Şu An Okunan
‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ Şehre BAK Seçkisiyle Devam Ediyor

‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ Şehre BAK Seçkisiyle Devam Ediyor

cudiye miradan

Altyazı ve Postane işbirliğiyle düzenlenen ‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ 31 Ocak günü gerçekleştirilecek ikinci gösterimle devam ediyor. Gösterim kapsamında Şehre BAK programından bir seçki seyirciyle buluşacak.

Kültür sanat ile doğa koruma alanlarının kesişiminde faaliyet gösteren Postane Kültür Doğa Programı ve Altyazı’nın ortaklaşa düzenlediği ‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ 17 Ocak’ta düzenlenen ilk gösterimle başlamıştı. Deniz Tortum’un Selyatağı (2018) ve Our Ark (2021) filmlerinin gösterimiyle başlayan ve altı ay boyunca devam edecek film programı çevre, gıda ve iklim adaleti temalarına odaklanıyor. Seçkisi Altyazı tarafından oluşturulan on iki film, iki haftada bir Postane Hol’de gösterilecek. Her film gösterimi sonrasında yönetmen ya da film ekibiyle söyleşilerin gerçekleştirileceği ‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ kayıt olan herkese açık ve ücretsiz.

Programın 31 Ocak’ta gerçekleştirilecek ikinci gösterim gününde ise Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK programının ‘Kulaktan Kulağa’ adlı film serisinden bir seçki gösterilecek. Cûdîye Miradan, Aşefçiler, Rüyalar ve Otlar, Taş ve Su filmlerinin gösterileceği etkinlikte filmlerin yönetmenlerinden Nalin Acar ve Zelal Sadak’la bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK programı Diyarbakır, Mardin ve Batman’dan 12 kadın katılımcının, program kapsamında oluşturulan atölyede ürettiği filmler, şehrin hafızasına kişisel ve içeriden katkılar yapma işlevine sahip. Temmuz 2020 – Nisan 2021 tarihleri arasında, Ayça Çiftçi ve Sevgi Ortaç’ın danışmanlığında gerçekleştirilen BAK Kulaktan Kulağa Kolektif Üretim Atölyesi kapsamında üretilen filmler pek çok farklı meseleye olduğu gibi ekoloji ve iklim adaleti meselelerine de kişisel ve özgün yaklaşımlar öneriyor. Şehre BAK’la ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

Filmlerle ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Taş ve Su

Yönetmen: Nalin Acar

Video, 5’14’’, Şubat 2021 

Batman

Ilısu Barajı ile sular altında kalan Hasankeyf artık Batman’da sadece bir süs havuzunun duvarlarını süslüyor. Bu süs havuzu da tıpkı tarihî Hasankeyf gibi kendi ekosistemini yaratıyor. Görüntüleri kavramlarla eşleyerek ve aynı kavramlara farklı görüntülerin bağlamında yeniden dönerek ilerleyen Taş ve Su, izleyiciyi yeniden bakmaya ve anlamaya davet ederken tanık olmanın ağırlığına işaret ediyor.

Cûdîyê Miradan (Dileklerin Cudisi)

Yönetmen: Semiha Yıldız

Animasyon, 6’32’’,  Şubat 2021

Diyarbakır

Cudi’ye dair bir çocukluk hatırasının duygusundan ve imgelerinden yola çıkan Cûdîyê Miradan (Dileklerin Cudisi), Cudi’de dört mevsimin doğal akışını ve bu akışa müdahale eden çatışmaların sonuçlarını aynı anda ele alıyor. Envai çeşit çiçeklerin, keçilerin, bal arılarının yurdu olan, dilekleri gerçekleştireceğine inanılan bir dağın on yıllardır başkalarının dilinde kurulan adını bu kez o coğrafyanın içinden, doğanın sesiyle kurma çabası. 

Aşefçiler, Rüyalar, Otlar

Yönetmen: Zelal Sadak

Video, 5’21’’, Şubat 2021 

Diyarbakır

Kimsenin tohumunu atmadığı, sulamadığı, çitleriyle topraklarının sınırlarını belirlemediği yerlerde biten otları toplayan kadınları kimler hatırlıyor? Aşefçiler, Rüyalar, Otlar, Diyarbakır Suriçi’ndeki meşhur çarşıya adını veren aşefçi kadınların bugünkü yokluğunu çok sesli bir fısıltılar korosuyla dolduruyor. Çarşının görünmez kılınmış tarihine, aşefçilerin otlarını topladığı Hevsel Bahçeleri’nin ışığı düşüyor.

Etkinliğe yer ayırtmak için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.