Şu An Okunan
OMM ve MUBI’den ‘Maziye Bakma Mevzu Derin’ Sergisine Özel Seçki

OMM ve MUBI’den ‘Maziye Bakma Mevzu Derin’ Sergisine Özel Seçki

Geçmişten günümüze “ifade özgürlüğü nedir?” sorusunun peşine düşen ‘Maziye Bakma Mevzu Derin’ sergisine ev sahipliği yapan OMM – Odunpazarı Modern Müze, MUBI işbirliğiyle özel bir film seçkisi hazırladı. Sergiden ilham alan seçki Jean-Luc Godard’dan Lars von Trier’e önemli yönetmenlerin imzasını taşıyan on iki filmi seyirciyle buluşturuyor.

Eskişehir’de kurulan ve 2019’dan bu yana koleksiyon sergilerinin yanı sıra farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerini sergi programına dâhil eden OMM, otuz bir sanatçının kırk bir eserini bir araya getiren ‘Maziye Bakma Mevzu Derin’ adlı karma sergiyi ağırlıyor. OMM’un tüm katlarına yayılan sergi, zamanın derinliklerinde gezinirken kişisel ve kolektif bilinç arasında yeni bağlar keşfetme imkânı sunuyor. Aidiyet, adaptasyon, kabul görmeme, meydan okuma gibi kaçınılmaz insan olma hâllerini takip eden eserlerden oluşan sergi, birey ile toplum arasındaki sistematik ilişkiyi araştırırken tabu ve özgürlük alanları gibi kavramları sosyal düzen ve bu düzenin ritüelleri üzerinden tartışmaya açıyor.

Nilbar Güreş, Başüstü TrabZONE serisinden, C-print, 150×100 cm, 2010.

Sergiye, OMM ve MUBI ortaklığında hazırlanan özel bir film seçkisi de eşlik ediyor. ‘Maziye Bakma Mevzu Derin’in temasına uygun filmlerden oluşan seçkide genç bir adamın kendisinden yaşça büyük bir kadına duyduğu saplantılı hisleri anlatan Krzysztof Kieślowski imzalı Aşk Üzerine Kısa Bir Film (Krótki film o milosci, 1988), Chris Marker’ın Üçüncü Dünya Savaşı sonrası yerle bir olan Paris’te bir bilim insanının zamanda yolculuk denemeleri yapmasını takip eden klasiği La jetée (1962), ordudan yeni terhis olmuş Paul’ün sivil hayata adapte olmakta zorluk çekmesi üzerinden sosyal ve siyasi meseleleri sorgulayan Jean-Luc Godard imzalı Masculin Féminin (1966) gibi klasiklerden Tijuana’da bir ömür boyu çalışmalarının karşılığında haklarını alamayan Rafael ve Lidia’nın adalet arayışını konu alan José Luis Valle imzalı İşçiler (Workers, 2013) ve Melankoli adlı gezegenin yörüngesinden çıkıp dünyaya yaklaşmakta olduğu sırada kadrajın yeni evliliklerini kutlayan bir çifte ve aile üyelerine çevrildiği Lars von Trier imzalı Melankoli (Melancholia, 2011) gibi güncel yapımlara farklı dönemlerden pek çok filme yer veriliyor. Seçkide yer alan diğer filmler ise şu şekilde: Serhat Karaaslan imzalı Bisiklet (2010), Lasse Hallström imzalı Çikolata (Chocolat, 2000), Carlos Reygadas imzalı Japonya (Japón, 2002), Theodoros Angelopoulos imzalı Arıcı (O Melissokomos, 1986), Agnès Varda imzalı Yersiz Yurtsuz (Sans toit ni loi, 1985), Joris Ivens imzalı Valparaiso (…A Valparaíso, 1963) ve Jean-Luc Godard imzalı Onun Hakkında Bildiğim 2 veya 3 Şey (2 ou 3 choses que je sais d’elle, 1967).

MUBI koleksiyonundan seçilen on iki film etkinlik kapsamında mubi.com/omm adresi üzerinden ücretsiz izlenebilecek. ‘Maziye Bakma Mevzu Derin’ sergisi de 31 Mayıs 2022 tarihine kadar Eskişehir’de OMM – Odunpazarı Modern Müze’de ziyaret edilebilir.

Sergiyle ilgili detaylı bilgiye OMM’un internet sitesi üzerinden ulaşılabilir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.