Şu An Okunan
Sight and Sound’a Göre 2023’ün En İyi Filmleri

Sight and Sound’a Göre 2023’ün En İyi Filmleri

Yılın en iyileri listelerinin ardı ardına açıklandığı bugünlerde çağımızın en önemli sinema yayınlarından Sight and Sound’un ‘2023’ün En İyileri’ listesi de belli oldu. Elli filmlik listenin ilk sırasında Martin Scorsese imzalı Dolunay Katilleri yer alıyor.

2023 yılını geride bırakmamıza günler kala geleneksel yıl sonu listeleri de bir bir açıklanmaya başladı. ABD’nin en prestijli sinema yayınları arasında görülen IndieWire ‘2023’ün En İyi Filmleri’ listesini geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Son olarak yayıncılığını Britanya Film Enstitüsü’nün (BFI) üstlendiği ve sinema alanında yayın yapan en köklü oluşumlardan biri olan Sight and Sound dergisi de 2023 yılının en iyi elli filmine yer verdiği listesini yayınladı.

Hem uluslararası festivallerde ilgiyle karşılanan hem de izleyici ve eleştirmenlerin beğenisini kazanan pek çok yapımın bir araya geldiği listenin ilk sırasında dünya prömiyerini Cannes’da yapan Martin Scorsese imzalı Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon) yer aldı. David Grann’in aynı adlı romanından uyarlanan ve 1920’lerde ABD’de yaşanan Osage Cinayetleri’ni takip eden film Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone ve Jesse Plemons gibi isimleri bir araya getiriyor.

The Zone of Interest 

Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’ne layık bulunan Jonathan Glazer imzalı The Zone of Interest ikinci sırada yer alırken Celine Song’un dünya prömiyerini Sundance’te yapan filmi Başka Bir Hayatta (Past Lives) ise üçüncü sıraya elde etti. Yılın en çok ses getiren yapımlarından ikisinin, Greta Gerwig imzalı Barbie ve Christopher Nolan imzalı Oppenheimer’ın beşinci sırayı paylaştığı listede Cannes’dan Altın Palmiye’yle dönen Justine Triet imzalı Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomie d’une chut) ise sekizinci sıraya yerleşti.

Sight and Sound’un 2023’ün en iyi filmlerini sıraladığı elli filmlik listedeki ilk on yapım şu şekilde:

  1. Dolunay Katilleri / Killers of the Flower Moon (Yön. Martin Scorsese)

2. The Zone of Interest (Yön. Jonathan Glazer)

3. Başka Bir Hayatta / Past Lives (Yön. Celine Song)

4. Zavallılar / Poor Things (Yön. Yorgos Lanthimos)

5. Barbie (Yön. Greta Gerwig), Oppenheimer (Yön. Christopher Nolan)

7. Pasajlar / Passages (Yön. Ira Sachs)

8. Bir Düşüşün Anatomisi / Anatomie d’une chut (Yön. Justine Triet)

9. Do Not Expect Too Much from the End of the World / Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (Yön. Radu Jude)

10. Bir Skandalın Peşinde / May December (Yön. Todd Haynes)

Listenin tamamına ve yazarların yorumlarına BFI’ın internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.