Şu An Okunan
Bong Joon-ho’ya Göre 2021’in En İyi Filmleri

Bong Joon-ho’ya Göre 2021’in En İyi Filmleri

Bong Joon-ho

Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho, favori 2021 filmlerini açıkladı. Sırasız olarak yayınlanan liste arthouse yapımlardan animasyona farklı alanlara uzanan bir çeşitlilik sunuyor.

2019 yılında seyirciyle buluşan Parazit‘le (Gisaengchung) son dönemin en büyük başarılarından birisine imza atan Bong Joon-ho, şimdiden ülkesi Güney Kore’nin üretken sinema tarihinde hatırı sayılır bir etki bırakmış durumda. Parazit‘le hem Altın Palmiye hem de En İyi Film Oscar’ı kazanan yönetmen, aynı zamanda İngilizce olmayan bir filmle bu ödülü kazanan ilk isim olarak tarihe geçmişti. Tüm dünyada büyük bir etki yaratan Parazit‘in başarısı Bong Joon-ho’nun yaşayan en önemli yönetmenler arasındaki konumunu da iyice sağlamlaştırdı.

Bong Joon-ho, sinefilliğiyle de bilinen bir yönetmen. Oscar konuşması sırasında o yılki rakiplerinden Martin Scorsese’yi selamlayan jestinden Sight & Sound dergisine konuk editör olarak katkı sağlamasına, yakın zamanda açıkladığı oldukça farklı dönem ve zamanlara uğrayan 30 Favori Filmi listesinden filmlere yaklaşımındaki özene sinema sevgisiyle de tanınan yönetmen güncel beğenilerini de paylaşmaktan geri durmuyor. Yönetmen son olarak 2021 yılında seyirciyle buluşan filmlerden favorilerini paylaştı.

Kürtaj
Kürtaj

Bong Joon-ho, 2000’li yıllardan beri ürettiği filmlerle tür kodlarını ustalıkla kullanışı ve onları zaman zaman ters yüz edişiyle tanınan bir isim. Filmografisi de her daim farklı alanlara yelken açmaktan çekinmeyen bir rota izledi. Yönetmenin oluşturduğu ‘2021’in En İyi Filmleri’ listesi de bu çeşitliliği yansıtırcasına farklı sinema üretim biçimlerini ve türleri bir araya getiren, eklektik bir görüntü çiziyor. Yönetmenin Güney Koreli sinema dergisi FILO’ya verdiği liste sırasız olarak yayınlanırken Danimarka yapımı belgesel Flee‘den Hamaguchi’nin Murakami’nin aynı adlı öyküsünden uyarladığı Drive My Car‘a, sinefil dokunuşlarıyla öne çıkan Netflix animasyonu The Mitchells vs. the Machines‘ten Adam McKay’in politik taşlaması Don’t Look Up‘a geniş bir çeşitlilik sunuyor. Yönetmenin başkanlığını yaptığı Venedik Film Festivali ana yarışma jürisinin Altın Aslan’a layık bulduğu Kürtaj (L’événement) filminin de seçkide yer alması Bong Joon-ho’nun listesinden öne çıkan bir başka detay.

Bong Joon-ho’nun sırasız olarak açıkladığı ‘2021’in En İyi Filmleri’ listesinin tamamı şu şekilde:

  • Don’t Look Up
  • Drive My Car
  • Flee
  • Sundown
  • Üzgünüz, Size Ulaşamadık / Sorry We Missed You (2019)
  • The Mitchells vs. the Machines
  • Kürtaj / L’événement
  • Sewing Sisters

Bong Joon-ho, ayrıca geçtiğimiz yıl izleme şansı bulduğu Ryûsuke Hamaguchi’nin 2015 yapımı filmi Happy Hour‘un da 2021’de izlediği en iyi filmlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: World of Reel

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.