Şu An Okunan
François Ozon’un Yeni Filmine İlk Bakış

François Ozon’un Yeni Filmine İlk Bakış

François Ozon’un geçtiğimiz günlerde açıklanan Cannes 2020 resmî seçkisinde de yer alan yeni filmi, paylaşılan ilk fragman sonrası şimdiden Luca Guadagnino’nun Beni Adınla Çağır’ıyla bir arada anılmaya başlandı.

Ozon’un yeni filmi Été ’85’ın (85 Yazı) Luca Guadagnino’nun kısa sürede bir referans kaynağına dönüşen filmi Beni Adınla Çağır’la (Call Me by Your Name, 2017) kıyaslanması için pek çok neden var. İkisi de yazın palazlanan bir aşkı, yazın o tüm duyuları canlandırıp hareketlendiren özelliğini kullanıyor. İkisi de bir kuir aşk öyküsü anlatırken görsel dünyasını 80’ler estetiğiyle kuruyor. Fragmanında The Cure müzikleriyle bu hissi hemen kuvvetlendiren Été ’85’te başrollerimizin arasındaki yaş farkı Beni Adınla Çağır’ın Elio ve Oliver’ı kadar olmasa da, hikâyelerin ilk bakışta birbirini anımsattığı noktalar olduğu muhakkak.

16 yaşındaki Alexis ve 18 yaşındaki David’in bir sahilde başlayan ilişkisinin giderek yıkıcı bir aşka dönüşmesini anlatıyor bize Ozon. Alexis ve David arasındaki bağın arkadaşlık ve aşk arasındaki sınırları aşan niteliği ikisi arasındaki dengeleri sürekli altüst ediyor. Kate adlı bir kadın bu ilişkiye dahil olunca işler daha da çetrefilleşiyor.

Normandiya kıyılarındaki bir sahil kasabasında geçen film, festival iptal olmasaydı büyük ihtimalle Cannes’da Altın Palmiye için yarışacaktı. 14 Temmuz’da Fransa’da gösterim şansı bulacak olan filmin bizim buralara ne zaman ulaşacağı konusunda şimdilik bir fikrimiz yok.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.