Şu An Okunan
Kubrick Belgeselinden İlk Fragman

Kubrick Belgeselinden İlk Fragman

Fransız eleştirmen Michel Cement’in Stanley Kubrick’le 30 yıla yayılan bir süreçte gerçekleştirdiği röportajlara dayanan belgeselde, yönetmenin işbirliği yaptığı sinemacıları bir hayli zorlamış olan kişiliği hakkında ipuçları veren set öyküleri de yer alıyor.

Mükemmeliyetçiliğiyle ve her zaman pek de ‘dostane’ olmayabilen kişiliğiyle meşhur Stanley Kubrick’le çalışmanın ne denli zor olabildiğine ilişkin hikâyelerden en az birini duymuşsunuzdur. Cinnet’in (The Shining, 1980) çekimleri sırasında Shelly Duvall’un yaşadığı tramvayı, Malcolm McDowell’ın Otomatik Portakal’ın (A Clockwork Orange, 1971) setindeki fiziksel yaralanmalarını veya Gözleri Tamamen Kapalı’nın (Eyes Wide Shut, 1999) prodüksiyonu sırasında yönetmenin ne istediğini, neyin yanlış olduğunu söylemeksizin sayısız tekrar çekimi istemesi sonucu Harvey Keitel’in filmi bırakışını…

Kubrick denen sinema efsanesinin bir kısmını oluşturan bu tür hikâyelere, Kubrick by Kubrick isimli yeni bir belgeselde bolca rastlayacağız. James Stewart’tan Jerry Lewis’e, Calamity Jane’den Toulouse-Lautrec’e, sinemaya bir biçimde dokunmuş pek çok ünlü kişilik hakkındaki filmleriyle tanınan Fransız sinemacı Gregory Monro’nun imzasını taşıyan film, prömiyerini bu yılki Tribeca Film Festivali’nde yapacaktı ama, bilindiği üzere Tribeca da, diğer tüm etkinlikler gibi iptal oldu. (Festivalin önümüzdeki aylarda programını online ortama taşıması bekleniyor.)

Kubrick by Kubrick, yönetmenin Fransız film eleştirmeni Michel Ciment’le onyıllara yayılan bir süreçte yapmış olduğu söyleşilere dayanıyor. Belgesel, yönetmenin set öykülerini ve filmografisini incelemenin yanında, kişisel malikanesinden ve filmlerinde kullanılmış dekor, kostüm parçalarından görüntülere de yer veriyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.