Şu An Okunan
Waiting for the Barbarians’dan İlk Fragman

Waiting for the Barbarians’dan İlk Fragman

Kolombiyalı yönetmen Ciro Guerra’nın Mark Rylance, Johnny Depp ve Robert Pattinson’lı draması, hayalî ancak oldukça tanıdık bir imparatorlukta geçiyor. Sömürgeci dinamikleri sorgulayan film, pek çok kitabı Türkiye’de de yayımlanan J.M. Coetzee’nin romanından uyarlama.

Nobel ödüllü Güney Afrikalı yazar J.M. Coetzee’nin kendi romanından senaryolaştırdığı, Yılanın Kucağında (El abrazo de la serpiente, 2015) ve Göç Mevsimi (Pájaros de verano, 2018) ile tanınan Kolombiyalı sinemacı Ciro Guerra’nın yönettiği Waiting for the Barbarians (2019), ismi verilmeyen bir imparatorluğun Asya’daki topraklarında geçiyor. Guerra’nın ilk İngilizce filmi, bol yıldızlı (Mark Rylance, Johnny Depp, Robert Pattinson) oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor.

Filmdeki imparatorluk ‘hayalî’ ise de, geçmişten bugüne sömürgeci herhangi bir ülke ya da imparatorluğa birebir denk düşecek kadar zamansız ve coğrafyalar üstü. Rylance’ın (İyi Kalpli Dev / The BFG, 2016) canlandırdığı ‘Sulh Hakimi’, imparatorluğun bir Asya çölündeki sessiz sakin sınır karakolundan sorumlu. İşini kayıtsızca yürüten bu kendi halinde memurun ve yerel halkın hayatı, Albay Joll’un (son yıllardaki görece en ‘normal’ rollerinden birindeki Depp) bölgeye gelmesiyle birlikte tepetaklak oluyor. Albay, ortada herhangi bir emare olmadığı halde, yerlilerin bir isyan çıkarabileceği şüphesiyle işkence dolu acımasız sorgulamalara girişiyor ve normalde bomboş olan hapishaneler dolup taşmaya başlıyor. Bu süreç ‘Sulh Hakimi’ni imparatorluğa olan bağlılığını sorgulamaya itiyor ve Albay ile taban tabana zıt olan yaklaşımı, giderek başını belaya sokuyor.

Film Guerra’nın önceki işleri kadar övgü dolu eleştiriler almadıysa da, bilhassa oyuncu performansları ve konusunun günümüzdeki trajik geçerliliği ile ilgi çekmeyi başardı. Prömiyerini geçen yıl Venedik Film Festivali’nde yapan Waiting for the Barbarians, ABD’deki dijital prömiyerini 7 Ağustos’ta yapacak.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.