Fırat Yücel ile ‘Kurgu Atölyesi: Kamerasız Sinemaya Doğru’

Konuşmacı: Fırat Yücel
Seminer Tarihleri: 4 Ocak Cumartesi – 1 Şubat Cumartesi
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Saatler: 12:00 – 15:00
Mecra: Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.
Seminer Ücreti: 2500 TL (tam), 1950 TL (öğrenci ve öğretmen) (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkânı)
İletişim: [email protected]
*Öğrenci ve öğretmen ücreti ödeyenlerin ilgili kimlik belgesini [email protected] adresine göndermesi gerekmektedir.
*Havale ile ödeme yapmak isterseniz, [email protected] adresine e-posta atabilirsiniz.
Kamerasız sinema olur mu? Arşivleri, buluntu görüntüleri, her gün önünde saatler geçirdiğimiz ekranları ya da saklayıp bir daha kapağını açmadığımız kutulardaki imajları kullanarak neler üretebiliriz? Bu atölyede hem Adobe Premiere Pro programı üzerinden kurgu pratiğinin temelleri anlatılacak hem de çeşitli “kamerasız sinema” örneklerine bakılarak ilham toplanacak, hayaller geliştirilecek. Böylelikle film analizi, estetik ve politiğe dair teorik tartışma ve kurgu pratiği bir bütün olarak kavranabilecek.
Video-deneme, buluntu film, kolaj, masaüstü sinema, 360 derece film ve VR gibi giderek alanını genişleten yeni formlara dair örneklerin inceleneceği atölyede Yapay Zekâ (AI) araçlarının imkânlarına dair de uygulamalı fikir-pratik yürütülecek. Atölyenin amacı, “kurgu nasıl yapılır?” ve “kamera kullanmadan imaj ve seslerle neler yapabilirim?” sorularına dair katılımcıların ufkunu açmak ve onlara temel düzeyde donanım sağlamak. Katılımcılar şayet isterlerse kendi kurgularını üretip atölyenin son seansında paylaşabilecek ve üretimlerini geliştirme konusunda görüş alabilecekler.
Not: Atölye pratik düzlemin yanı sıra teorik düzlemde de takip edilebilir. Premiere Pro’ya aşina olmak, programı edinmiş olmak ya da atölye süresince kurgu yapmak şart değil, tercih sebebidir.
1. Hafta: Temel Kurgu Teknikleri ve Kurgu Pratiğine Giriş
2. Hafta: Arşiv Materyaliyle Üretilmiş Filmlerden Örnekler ve Kurgu Pratikleri
3. Hafta: Masaüstü Sinema: Ekran Görüntüleriyle Kurgu
4. Hafta: Yapay Zekâ’yı Nasıl Kafalarız?: AI ile Kurgu
5. Hafta: Katılımcıların Kurgu Eskizleri Üzerinden Fikir Alışverişi
TBA (Buluşma tarihi katılımcılarla birlikte belirlenecektir.)
‘Askıda Seminer’ programına katkıda bulunmak isteyen takipçilerimiz ise bu link üzerinden kendi bütçelerine göre farklı miktarlarda destek sağlayabilirler.
‘Askıda Seminer’ programına katılımcı olarak başvurmak için bu formu 2 Ocak 2025 tarihine kadar doldurabilirsiniz.
Fırat Yücel kimdir?
Altyazı Sinema Dergisi’nin kurucuları arasındadır. Bugün Altyazı’nın ifade özgürlüğüne yoğunlaşan Altyazı Fasikül: Özgür Sinema adlı yayınının editörlüğünü yapmaktadır. Sinema yazarlığının yanı sıra kurgucu ve yönetmen olarak belgesel çalışmalarını sürdürmektedir. Hoşgeldin Lenin (2016), Kapalı Gişe (2016), Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi (2016), Baştan Başa (2019) ve 8 Mart 2020: Bir Günce (2023) gibi belgesellerde kurguculuk ve yönetmenlik yapmıştır. BAK’ın (basis voor actuele kunst, Utrecht) ‘Fellowship for Situated Practice 2023/2024’ programının katılımcıları arasında yer almaktadır. Aylin Kuryel ile birlikte yönettiği uzun metraj belgeseli Ulysses Çevirmek (2023) dünya prömiyerini 38. DOK.fest München’de yaptı.