Şu An Okunan
‘Yeni’ Akademi’nin Yeni Üyeleri

‘Yeni’ Akademi’nin Yeni Üyeleri

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), “2020 Sınıfı” adı altında aralarına dahil olması beklenen 819 yeni ismi duyurdu. Yakın dönemde bahsi geçen temsil konusu üzerine ‘gerçekten’ çalışacağının sözünü veren Akademi’nin davet listesinde son yıllara damga vurmuş isimleri de görmek mümkün.

Cem Hakimoğlu

Haziran ayında yayınladıkları bir duyuru yazısı ile 93. Oscar Ödül Töreni’ni erteleyen Akademi, aynı dönemde yaptığı bir başka açıklama ile sıklıkla eleştirildiği temsil yetersizliği ve sosyal medyada da gündeme gelen #OscarIsSoWhite etiketi üzerine bir süredir çalıştıklarını, bu etiketin öncülük ettiği A2020 projesinin başarıyla son bulduğunu ve önlerindeki beş sene boyunca da Academy Aperture 2025 projesi üzerine yoğunlaşacaklarını açıklamıştı.

Sona eren A2020 projesiyle birlikte Akademi, beş yılın raporlarını takipçileriyle paylaştı. İnternet sitesi üzerinden erişilebilen istatistiklere bakıldığında; beş yıl içinde üyeler arasındaki cinsiyet, köken ve renk dağılımı arasındaki fark belli bir ölçüde de olsa kapanmış durumda. Bu süreçte kadın üye sayısının iki, farklı köken ve renklerdeki üye sayısını üç kat arttığını belirten Akademi, bu durumun güzel bir gelişme olduğunu, ancak yolun henüz başında olmaları sebebiyle yola Academy Aperture 2025 adlı ikinci bir projeyle devam edeceklerini dile getirmişti. (Akademi üyelerinin temsil konusuyla ilgili diğer bir yazıya bu linkten ulaşılabilir.)

Yukarıdaki açıklamaları takiben Akademi’ye bağlı meslek grupları, ‘2020 Sınıfı’ adı altında altmış sekiz farklı ülkeden üyelik hakkı kazanan 819 ismi bir liste ile açıkladı. Meslek grupları üye alımında oldukça etkili olsalar da nihai kararlar idari kurul tarafından veriliyor. Bu sebeple de davet alan isimlerin tümünü kuruluş bünyesinde görememe ihtimali bulunduğunu belirtmek gerekiyor.

Bu sene davet alan üyelerin %45’i kadın, %36’sı ise farklı köken ve renklerden. Davetiyelerin neredeyse yarısı da (%49) sektördeki ABD dışından isimlere gönderilmiş. Birçok meslek birliği, en büyüğü kabul edilen Oyuncular Birliği de dahil, yeni üye alımlarını ağırlıklı olarak kadınlardan (7/17), dünyanın farklı bölgelerinden (13/17) ve farklı köken ile renklerden (5/17) yapmış durumda.

‘2020 Sınıfı’nda Türkiye’den de yapımcı Zeynep Özbatur Atakan bulunuyor. Atakan, yapımcılar birliğinden aldığı bu davetle birlikte Akademi’de Türkiye’yi temsil edecek beşinci isim olmuş oldu. Önceki yıllarda davet edilen dört isim Nuri Bilge Ceylan, Deniz Gamze Ergüven, Gökhan Tiryaki ve Harika Uygur’du.

Davet edilen 819 isimden bazıları; Adèle Haenel (Oyuncu), Cynthia Erivo (Oyuncu), Awkwafina (Oyuncu), Yalitza Aparicio (Oyuncu), Ana de Armas (Oyuncu), Zazie Beetz (Oyuncu), Zendaya Coleman (Oyuncu), Choi Woo-Shik (Oyuncu), Beanie Feldstein (Oyuncu), Jang Hye-Jin (Oyuncu), Jo Yeo-Jeong (Oyuncu), Tzi Ma (Oyuncu), George MacKay (Oyuncu), Florence Pugh (Oyuncu), John David Washington (Oyuncu), Jarin Blaschke (Görüntü Yönetimi), Vladimír Smutný (Görüntü Yönetimi), Amy Westcott (Kostüm Tasarımı), Yolanda Serrano (Cast Direktörü), Ali Abbasi (Yönetmen), Levan Akin (Yönetmen), Ari Aster (Yönetmen), Mati Diop (Yönetmen), Icíar Bolláin (Yönetmen), Robert Eggers (Yönetmen), Alma Har’el (Yönetmen), Jan Komasa (Yönetmen), Ladj Ly (Yönetmen), Tamara Kotevska (Yönetmen), Lulu Wang (Yönetmen), Yael Bitton (Belgesel), Carol Dysinger (Belgesel), Nicole Newnham (Belgesel), Mariana Oliva (Yönetmen), Julien Lacheray (Kurgu), Jennifer Lame (Kurgu), Marese Langan (Saç-Makyaj), Michael Nyman (Müzik), Bernie Taupin (Müzik), Nicolas Celis (Yapımcı), Bénédicte Couvreur (Yapımcı), Estefanía Larraín (Prodüksiyon Tasarımı), Lee Ha Jun (Prodüksiyon Tasarımı), Katia Boutin (Ses), Nick Marc Epstein (Görsel Efektler), Jérémy Clapin (Yazar), Susanna Fogel (Yazar)

Üyelik için davet edilen ‘2020 Sınıfı’nın tamamına Akademi’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabilir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.