Şu An Okunan
Bong Joon-ho Sight & Sound Dergisinin Konuk Editörü Oldu

Bong Joon-ho Sight & Sound Dergisinin Konuk Editörü Oldu

Altı dalda Oscar Adayı olan Altın Palmiye’li Parazit’in yönetmeni Bong Joon-ho, köklü sinema dergisi Sight & Sound’un Mart sayısında konuk editör olarak güncel uluslararası sinema ve Kore sineması tarihinden favorilerini paylaşacak.

Sight&Sound dergisi Altın Palmiyeli yönetmen Bong Joon-ho’nun derginin tarihindeki ilk konuk editör olacağını duyurdu. Bong, derginin dijital olarak 3 Şubat’ta satış noktalarındaysa 6 Şubat’ta erişilebilecek olan Mart 2020 sayısını yönetecek. Bu özel sayı aynı zamanda yönetmenin son filmi Parazit’in (Gisaengchung, 2019) İngiltere’de vizyona çıkış tarihine denk geliyor.

Bong konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Sight & Sound ile birlikte çalışacağım için çok mutluyum. Aslında bu tuhaf bir his çünkü yaklaşık otuz sene önce sinema eğitimi alırken Sight & Sound dergisini bolca okurdum. Dergiyi film kulübünden arkadaşlarımla birlikte okurduk. Hatta bazen dergiyi yasa dışı bir şekilde kopyalar ve öyle okurduk. Dolayısıyla bu sayının konuk editörlüğünü üstleneceğim için onur duyuyorum, bu benim için çok anlamlı.”

Derginin Mart 2020 sayısında, uluslararası çapta ün kazanmış Kore sineması uzmanı Tony Rayns, Bong Joon Ho’nun sinema kariyerine dair retrospektif bir bakışla profil çıkaracak. Daha önceleri, Bong’un ikinci filmi Cinayet Günlüğü (Memories of Murder 2003), Sight & Sound dergisi tarafından 2000’lerin en önemli 30 filminden biri olarak gösterilmişti ve derginin geçmiş sayılarında yönetmenin The Host (2006), Snowpiercer (2013) ve Netflix yapımı Okja (2017) filmlerine yer verilmişti.

Ayrıca bu sayıda Bong Joon Ho, kendisine göre gelecek vaat eden yirmi yönetmenin yer aldığı bir listeyle karşımıza çıkacak. Bu listede, Atlantics (2019) filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için Parazit ile yarışan yarışan ve Büyük Ödül’ü (Grand Prix) kazanan Mati Dipo da var. Mati Dipo’nun yanı sıra listede gençlerin ve çocukların hikâyelerine eğilen Güney Koreli yönetmen Yoon Ga-eun ve Bong gibi toplumsal temaları işlerken mizah ve korku öğelerini kullanan, Kapan (Get Out, 2017) ve Biz (Us, 2019) filmlerinin yönetmeni Jordan Peele yer alıyor.

Ancak Bong’un sahne ışıklarını üzerine yönelttiği isim, kendisinin filmlerinde büyük etkisinin olduğunu düşündüğü ve Kore sinemasının gerçek auteur’ü olarak gördüğü Kim Kiyoung. Yoğun psikoseksüel ve melodramatik unsurlar içeren bir yaklaşımı olan Kim Kiyoung, korku filmleriyle, özellikle de The Housemaid (Hanyo, 1960), Woman of Fire (Hwanyeo, 1971), Woman of Fire ’82 (Hwanyeo ’82, 1982) filmlerinde oluşan ‘Housemaid’ üçlemesi ile biliniyor.

Derginin kapağındaysa son yirmi yıldır müzik, sanat, moda gibi farklı alanlarda pek çok önemli isimle çalışan İngiliz fotoğrafçı Dean Chalkley’in çektiği Bong Joon Ho’nun portresi bulunuyor.

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.