Şu An Okunan
Kundura Sinema’da ‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’

Kundura Sinema’da ‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’

Bu sene beşinci yaşını kutlayan Kundura Sinema, yeni sezonunu ‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’ programıyla açıyor. İlk uluslararası film yıldızlarından birisi olarak tanınan Danimarkalı oyuncu Asta Nielsen’ın yedi filmini bir araya getiren seçki 2023-2024 sezonu boyunca gösterilecek.

Beykoz Kundura bünyesinde faaliyet gösteren Kundura Sinema, kuruluşunun beşinci yılını hazırladığı özel programlarla kutluyor. Restore edilmiş klasiklerden güncel yapımlara pek çok farklı filmi bir araya getiren seçkileri yıl boyunca seyirciyle buluşturan Kundura Sinema, yeni sezonunu Danimarkalı oyuncu Asta Nielsen’ı odağına alan bir programla açıyor. Çok yönlü sanat yaşamına tiyatroyla başlayan ve sinema tarihinin ilk uluslararası yıldızı kabul edilen Nielsen’ın kariyerinin köşe taşı filmlerinden yedisini bir araya getiren seçki 2023-2004 sezonu boyunca Kundura Sinema’da izlenebilecek. ‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’ adlı seçkideki filmlere Türkiye’den usta müzisyenler canlı müzik performanslarıyla eşlik edecek.

Asta Nielsen seçkisi, Kundura Sinema’nın 8 Mart vesilesiyle hazırladığı ve sinema tarihinde göz ardı edilmiş kadın sinemacıların yaratıcılıklarını ve üretimlerini görünür kılan sessiz film programı ‘Sinemanın Öncü Kadınları’ kapsamında ortaya çıktı. İngiliz yazar, sinema eleştirmeni ve film tarihçisi Pamela Hutchinson küratörlüğünde hazırlanan seçkideki filmlerin oluşturulmasında dört film arşivinden faydalanıldı. Almanya Film Arşivi ve Müzesi (DFF), Friedrich Wilhelm Murnau Vakfı, Danimarka Film Enstitüsü (DFI) ve Hollanda’nın ulusal film arşivi EYE Film Müzesi’nin arşivlerinden seçilen filmler restore edilmiş kopyalarıyla seyirciyle buluşacak. Nielsen’ın sinema kariyerine adım attığı Uçurum‘dan (Afgrunden, 1910) usta oyuncunun olağanüstü performansıyla zihinlere kazındığı Shakespeare uyarlaması Hamlet‘e (1921) uzanan seçkide yer alan diğer filmler şu şekilde: İki âşığı olan sirk cambazı Stella’nın öyküsünü anlatan ve dönemin en önemli melodramları arasında gösterilen Kara Rüya (Den sorte Drøm, 1911), işine çok bağlı bir oyuncu olan Ruth’un karmaşık gönül ilişkilerini anlatan Filmlerin Primadonnası (Die Film-Primadonna, 1913), Zapata sandığı bir oyuncuya âşık olup evden kaçan Elena’nın yaşadıklarını konu alan Zapata’nın Çetesi (Zapatas Bande, 1914), nişanlısını hayallerindeki erkeğe dönüştürmek için erkek kılığına girip Paris gecelerine karışan genç bir kadının yaşadıklarını anlatan Aşkın Alfabesi (Das Liebes ABC, 1916) ve işlediği suçu üstlenen sevgilisini bekleyeceğine söz veren bir kadının bu yıllarını takip eden Düşüş (Der Absturz, 1923).

Kara Rüya

Seçkideki filmlerden Filmlerin Primadonnası‘nın orijinali 1429 metre uzunluğunda olsa da günümüzde yalnızca 278 metrelik bir kısmı kurtarılabilmiş durumda. 17 dakikalık büyüleyici bir tecrübe sunan film EYE Film Müzesi’nin katkılarıyla seyirciyle buluşuyor. Hamlet‘in 22 Ekim akşamı yapılacak gösterimine ise caz müzisyeni Okay Temiz canlı müziğiyle eşlik ediyor.

‘Sinemanın İlk Divası: Asta Nielsen’ program biletleri Beykoz Kundura’nın internet sitesi üzerinden temin edilebiliyor. Seçkiye dair detaylara da aynı siteden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.