Şu An Okunan
Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (28 Ocak – 3 Şubat)

Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (28 Ocak – 3 Şubat)

Titane

Altyazı Öneriyor’da bu hafta geçtiğimiz yıl Cannes’a damga vuran filmler dikkat çekiyor. Dijital platformlarda Titane rüzgârı eserken vizyonda ise öne çıkan film Hamaguchi’nin Drive My Car’ı.

Haftanın seyir gündemine yakından baktığımız gösterim rehberimiz Altyazı Öneriyor’da bu hafta Cannes coşkusu yaşanıyor. Dijital platformlar tarafında öne çıkan film şüphesiz ki geçtiğimiz yılın Altın Palmiye kazananı Titane. Son dönemin en tartışmalı filmlerinden biri olan Julia Ducournau imzalı film vizyonun ardından MUBI Türkiye gösterimiyle geniş çapta seyirciyle buluşuyor. Vizyon tarafında ise uzun zamandır merakla beklenen, Cannes’dan En İyi Senaryo ödüllü Murakami uyarlaması Drive My Car öne çıkıyor. Film İngilizce olmayıp da bu yıl Oscar yarışında adı geçen yapımların başında geliyor. Drive My Car, ayrıca dokuz eleştirmenin oylarıyla belirlenen Yıldız Tablosu’na da zirveden giriş yapıyor.


Dijital Platformlar 

Bu hafta dijital platformlarda yayına girmiş film ve diziler

All of Us Are Dead

Netflix Türkiye

Güney Kore yapımı gerilim/aksiyon dizisi All of Us Are Dead (Jigeum Uri Hakgyoneun) Netflix Türkiye’de gösterimde. Sekiz bölümlük dizi, bir lisenin laboratuvarında ortaya çıkan ölümcül bir virüsün kısa zamanda yayılmasını ve öğrencilerin zombiye dönüşen arkadaşları karşısında verdikleri ölüm kalım mücadelesini konu alıyor. Kore sinemasından aşina olduğumuz şekilde farklı türleri iç içe geçiren dizinin başrollerinde Park Ji-hu, Yoon Chan-young ve Cho Yi-hyun yer alıyor.

Frank 

MUBI Türkiye

Son dönemin çok sevilen Amerikan bağımsızlarından Frank, 29 Ocak itibariyle MUBI Türkiye kataloğuna ekleniyor. Yönetmenliğini Lenny Abrahamson’ın üstlendiği film, çalıştığı kurumsal şirketten ayrılıp Soronprfbs adlı bir müzik grubuyla yollara düşen Jon’un hikâyesini anlatıyor. Filmin en büyük meziyeti, en olmadık kişilerin başarıya ulaştığı ‘underdog’ öykülerini ters yüz etmesi.

Filmi Ali Deniz Şensöz’ün kaleminden okumak için tıklayın.

Hizmetçi

BluTV

Güney Koreli usta Park Chan-wook’un Altın Palmiye için yarışan Hizmetçi’si (Ah-ga-ssi, 2016), Japonya işgali altındaki 1930’lar Kore’sinde geçiyor. Galli yazar Sarah Waters’ın ‘Ustaparmak’ (Fingersmith) romanından uyarlanan film, genç bir kadının gizli amaçlarla hizmetçi olarak bir malikâneye yerleşmesiyle başlayan ve yardımcılığını üstlendiği kadınla arasında beklenmedik gelişmelerle ilerleyen, incelikli bir erotik gerilim.  

İz

MUBI Türkiye
Yeşim Ustaoğlu, İz

MUBI Türkiye, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu’nun bütün filmlerini bir araya getiren bir toplu gösterime başladı. Yönetmenin 1994 yapımı ilk uzun metrajı İz’le başlayan seçki sonrasında Ustaoğlu’nun tüm uzun metrajlarını bir araya getirecek. Yönetmenin filmografisinden ayrıksı özellikler taşıyan İz, bir intihar vakasının peşine düşen gizemli bir kara film. Tayfun Pirselimoğlu’nun kaleme aldığı öyküde, Aytaç Arman ve Derya Alabora başrolde.

‘Arafta Kalmak: Bir Yeşim Ustaoğlu Retrospektifi’ başlıklı seçkiyle ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

The Legend of Vox Machina

Amazon Prime Video

Animasyon dizisi The Legend of Vox Machina’nın ilk sezonu Amazon Prime Video Türkiye’de yayında. Evreni korkunç canavarlardan ve karanlık büyülerden kurtarmaya çalışan bir grup maceracıyı konu edinen dizinin ilk sezonunda kahramanlar ölümsüz devlerle yüzleşirken güçlü bir lanetle mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Dizinin seslendirme kadrosunda Ashley Johnson, Laura Bailey ve Travis Willingham gibi isimler yer alıyor.

