Şu An Okunan
Toronto’da Kazanan: Nomadland

Toronto’da Kazanan: Nomadland

Venedik’in ardından pandemi gölgesinde gerçekleştirilen uluslararası film festivalleri arasına katılan 45. Toronto Film Festivali, dün açıklanan ödüllerle sona erdi. Oscar’ın habercisi olarak görülen Halkın Seçimi Ödülü, Venedik’te de Altın Aslan’ı kazanan Nomadland’in oldu.

Dünyanın en önemli uluslararası festivalleri arasında yer alan ve özellikle ödül sezonunda iddialı olacak filmlerin izleyiciyle buluştuğu festivallerden birisi olarak bilinen Toronto Film Festivali (TIFF) bu yıl 10-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu yıl düzenlenen tüm etkinlikler gibi pandemi etkisinde gerçekleştirilen festivalde fiziksel ortamda yapılan sınırlı gösterimlerin yanı sıra çevrimiçi gösterimler de yapıldı. Kırmızı halı töreninden basın toplantılarına, birçok etkinliğin sanal olarak gerçekleştirildiği Toronto’da önemli yönetmenlerin uzun süredir beklenen filmleri de ilk kez seyirciyle buluşmuş oldu.

Gösterimlerin ardından 20 Eylül’de açıklanan ödüllerde ise festivalde en iyi filme verilen Halkın Seçimi Ödülü (People’s Choice Award) Chloé Zhao imzalı Nomadland’in oldu. Yine Eylül ayında gerçekleştirilen 77. Venedik Film Festivali’nde de büyük ödül Altın Aslan’ı kazanan film tarihte bunu gerçekleştiren ilk film olma özelliğine sahip. Diğer yandan bu yıl Nomadland’in kazandığı Halkın Seçimi Ödülü son yıllarda Oscar adaylıklarının da önemli bir göstergesi sayılıyor. Son 8 yıldır bu ödülü kazanıp En İyi Film dalında Oscar’a aday olmayan hiçbir film olmadı. Geçtiğimiz yıl bu ödülü Taika Waititi’nin Tavşan Jojo’su (Jojo Rabbit) kazanmış ve En İyi Film dâhil altı dalda Oscar’a aday olmuştu.

Festivalde dikkat çeken bir diğer gelişme ise ödül kazanan filmlerin tamamının kadın yönetmenlere ait olmasıydı. Nomadland’in ardından en iyi ikinci film seçilen One Night in Miami…’nin yönetmenliğini Regina King üstlenirken, üçüncü film Beans’ın yönetmeni ise Trace Deer. Öte yandan Halkın Seçimi Belgesel Ödülü’nü Michelle Latimer’in Inconvenient Indian‘ı, Gece Yarısı Çılgınlığı ödülünü ise Roseanne Liang’ın Shadow in the Cloud filmi kazandı.

Francis Lee imzalı Ammonite.

 

Merakla Beklenen Filmler

Bununla birlikte önümüzdeki yıl muhtemelen sinema gündemimizi belirleyecek birçok yapım Toronto Film Festivali’nde ilk kez seyirciyle buluşmuş oldu. Toronto programında yer alan uzun süredir beklenen yapımlardan bazıları şöyle: başrollerini Anthony Hopkins ve Olivia Colman’ın paylaştığı The Father, Thomas Vinterberg’in Mads Mikkelsen’li yeni filmi Druk, Francis Lee’nin Kate Winslet ve Saoirse Ronan’lı filmi Ammonite, François Ozon’un son filmi Èté 85, yılın dikkat çekici belgesellerinden Frederick Wiseman imzalı City Hall, David Byrne’ün büyük ilgi toplayan müzikali American Utopia’nın Spike Lee tarafından yönetilen konser filmi versiyonu David Bryne’s American Utopia, yönetmenlik koltuğunda Dea Kulumbegashvili’nin oturduğu Au commencement ve Werner Herzog’un Clive Oppenheimer’la birlikte çektiği Fireball: Visitors from Darker Worlds belgeseli.

Ayrıca 77. Venedik Film Festivali’nde Vanessa Kirby’nin En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldüğü Pieces of a Woman ve Jüri Büyük Ödülü kazanan Michel Franco yönetmenliğindeki New Order (Nuevo orden) filmleri de Kuzey Amerika prömiyerlerini Toronto’da gerçekleştirdi.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.