Şu An Okunan
Meşher ve MUBI’den ‘Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı’ Sergisine Özel Seçki

Meşher ve MUBI’den ‘Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı’ Sergisine Özel Seçki

Yaklaşık 1850-1950 yılları arasında Türkiye’de yaşamış ve üretim göstermiş sanatçı kadınların eserlerini bir araya getiren ‘Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı’ sergisine ev sahipliği yapan Meşher, MUBI işbirliğiyle özel bir film seçkisi hazırladı. Sergiden ilham alan seçki Agnés Varda’dan Chloé Zhao’ya on iki kadın yönetmenin filmlerini seyirciyle buluşturuyor.

Tarihi araştırmalardan güncel sanata uzanan kapsamlı sergilerinin yanı sıra atölye ve konferans gibi yan etkinlik serileri de düzenleyen bir kültür mekânı olan Meşher, Çiğdem Simavi hâmiliğinde ve Deniz Artun’un küratörlüğünde hayata geçirilen ‘Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı’ sergisini ağırlıyor. İsmini Şükran Aziz’in sergideki bir eserinden alan ‘Ben-Sen-Onlar’ Aziz’le birlikte 117 sanatçı kadının 232 eserini bir araya getiriyor. Sergi, çoğunluğu “ben”leşememiş ve dolayısıyla sanat tarihinin gözden kaçırdığı ya da ihmal ettiği kadınları tek tek fark etmenin yanı sıra kolektif bir “biz” oluşturabilme koşullarını da araştırıyor. Küratör Artun, ‘Ben’, ‘Sen’ ve ‘Onlar’ başlıkları altında Meşher’in üç katına yayılan serginin her bir kadının hatta her bir eserin alternatif tarihler kurabileceği “biz”e bir çağrı olduğunu belirtiyor.

‘Ben-Sen-Onlar’, Şükran Aziz

Bu çağrıya kulak veren Meşher ve MUBI, serginin küratoryal bakış açısından hareketle kadın yönetmenlerin filmlerinden oluşan özel bir seçki hazırladı. Bu işbirliğiyle farklı dönemlerde, başka coğrafyalarda yaşamış sanatçı kadınlar ile kadın olmak konularına odaklı anlatılarla sinemadaki kadınlara dikkat çekmek ve bir “biz” oluşturmak amaçlanıyor. Programda Agnés Varda’nın Paris sokaklarının ritmini ve şehirde zamanının akışını bir kadın karakterin gözünden yansıttığı Beşten Yediye Cléo (Cléo de 5 à 7, 1962), Suudi Arabistan’ın ilk kadın yönetmeni olarak tanınan Haifaa Al-Mansour’un yerel seçimlere katılan Meryem’in mücadelesi üzerinden insan hakları ve özgürlük gibi konuları tartışmaya açtığı Mükemmel Aday (The Perfect Candidate, 2019) Chloé Zhao’nun kamerasıyla ABD’nin Güney Dakota eyaletinde yaşayan Lakota Sioxlarının günlük yaşamını takip ettiği Ağabeylerimin Bana Öğrettiği Şarkılar (Songs My Brothers Taught Me, 2015), Barbara Hammer’ın 1920’lerin sürrealist sanatçılarından Claude Cahun ve Marcel Moore üzerine çektiği Lover Other (2006) ve Azra Deniz Okyay’ın dört farklı karakterin günümüze çok yakın bir gelecekteki Türkiye’de kentsel dönüşüm ekseninde kesişen hikâyesini anlattığı Hayaletler (2020) gibi filmler öne çıkıyor. Seçkide yer alan diğer filmler ise şu şekilde: Nadine Labaki imzalı Karamel (Sukkar banat, 2007), Ana Lily Amirpour imzalı Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız (A Girl Walks Home Alone at Night, 2014), Caroline Champetier imzalı Berthe Morisot (2012), Kim Cho-hee imzalı Lucky Chan-sil (Chansil-ineun bogdo manhji, 2019), Naziha Arebi imzalı Freedom Fields (2018), Joanna Hogg imzalı Exhibition (2013) ve Kim Bora imzalı The Recorder Exam (Rikodeo siheom, 2011).

On iki filmlik seçki 31 Mart 2022’ye kadar MUBI’de gösterimde olacak. Seçkiye https://mubi.com/mesher adresi üzerinden ‘Ben-Sen-Onlar’ koduyla giriş yapılarak erişmek mümkün. ‘Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı’ sergisi de 27 Mart 2022 tarihine kadar İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki Meşher’de ziyaret edilebilir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.