Şu An Okunan
Rock Efsanelerinin Ses Mühendisi Üzerine Bir Belgesel

Rock Efsanelerinin Ses Mühendisi Üzerine Bir Belgesel

Jimi Hendrix’in tüm albümlerinde ses mühendisi olarak yer alan, Led Zeppelin, KISS ve The Beatles’la da önemli çalışmaları bulunan Eddie Kramer üzerine hazırlanan belgesel, rock müziğin ‘altın çağ’ına ışık tutacak.

Rock müziğin ‘altın çağ’ını hatmetmiş olanların adını bildiği ama ondan ötesinden pek de haberdar olmadığı bir ses mühendisi: Eddie Kramer. Jimi Hendrix başta olmak üzere Led Zeppelin, KISS, The Beatles gibi nice efsanevi grupla çalışmış olan Kramer, pek yakında uzun metraj bir belgeselin kahramanı olacak. Ünlü ses mühendisini “rock tarihinin tanığı” olarak ele alacak olan belgeselin yapımcıları arasında, Metallica: Some Kind of Monster’ın (2004) yönetmenlerinden Joe Berlinger ve Chasing Trane: The John Coltrane Documentary’nin (2016) yapım kadrosundan Spencer Proffer var. Rolling Stone dergisi de, belgesel projesinin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynayacak. From the Other Side of the Glass isimli filmin yönetmeni ise, TV belgeselleriyle tanınan John Dorsey.

Kramer, Hendrix hayattayken yayınlanmış albümlerinin hepsine ve müzisyenin ölümünün ardından yayınlanan pek çok kayda imza atmış bir isim. 77 yaşındaki ses mühendisinin emek verdiği önemli kayıtlar arasında ayrıca, beş Led Zeppelin ve beş Rolling Stones albümü, KISS’in birçok yan projesi ile albümleri, Beatles’ın ‘All You Need is Love’ ve ‘Baby, You’re a Rich Man’ parçaları bulunuyor. 1969’da yayınlanan ve muazzam bir satış rakamı yakalayan üçlü ‘Woodstock’ albümünde ise, festival sırasında görev almış olmaktan remix’ler üzerinde çalışmaya kadar katkısı var Kramer’ın. Güney Afrika doğumlu mühendisin son yıllardaki çalışmaları ağırlıklı olarak, stüdyo teknolojisi ve gitar efekt pedalı gibi alet edevatın geliştirilmesi üzerine.

Prodüksiyonu süren belgeselde, güncel müzik dünyasının gözde sanatçılarını, Kramer’ın mühendisliğini üstlenmiş olduğu klasik parçaların akustik yorumlarını çalarken de izleyebileceğiz.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.