Şu An Okunan
Stephen King Eleştirilerin Odağında

Stephen King Eleştirilerin Odağında

Aynı zamanda Akademi üyesi olan Stephen King’in sanatta çeşitlilik kavramına inanmadığını dile getiren paylaşımları, usta yazarın yoğun eleştirilerin hedefi hâline gelmesine yol açtı.

Korku türünün en yaratıcı ve popüler yazarlarından Stephen King, Akademi Ödülleri’nde oy kullanırken neye öncelik verdiği konusunda salı günü Twitter hesabından yaptığı açıklamanın ardından sert tepkilerin hedefi oldu. Bugüne kadar sayısız romanı ve öyküsü beyazperdeye uyarlanan King, geçtiğimiz günlerde açıklanan Oscar adaylarının “çeşitlilik içermekten uzak olduğu” yönündeki eleştirilerin gündemi meşgul ettiği bir ortamda attığı tweet’lerde, “Çeşitlilik meselesi –en azından tek tek oyuncular ve yönetmenlerle ilgili olarak– benim için bir öncelik değil. Sanat söz konusu olduğunda çeşitliliği asla göz önünde bulundurmam, sadece niteliğe bakarım. Bana öyle geliyor ki, aksini yapmak yanlış olur” demişti.

Akademi Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında oy kullanma hakkına sahip olan King’in bu açıklamasının ardından, 2015 yılında En İyi Film dalında Oscar’a aday gösterilen Selma’nın (2014) yönetmeni Ava DuVernay, King’in fikirlerini “çağdışı” ve “cahilce” bulduğunu dile getirdi. Yazar Roxanne Gay ise “Bir hayranınız olarak sizden bunu okumak acı verici. Bu yorum çeşitlilik ve niteliğin birlikte var olamayacağı imasını içeriyor. Oysa bunlar birbirinden bağımsız şeyler değil. Nitelik her yerde mevcut ancak çoğu sektörde bu konuya nüfusun belirli bir kesimi açısından bakılıyor” dedi.

Gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım atan Stephen King, “Sanatçılar ve yaratıcı insanlar olarak yapabileceğimiz en önemli şey cinsiyet, ırk veya yönelim gözetmeksizin herkesin eşit şartlarda değerlendirilmesini sağlamaktır. Şu anda bu insanların temsil edilme düzeyi çok yetersiz, üstelik bu konu sanat alanıyla da sınırlı değil. Eğer oyunun dışında bırakılırsan ödül de kazanamazsın” dedi.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.