Şu An Okunan
Sinematek Şubat-Nisan Programı

Sinematek Şubat-Nisan Programı

Belle de jour

1 Şubat – 30 Nisan

Yeni binasındaki faaliyetlerine geçtiğimiz yılın Kasım ayında başlayan Sinematek/Sinema Evi‘nin Şubat-Mayıs dönemini kapsayan programları açıklandı. Sinematek’in programlarının ikinci ayağı, ilkinde olduğu gibi sinema tarihinde iz bırakmış önemli yapıtlardan güncel yerli sinemamızın son dönemdeki önemli örneklerine geniş bir yelpaze sunuyor.

Luis Buñuel Toplu Gösterimi

Sinematek, yeni program dâhilinde Luis Buñuel filmografisinden bir seçkiye yer veriyor. ‘Luis Buñuel Toplu Gösterimi’ başlıklı program, usta yönetmenin Bir Endülüs Köpeği (Un Chien Andalou, 1929), Yok Edici Melek (El ángel exterminador, 1962), Gündüz Güzeli (Belle de jour, 1967) ve Burjuvazinin Gizli Çekiciliği (Le charme discret de la bourgeoisie, 1972) gibi klasikleri de dâhil olmak üzere on beş Buñuel filmini kapsıyor. İspanya’nın yoksul bir bölgesindeki köylülerin yaşamından kesitler sunan Ekmeksiz Topraklar (Las Hurdes, 1933), Meksika’da çocukluk ve yoksulluk meselelerini çarpıcı bir dille tartışmaya açan Unutulmuşlar (Los Olvidados, 1950), kendini Tanrı’ya adayan bir adamla onu baştan çıkarmaya çalışan Şeytan’ın ilişkisini eleştirel ve mizahi bir üslupla anlatan Çölün Simon’u (Simón del desierto, 1965) ve Buñuel’in geçtiğimiz yıl hayata veda eden usta yazar Jean-Claude Carriére’le işbirliğinden doğan Bir Oda Hizmetçisinin Günlükleri (Le journal d’une femme de chambre, 1964) gibi önemli filmleri de Sinematek bünyesinde izlemek mümkün olacak.

Çölün Simon’u

Mark Cousins Seçkisi

Sinematek, yeni gösterim döneminde sinema tarihine yönelik çalışmalarıyla tanınan belgeselci Mark Cousins’ı odağına alan bir seçki de sunuyor. İki yüze yakın kadın yönetmene ait filmlerden binlerce sahneyi bir araya getiren Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (2018) adlı yapımda da imzası olan sinemacının, 2010’dan 2021’e kadar uzanan dönemi merceğe alarak teknolojinin sinemanın seyrine nasıl etki ettiğine dair kapsamlı bir araştırma sunduğu Filmin Hikâyesi: Yeni Bir Nesil (The Story of Film: A New Generation, 2021) belgeseli Sinematek vesilesiyle Türkiye’de ilk kez gösterilecek. Ayrıca yönetmenin filminden referansla hazırladığı altı filmlik seçki de program kapsamında seyirciyle buluşacak. Ali Abbasi imzalı Sınır (Gräns, 2018), Pirjo Honkasalo imzalı Melankolinin Üç Odası (Melancholian 3 huonetta, 2004), Apichatpong Weerasethakul imzalı Saltanatın Mezarlığı (Rak ti Khon Kaen, 2015), Jennifer Kent imzalı Karabasan (The Babadook, 2014), Nitesh Tiwari imzalı Dangal (2016) ve Alice Rohrwacher imzalı Mutlu Lazzaro‘dan (Lazzaro felice, 2018) oluşan seçkiye Cousins’ın filmler için özel olarak hazırladığı video sunumlar eşlik edecek.

Sınır

‘Belgesel Sinemada Bir Şeyler Oluyor’

Sinematek’in hazırladığı bir diğer seçkiyse pandemi koşullarının da etkisiyle sinema salonlarında seyirciyle buluşamayan, son dönemin dikkat çeken belgesellerini içeriyor. Türkiye’de üretilmiş belgeselleri bir araya getiren ‘Belgesel Sinemada Bir Şeyler Oluyor’ başlıklı seçkide yer alan filmler şu şekilde: Besteci ve prodüktör İlhan Mimaroğlu’nun yaşamını, sanatçının kendi çektiği 8mm görüntüler eşliğinde anlatan Serdar Kökçeoğlu imzalı Mimaroğlu (2020), İstanbul’un geçmişiyle bugünü arasındaki kültürel ve mekânsal bağları takip eden Zeynep Dadak imzalı Ah Gözel İstanbul (2020), dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yaptıktan sonra Antalya ve İstanbul film festivallerinde pek çok ödül kazanan Deniz Tortum imzalı Maddenin Hâlleri (2020), dünya prömiyerini 52. Visions du Réel – Uluslararası Nyon Belgesel Film Festivali’nde yapan ve burada Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Ahmet Necdet Çupur imzalı Yaramaz Çocuklar (2021), Türkiye’deki kadın cinayetlerini ve kadın hareketini odağına alan ve İngiltere’nin bu yılki Oscar adayı olan Chloe Fairweather imzalı Ölümüne Boşanmak (Dying to Divorce, 2021).

Yaramaz Çocuklar
Yaramaz Çocuklar

Film Koop Buluşmaları

Bağımsız Türkiye sineması için bir alan ve gösterim mecrası yaratmayı hedefleyen Sinematek/Sinema Evi, bu bağlamda film yönetmenleri ve yapımcılarıyla her türlü mesleki dayanışmayı geliştirmeyi, film üretim ve dağıtım koşullarının iyileştirilmesini sağlamayı amaç edinen Film Koop’la işbirliğine gidiyor. Ortaklık kapsamında Şubat ayı itibariyle her Pazar günü saat 18:30 seansında, son yıllarda Türkiye’de çekilmiş ve yeterli dağıtım olanağı bulamamış yapımlar gösterilecek ve film ekiplerinin katılacağı buluşmalar düzenlenecek. Bu kapsamda gösterilecek filmler gösterimlerinden bir hafta önce duyurulacak.

Ayrıca Sinematek, 8-19 Nisan tarihleri arasında 41’incisi düzenlenecek İstanbul Film Festivali‘ne ev sahipliği yapacak salonlar arasında yer alacak.

1 Şubat – 30 Nisan tarihlerine yayılan programda gösterimler Onat Kutlar Salonu’nda yapılacak. Daha detaylı bilgiye Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.

sinematek.kadikoy.bel.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.