardından bir kez daha Harley Quinn olarak izleyeceğimiz Birds of Prey, Disney’in yapımı Mulan, Scarlett Johansson’un Marvel evrenine döneceği Black Widow ve Gal Gadot’un canlandırdığı Wonder Woman’ın devamı Wonder Woman:1984.

Kaynak: IndieWire

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.