Resident Alien

Bein Connect


​​Resident Alien bilimkurguyla gizemli bir suç öyküsünü birleştiren, hafif gönüllü bir dramedi. Peter Hogan ve Steve Parkhouse’un aynı adlı çizgi romanından uyarlanan dizinin kahramanı, bir görev için Dünya’ya gönderilmiş bir uzaylı. Alan Tudyk’in canlandırdığı uzaylı, inzivaya çekilmiş bir doktorun yerine geçiyor ve kasabanın gerçek doktoru öldürülünce de sıklıkla insanların arasına karışmak, giderek insan olmayı öğrenmek durumunda kaldığı bir hayatın içine sürükleniyor.

Snowpiercer – Üçüncü Sezon

Netflix Türkiye

https://youtu.be/eBkA4sNY-uI

Yedi yıl önce insanlık küresel ısınmaya karşı önlem alalım derken tersine bir etkiye yol açıp gezegeni bir buzlar ülkesine döndürmüş. Şimdi ise geride kalmayı başarmış bir avuç insan Snowpiercer isimli bir trenin içinde Dünya’yı dolaşıp durmakta. Bong Joon-ho’nun 2013 yapımı filminden uyarlanan dizi, trenin içinde farklı refah düzeylerine sahip üç sınıfa ayrılmış olan insanların hayatta kalma mücadelelerine ve birbirleriyle çatışmalarına odaklanıyor.

Titane

MUBI Türkiye

Geçtiğimiz yıl Cannes’da Altın Palmiye’nin sahibi olan Titane, son dönemin en çarpıcı ve tartışmalı filmlerinden biri. İlk uzun metrajı Raw’la (Grave, 2016) tanınan Julia Ducournau’nun yeni filmi başta ‘beden dehşeti’ (body horror) olmak üzere korku unsurlarını güncel bir bakışla yeniden yorumluyor. İnsan olmanın fiziksel ve libidinal sınırları üzerine kafa yoran film, tam anlamıyla bir canavar olan kahramanıyla izleyiciyi ahlaki bir açmaza düşürüyor. Film, vizyondaki gösteriminin ardından MUBI Türkiye’de izleyiciyle buluşuyor. 

Filmi Fatma Cihan Akkartal’ın kaleminden okumak için tıklayın.

Filmin yönetmeni Julia Ducournau’yla yaptığımız söyleşiyi okumak için tıklayın.

The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window

Netflix Türkiye

Başrolüne Kristen Bell’i taşıyan mini dizi The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window, Netflix Türkiye’de yayına girdi. Kara komediyi polisiye unsurlarla birleştiren dizi bir cinayete tanık olduğunu düşünen karakteriyle sinemanın oldukça aşina olduğu bir konuya yeni bir bakış getirmeye çalışıyor. 

Yaz 

BluTV

Rusya sinemasının en önemli güncel isimlerinden Kirill Serebrennikov’un 2018 yapımı filmi Yaz (Leto) BluTV kataloğuna eklendi. Serebrennikov Yaz’da kamerasını 80’li yılların Leningrad’ına, Batı müziğinden ilham alan gençlerin dünyasına çeviriyor. Sovyetler rock müziğinin kült isimleri Mayk Naumenko ve Viktor Tsoi’nin gerçek öyküsünden uyarlanan filme etkileyici bir Sovyetler nostaljisi hâkim. Film dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında yapmıştı. 

Filmi Fırat Yücel’in kaleminden okumak için tıklayın.


Vizyonda

Bu hafta sinemalara hangi filmler geliyor? Hangilerini görmeli?

Drive My Car

Ryûsuke Hamaguchi’nin aynı adlı Murakami öyküsünden uyarladığı Drive My Car, haftanın öne çıkan vizyon filmi. Geçtiğimiz yıl yaptığı iki filmle hem Berlin’de hem de Cannes’da önemli ödüller kazanan yönetmenin Murakami uyarlaması bir tiyatro yönetmeni ve oyuncu olan ana karakterinin dünyasında dolaşan çok katmanlı bir anlatı takip ediyor. Cannes’da En İyi Senaryo Ödülü’ne layık bulunan Drive My Car, sonrasında eleştirmen ödüllerinde öne çıkarak ödül sezonunun iddialı yapımları arasına adını yazdırdı. Filmi Başka Sinema salonlarında izlemek mümkün. 

Ekrem Buğra Büte’nin filmle ilgili yazısını okumak için tıklayın.

Kaos Yürüyüşü

Patrick Ness’in aynı adlı roman serisinin 2008 tarihli ilk kitabından uyarlanan Kaos Yürüyüşü (Chaos Walking) sinemalarda. Kadınların tamamının öldüğü, erkeklerin ise ‘Gürültü’ adı verilen bir yöntemle birbirlerinin düşüncelerini duyup görebildiği distopik bir dünyada geçen film, Violet adında gizemli bir genç kadının ortaya çıkmasıyla dengelerin değişmesini anlatıyor. Yönetmenliğini Doug Liman’ın üstlendiği filmin başrollerinde Tom Holland, Daisy Ridley ve Mads Mikkelsen gibi yıldızlar var.


Yıldız Tablosu

Dokuz sinema yazarı vizyonda ve dijital platformlarda Türkiye gösterimlerini yapan yeni filmleri değerlendiriyor.

(Hazırlayan: Büşra Uyar)
© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.