Şu An Okunan
Aronofsky’nin Joaquin Phoenix’li Batman Projesi Nasıl İptal Olmuştu?

Aronofsky’nin Joaquin Phoenix’li Batman Projesi Nasıl İptal Olmuştu?

Yönetmen Empire dergisine verdiği röportajda, Bir Rüya İçin Ağıt’ın başarısı üzerine zamanında kendisine teklif edilen Batman projesi için neler tasarlamış olduğunu anlatıyor.

Joaquin Phoenix geçen yılki Joker performansıyla çizgi roman dünyasının efsanevi kötü adamını yepyeni bir yorumla perdeye taşımayı başardı. Eğer Aronofsky’nin planları suya düşmeseydi, Phoenix Joker’in büyük hasmı Batman olarak karşımıza çıkmış olabilirdi. Warner Bros, Bir Rüya için Ağıt’ın (Requiem for a Dream, 2000) başarısı üzerine, Karanlık Şövalye’nin yeni bir versiyonu için Aronofsky ile görüşmeye başlamıştı. Ancak yönetmen ile stüdyo anlaşamadı.

Aronofsky Empire dergisinin son sayısında yayımlanan söyleşisinde, o zaman nasıl bir ‘yarasa vizyonu’ geliştirmiş olduğunu anlattı: “Stüdyo Batman rolü için Freddie Prinze Jr.’ı istedi; ben ise Joaquin Phoenix’i. Şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: ‘Tamamen farklı filmlerden bahsediyoruz’. Bu gerçek bir hikâye. Farklı bir dönemdi. Benim yazdığım Batman, sonunda yaptıklarından çok daha değişikti.”

Sonradan projenin yönetmen koltuğunu kapan Christopher Nolan, Frank Miller’ın çizgi romanı ‘Batman: Year One’dan unsurları ödünç aldıysa da, Aronofsky’nin planı, aktardığına bakılırsa, çizgi romana daha da yakın bir uyarlama yapmak ve işin içine Yara’dan (Death Wish, 1974), Kanunun Kuvveti’nden (The French Connection, 1971), Taksi Şoförü’nden (Taxi Driver, 1976) esinlenmeleri katmaktı. Hatta Miller’ın kendisini de senaryo ekibinde görmek istiyordu. “İnanılmaz bir şeydi çünkü çizgi romanın büyük bir hayranıydım ve onunla tanışmak bile büyük heyecan vesilesiydi.” Ancak anlaşılan o ki, Miller bile Aronofsky’nin planlarının karanlık tonu (bir ‘işkenceci’ olarak Batman) karşısında şaşırmış. Yönetmen, “Bir önceki film, yarasa kostümünde meme uçları olan Batman & Robin’di. Ben de onun kuyusuna kazmak ve yeniden icat etmek istedim.”

Harvey Dent’in (Aaron Eckhart) Karanlık Şövalye’deki (The Dark Knight, 2008) meşhur repliğinin, Phoenix’in kariyerine cuk oturduğu söylenebilir: “Ya bir kahraman olarak ölürsün, ya da kötü adama dönüştüğünü görecek kadar uzun yaşarsın.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.