Şu An Okunan
Altyazı Sinema Derneği, Sivil Sesler Festivali’nde

Altyazı Sinema Derneği, Sivil Sesler Festivali’nde

Farklı hak alanlarında çalışan sivil toplum örgütlerinin katılımıyla düzenlenen Sivil Sesler Festivali’nde bu yıl Altyazı Sinema Derneği de yer alıyor. Altyazı, Oktay İnce’nin Kadrajın Dışı Yok videosunun gösterimi ve ardından yapılacak söyleşiyle festivale dâhil olacak.

Türkiye’nin sivil toplum aktörlerini bir araya getiren ilk etkinliklerden biri olan Sivil Sesler Festivali, 2009 yılından bu yana Türkiye’nin farklı kentlerinde düzenleniyor. Sivil toplum öznelerinin bir araya gelerek daha iyi bir dünya için neler yapılabileceğini konuştuğu, tartıştığı ve birliktelik alanları yarattığı festivalin bu yılki ev sahibi İzmir Kültürpark olacak. Farklı zaman aralıklarıyla yapılan festivalde sivil toplum örgütleri iki gün boyunca açılacak stantlarla kendilerini tanıtma imkânı bulurken aynı zamanda çeşitli atölye, panel, forum ve söyleşi etkinlikleriyle festivale katkı sağlayacaklar. Bu yıl altıncı kez düzenlenecek Sivil Sesler Festivali, ‘Dayanışma Güçlendirir’ temasıyla 17-18 Kasım tarihlerinde İzmir’de olacak.

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) tarafından düzenlenen Sivil Sesler Festivali’nin bu yılki katılımcılarından biri de Altyazı Sinema Derneği. Altyazı, film ve video üretiminin bir dayanışma ve sivil alan unsuru olarak kullanımına dair bir gösterim ve söyleşiyle festivale katkı sağlayacak. 18 Kasım Cumartesi günü saat 15:00’te, Güzellik Çadırı’nda düzenlenecek etkinlikte önce Oktay İnce’nin Kadrajın Dışı Yok filmi gösterilecek. Gösterimin ardından da Altyazı Sinema Derneği’nin düzenlediği ‘Kadrajın İçi ve Dışı: Sivil Alanda Bir İfade ve Dayanışma Aracı Olarak Video’ başlıklı söyleşiye geçilecek. Videonun yönetmeni Oktay İnce’nin katılımıyla gerçekleşecek olan gösterim ve söyleşide, video üretiminin toplumsal açıdan belgeleme, ifade, dayanışma ve direniş fırsatlarını nasıl sunabildiği üzerine konuşulacak. Eylemin ve kaydın kadraj içinde ve dışında açtığı etik konular da tartışmanın gündeminde olacak.

Oktay İnce’nin Kadrajın Dışı Yok videosu Altyazı Fasikül’ün 2022’de gerçekleştirdiği ‘Aşağıdan Yukarıya’ video serisinde yer almıştı. Kadrajın dışını görünür kılmak üzerine düşünen video, yönetmen Oktay İnce’nin ifadeleriyle şu sorudan yola çıkıyor: “Doğada etik yoktur. Dolayısıyla bizlerin doğal eğilimi de her zaman etik-dışılıktır. Etiği bir güç ilişkileri meselesi olarak ele alırsak, sokakta bir kamera etiği nasıl işler?”

18 Kasım Cumartesi günü saat 15:00’te düzenlenecek etkinlik tamamen ücretsiz ve herkese açık. Etkinlik sırasında görme ve işitme engelliler için sesli betimleme ve altyazı imkânlarının sağlanacağını da belirtmek gerek. Detaylı bilgi ve festivalin bütün programı için STGM’nin internet sitesinden bilgi almak mümkün.

Oktay İnce kimdir?

Oktay İnce

2000 yılında bir grup video aktivisti arkadaşıyla birlikte Karahaber Video-Eylem Atölyesi, 2013 Gezi Direnişi sırasında Seyr-i Sokak video kolektifi ile video-eylem uğraşı içinde oldular. “Eylemin görüntüsünden, görüntünün eylemine” düsturu çıkış noktaları oldu. Bir Türkü Söylesem Orada Çıkar Mı? (2004), Feudal (2005),  Yıkılmışı Tedarik (2006), Belgesel Nasıl Yapılır? (2010) ve Altyazı Fasikül Gösterimleri kapsamında yayınlanan Sinema GM (2021) gibi birçok video ve belgesel üretmiştir.

Sivil Sesler Festivali nedir?

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği’nin (STGM) düzenlediği Sivil Sesler Festivali 2009 yılından bu yana farklı zaman aralıkları ve farklı kentlerde düzenleniyor. 2009’da İstanbul’da, 2011’de Ankara’da, 2014’te Soma’da, 2019’da İstanbul’da ve 2022’de Ankara’da düzenlenen festival 2023’te ise İzmir’e konuk oluyor. “Farklı çalışma alanlarından gelen sivil toplum örgütlerinin alanlarındaki deneyimlerini, birikimlerini, çalışmalarını ve hayallerini paylaşabilecekleri çok sesli bir koro…” olarak tanımlanan festivalin bu yılki teması ise ‘Dayanışma Güçlendirir’. Bu yıl altıncı kez düzenlenecek Sivil Sesler Festivali’ne 42 kentten, farklı alanlarda çalışan 200’e yakın sivil örgütü katılacak.

Sivil Sesler Festivali’yle ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.