Şu An Okunan
2020-2021’in Kadın Yönetmen İmzalı Gişe Filmleri

2020-2021’in Kadın Yönetmen İmzalı Gişe Filmleri

Son yıllarda sinema sektöründe cinsiyet eşitliğine vurgu yapan çok fazla çağrı yapıldı. Sonuç alındı mı? Henüz tam olarak değil, ama kayda değer bir gelişmenin 2020’lerde görünür hale gelmesi bekleniyor. Bakalım önümüzdeki sezonun Hollywood yapımlarında durum nasıl…

Film ve müzik gibi alanlara farklı grupların ne oranda dahil edildiğine yönelik araştırmalarda lider kuruluşlardan biri olan USC Annenberg Inclusion Initiative’in raporuna göre, 2018’de en yüksek gişe yapan 100 filmin 112 yönetmeni arasından sadece %3.6’sı kadın. Bu oranın bir önceki yılın %7.3’ünden bile az olması hayal kırıklığı yarattı. Ancak önümüzdeki iki yıl içinde, beklenen değişim görünür hale gelmeyecek başlayacak gibi duruyor. Son yıllarda kamera önü ve arkasındaki iş fırsatlarının dağılımıyla ilgili eşitlik vurgusu yapan konuşma ve çağrıların önemli ölçüde artmış olmasının kayda değer sonuçlarının, 2020’lerde alınacağını söylemek mümkün.

2020 ve 2021 yıllarında kadın yönetmenler, özellikle Disney ve Warner Bros. gibi büyük stüdyolardaki en belirgin atılımlarını Marvel ve DC gibi kültleşmiş sinematik evrenlerde geçen yapımlarla gerçekleştiriyorlar. Bu filmlerden bazılarının Black Widow (2020), Wonder Woman (2020), The Eternals (2020), Mulan (2020) ve Lana Wachowski’yi tekrar kamera arkasına döndüren The Matrix 4 (2021) olacağı biliniyor. Bunun yanı sıra Stella Meghie, Kay Cannon ve Tina Gordon gibi isimler ikinci veya üçüncü stüdyo işlerine imza atacak; Emerald Fennell, Nia DeCosta ve Zoe Lister-Jones dahil olmak üzere kimi kadın yönetmenler ise stüdyo dünyasındaki ilk işlerini ortaya koyacaklar. Disney ve Warner Bros. kadın yönetmenlere ticari anlamda önemli çıkış yapabilecekleri fırsatlar sağlarken, cinsiyet eşitliğindeki mevcut lider, Universal Pictures ile alt şirketi Focus Features.

IndieWire’ın yayınladığı habere göre Fox ve Paramount, bu konuda diğer stüdyolardan geri kalmış durumda. Paramount’un, Reed Morano’nun yönettiği The Rhythm Section (2020) dışında kadın yönetmen imzası taşıyan, başka bir planlanmış yapımı görünmüyor. Fox’un ise iki yıllık takviminde herhangi bir kadın yönetmenin filminin olmayacağı açıklandı. Öte yandan stüdyoların duyurusunu yaptığı ancak vizyon tarihini henüz belirlemediği projeler arasında, Ava DuVernay, Elizabeth Banks, Olivia Wilde, Maya Forbes, Lena Kahn ve Greta Gerwig gibi ünlü isimlerin yeni çalışmaları da var.

2020 ve 2021 yıllarında büyük stüdyoların yapımcılığında seyirci karşısına çıkacak, kadın yönetmenlerin imzasını taşıyan 22 film şöyle:

The Rhythm Section (Reed Morano)

The Craft (Zoe Lister-Jones)

Cinderella (Kay Cannon)

The Turning (Floria Sigismondi)

The Photograph (Stella Meghie)

Emma (Autumn de Wilde)

Never, Rarely, Sometimes, Always (Eliza Hittman)

Promising Young Woman (Emerald Fennell)

Covers (Nisha Ganatra)

Candyman (Nia DeCosta)

Praise This (Tina Gordon)

Spirit Riding Free (Elaine Bogan)

Marry Me (Kat Coiro)

Mulan (Niki Caro)

Black Widow (Cate Shortland)

The One and Only Ivan (Thea Sharrock)

The Eternals (Chloé Zhao)

Gigantic (Meg LeFauve)

Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) (Cathy Yan)

Wonder Woman 1984 (Patty Jenkins)

Reminiscence (Lisa Joy)

The Matrix 4 (Lana Wachowski)

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.