Şu An Okunan
Netflix Belgeseli The Great Hack, Brexit ve ‘Büyük Veri’ Skandalı

Netflix Belgeseli The Great Hack, Brexit ve ‘Büyük Veri’ Skandalı

24 Temmuz’dan itibaren Türkiye dahil pek çok ülkede Netflix üzerinden yayınlanacak ‘büyük veri’ skandalı belgeseli The Great Hack, Brexit’i fonlayan iş adamı Arron Banks ile avukatları tarafından “endişeyle” bekleniyor.

Brexit yanlısı Leave.EU kampanyasının en büyük mali destekçilerinden biri olan iş adamı Arron Banks, ilk kez bugün yayınlanacak The Great Hack belgeseline karşı hukuki süreç başlatabileceğine dair Netflix’e gözdağı verdi. Dijital platforma Banks’in avukatları tarafından gönderilen mektupta, belgeselde “yanlış ve karalayıcı iddialar” olabileceği “endişe”si dile getiriliyor.

Arap Baharı’nı ve Mısırlı aktivistleri konu alan Oscar adayı Meydan (Al Midan, 2013) belgeseliyle tanınan Jehane Noujaim-Karim Amer ikilisinin imza attığı The Great Hack, 2018’de patlak veren Cambridge Analytica skandalını ele alıyor. Cambridge Analytica, kamuoyunda, milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerini politik kampanyalarda (2016’da ABD seçimlerinde Trump, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği referandumunda Brexit lehine) kullanılmak üzere toplayan şirket olarak biliniyor ancak skandalın içyüzüne dair henüz çok az kişinin net bir fikri oluşmuş durumda.

The Observer’ın haberine göre Banks’in avukatları belgeselde öne sürülen iddiaları yayın öncesinde bilme ve yanıtlama hakkı talebinde bulunarak, gelecekteki olası hukuki sürecin, taleplerinin yerine getirilmemiş olmasına dayandırılacağını belirttiler.

Uluslararası yazarlar birliği PEN de dâhil olmak üzere basın özgürlüğünü savunan pek çok kuruluş ise, imza attıkları ortak bir açık mektupla, zengin kişilerin gazetecileri susturmak üzere hukuku kullanmasına dayalı, yükselmekte olan trend konusunda Birleşik Krallık hükümetini uyardı.

The Great Hack’in yönetmenlerinden Karim Amer, The Observer’a yaptığı açıklamada, filmin içeriğinin arkasında durduklarını ve Banks ile avukatlarının daha filmi izlemeden böylesi bir mektup göndermelerini gülünç bulduklarını söyledi. Amer, Banks’i, 24 Temmuz’da internetteki dünya prömiyerinde belgeseli izlemeye davet etti. The Great Hack ilk kez geçtiğimiz Ocak ayında, Sundance Film Festivali’nde gösterilmişti. Belgeselin Netflix’teki yayınından sonra yaşanacak gelişmeler merakla bekleniyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.