Şu An Okunan
Kundura Sinema Mayıs Programı Denizaşırı Hizmetçiler Gösterimiyle Başladı

Kundura Sinema Mayıs Programı Denizaşırı Hizmetçiler Gösterimiyle Başladı

Beykoz Kundura bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kundura Sinema’nın Mayıs ayı programı dünyanın dört bir yanından ilgi çekici belgeselleri bir araya getiriyor. Program Denizaşırı Hizmetçiler gösterimiyle başladı.

Kasım 2018’den bu yana güncel sinemanın öne çıkan filmleriyle klasik değeri kazanmış eserleri bir araya getiren gösterimler gerçekleştiren Kundura Sinema, etkinliklerini çevrimiçi olarak gerçekleştirmeye devam ediyor. Gösterimlerini Kundurama adlı yeni dijital platformu aracılığıyla seyirciyle buluşturan Kundura Sinema, Mayıs ayı programına Deniz Aşırı Hizmetçiler (Overseas, 2019) filminin gösterimiyle başladı. Güney Koreli yönetmen ve sanatçı Sung-a Yoon’un ödüllü belgeseli, denizaşırı ülkelerde göçebe ev işçiliğine zorlanan Filipinli kadınların ‘hizmetçiliğe eğitildikleri’ bir merkezde yaşanılanları anlatıyor. Dünya prömiyerini Locarno Film Festivali’nde yapan ve ardından pek çok önemli festivali dolaşan filmi 16 Mayıs’a dek İngilizce ve Türkçe altyazılı seçenekleriyle ücretsiz olarak Kundurama‘da izlemek mümkün.

Ella Maillart: Double Journey

Kundura Sinema’nın Mayıs ayı programı dâhilinde Deniz Aşırı Hizmetçiler‘in yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinden toplumsal manzaralar sunan üç film daha izleyiciyle buluşacak. Bunların ilki, gezgin ve fotoğraf sanatçısı Ella Maillart’ın iki yönlü yolculuğuna odaklanan Ella Maillart: Double Journey (2015) belgeseli. Bir arkadaşıyla birlikte Avrupa’dan Asya’ya seyahat etmek üzere yola çıkan sanatçının gittiği ülkelerde tanıştığı kültürler vesilesiyle fiziksel yolculuğuna varoluşsal bir rota eklemesini konu edinen film Maillart’ın gezileri boyunca tuttuğu kamera kayıtlarından, mektuplardan ve günlüklerden faydalanıyor. Sanatçının yolculuğuna 75 yıl aradan sonra yeniden hayat veren belgeselin yönetmenliğini Antonio Bigini ve Mariann Lewinsky üstlenirken filmde Maillart’ın günlük ve mektuplarını Irène Jacob seslendiriyor.

Fiancées

Mayıs ayında Kundurama’da gösterime girecek bir diğer film de Julia Bünter imzalı Fiancées (2019) belgeseli. Film, üç Mısırlı genç kadının öyküsü üzerinden güncel Mısır toplumunun dönüşümüne göz atıyor. Üçü de evlenmeye hazırlanan genç kadınların evlilik kurumunu kendilerine ait bir hayat kurmanın yolu olarak görmelerine dikkat kesilen film, son dönemde sert sosyo-politik dönüşümlerden geçen Mısır’ın geleneksel ve güncel yaşamı arasındaki gerilimleri açık etme işlevi taşıyor.

School of Seduction

Kundura Sinema’nın Mayıs ayı programında yer alan filmlerden School of Seduction (2019) da yine üç kadın üzerinden evlilik kurumunun bambaşka bir coğrafyadaki yansımalarını gözlüyor. Alina Rudnitskaya’nın çekimleri yaklaşık yedi yıl süren belgeseli, zengin bir koca bulup toplum içindeki özgürlük ve statü alanlarını genişletme gayesindeki üç kadının hikâyesine odaklanıyor. Birçok kadın için Putin Rusyası’nda yüksek bir sosyal statüye sahip olmanın tek yolu olarak görülen evliliğin inceliklerinin anlatıldığı ‘Baştan Çıkarma Okulu’nda yolları kesişen Diana, Lida ve Vika’nın öyküsü, modern Rus toplumuna dair önemli manzaralar sunuyor.

Bu gösterimlere ek olarak ‘Rüyanın Öte Yakası’ seçkisi de Kundurama‘da 19 Temmuz’a kadar devam ediyor. Kundura Sinema programlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye Beykoz Kundura’nın internet sitesinden erişmek mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.