Şu An Okunan
Beyoğlu Sineması’nın Nisan Programı

Beyoğlu Sineması’nın Nisan Programı

Nisan 2024 / Beyoğlu Sineması

Beyoğlu Sineması‘nın Nisan ayını kapsayan programları duyuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras ekiplerince restore edilip kente geri kazandırılan Beyoğlu Sineması, İBB Kültür tarafından hazırlanan aylık programları ücretsiz olarak seyirciyle buluşturmaya devam ediyor. Her ay Türkiye sinema tarihinde iz bırakan bir yönetmeni ‘Ayın Yönetmeni’ bölümünde konuk eden Beyoğlu Sineması, bu ay Tunç Başaran’a yer veriyor. Memduh Ün’ün asistanlığını yaparak adım attığı sinema kariyerinde Lütfi Ö. Akad, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ ve Ertem Göreç gibi usta yönetmenlerin filmlerinde yardımcı yönetmen olarak çalışan Başaran, 1964’te Hayat Kavgası‘yla başlayan yönetmenlik yolcuğu boyunca edebiyat uyarlaması pek çok filme imza attı. Başaran’ın kariyerinin en unutulmaz işlerinden Uçurtmayı Vurmasınlar (1989) programda öne çıkıyor. Feride Çiçekoğlu’nun aynı adlı romanından uyarlanan ve Çiçekoğlu ile Başaran’ın senaryosunu birlikte yazdıkları film bir kadınlar hapishanesinde, merkezine aldığı beş yaşındaki çocuk karakter üzerinden dönemin kasvetli ruhunu yansıtırken umutlu bir kapı da aralıyor. Nur Sürer ile Füsun Demirel’in oyunculuk performanslarıyla övgü topladıkları Uçurtmayı Vurmasınlar, Altın Portakal’da En İyi Film dâhil dört ödül, İstanbul’da da yine En İyi Film ödülünü kazandı. Başaran’ın filmografisinde önemli yer tutan Piano Piano Bacaksız (1992) da seçki kapsamında izlenebilecek. Yönetmenin senaryosunu Ümit Ünal ve Kemal Demirel’le birlikte yazdığı film 17. Uluslararası Frankfurt Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne layık bulundu. Baş kahramanlarından biri yine küçük bir çocuk olan Piano Piano Bacaksız 1940’lı yıllarda birkaç yoksul ailenin birlikte yaşadığı eski bir konaktaki gündelik yaşamı takip ederken dayanışma, mücadele ve umut mefhumlarından besleniyor. Bunlarla birlikte Başaran’ın Altın Portakal’da Jüri Özel Ödülü’nü, İstanbul Film Festivali’nde de En İyi Film ödülünü kazanan Biri ve Diğerleri (1987) ve Altın Portakal’da En İyi Yönetmen ve Jüri Özel Ödüllerini kazanan Sen De Gitme (1995) filmleri de izlenebilecek. Başaran’ı anlatan Zeynep Bayraktutan ve Gökhan Kasapoğlu imzalı Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir (2023) belgeselini seyirciyle buluşturan programın Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) işbirliği kapsamında hazırlanan ‘Yönetmen Sineması Söyleşileri’nde ise Sevin Okyay ve Burak Göral’ın katılımıyla Başaran’ın sineması ele alınacak. Gösterimler sonrası söyleşilerin konukları ise Nur Sürer, Serap Aksoy ve Emin Sivas.

Ferit Karahan
Okul Tıraşı

‘Ayın Teması’ bölümü için Film Yönetmenleri Derneği’yle (FİLM-YÖN) işbirliğine giden Beyoğlu Sineması bu ay çocukları merkeze alıyor. ‘Türk Sineması’nda Çocuk Gözünden’ teması kapsamında hazırlanan seçkide dünya prömiyerini Berlinale’nin Panorama bölümünde yapan ve festivalden FIPRESCI Ödülü’yle dönen Ferit Karahan imzalı Okul Tıraşı (2021) ve Antalya Film Forum’dan iki ödül kazanan Aydın Orak imzalı Sabırsızlık Zamanı (2022) filmleri gösterilecek. Gösterimlerin ardından Biket İlhan moderatörlüğünde Ferit Karahan’la söyleşi yapılacak. Moderatörlüğünü Alin Taşçıyan’ın üstlendiği sohbete ise Aydın Orak, Pelin Batu, Feride Çetin, İştar Gökseven ve Rıza Sönmez konuk olacak.

Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP) işbirliğiyle hazırlanan ve Şubat ayı itibariyle programa eklenen ‘Yakın Dönem Bağımsızlar’ bölümünde İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan Fikret Reyhan imzalı Sarı Sıcak (2017) ve prömiyerini Karlovy Vary Film Festivali’nde yapan Ömür Atay imzalı Kardeşler (2019) filmleri yer alıyor. Gösterimlerin ardından yönetmenlerle söyleşiler düzenlenecek. ‘Sinemasal Buluşmalar’ programı hem Yılmaz Güney sineması hem de Türkiye sinema tarihi açısından bir dönüm noktası olma niteliği taşıyan Umut (1970) ve Yılmaz Güney ile Şerif Gören’in Cannes’da büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanma onurunu birlikte paylaştıkları Yol (1982) filmlerini seyirciyle buluşturuyor. Programın Kültür AŞ işbirliğinde hazırlanan ayağı ise dünya müzik tarihinden iki önemli ismin biyografilerini bir araya getiriyor: Ron Howard imzalı Pavarotti (2019) ve Giuseppe Tornatore imzalı Ennio (2021).

Umut

İBB Belgesel Film Arşiv Merkezi (DOCİST) ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle (BSB) ortaklaşa hazırlanan ‘Salı Belgeselleri’nde Alejandra Canales imzalı Geceyi Anlamak (Switch on the Night, 2005) ve Mustafa Ünlü imzalı Bozkırı Beklemek (2014) filmleri seyirciyle buluşurken ‘Kısa Film Seçkisi’nde ise İbo Karatay’ın Şiddetin Gölgesinde (2020), Barış Fert’in Değişik Zamanlar (2020) ve Kasım Ördek’in Birlikte, Yalnız (2022) adlı kısalarını izlemek mümkün.

Altyazı Sinema Seminerleri

Altyazı Sinema Derneği’nin Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Nisan ayında da devam ediyor. Program Altyazı eğitmenlerinin sinemanın farklı noktalarına ve uzmanlık alanlarına dair hazırladığı seminerlerden oluşuyor. Pazar günleri 15:00-17:00 saatleri arasında Beyoğlu Sineması’nın etkinlik alanında düzenlenen program tamamen ücretsiz olup kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştiriliyor. 7 Nisan’da Engin Ertan’ın ‘Sinema Tarihinde Yolculuk: Öncü Akımlar- Sinemada Dışavurumculuk’ semineriyle başlayacak programda Şenay Aydemir’le ‘Türkiye Sinemasında Emeğin Yolculuğu’, Gülengül Altıntaş’la ‘Karakter Tasarımı’ ve Aslı Ildır’la ‘Tür Sineması’ seminerleri düzenlenecek. Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki Nisan ayı programına dair detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Beyoğlu Sineması’nın TÜRSAV işbirliğiyle hazırladığı ‘Meraklısına Sinema Sohbetleri’nin bu ayki programında ‘Film Festivalleri Nereye Koşuyor 1: Yönetim, Seçkiler, Jüriler’, ‘Film Festivalleri Nereye Koşuyor 2: Ana Akım Dışı Festivaller’ ve ‘Sinemaya Destek Mekanizmaları: Deneyimler, Sorunlar, Çözüm Önerileri’ başlıklarında bir dizi söyleşi düzenlenecek.

Beyoğlu Sineması’ndaki etkinliklerin ücretsiz biletleri İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebiliyor. Nisan programına dair detaylı bilgiye İBB Kültür’ün internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

kultursanat.istanbul

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.