Şu An Okunan
Céline Sciamma’dan Wonder Woman’a Övgü

Céline Sciamma’dan Wonder Woman’a Övgü

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’yle kariyerinin en önemli çıkışını yapan yönetmen Céline Sciamma, Patty Jenkins imzalı Wonder Woman’dan övgülerle bahsetti.

Günümüzde dünya çapında geniş kitlelere hitap eden ve gişe rekorları kıran filmlere bakıldığında, bu alanın hâlâ erkek izleyicilere yönelik aksiyon filmleri üreten erkek yönetmenlerin hâkimiyetinde olduğunu söylemek mümkün. Ancak son yıllarda Hollywood’da #MeToo ve #TimesUp gibi hareketlerle birlikte yapılan çağrıların da katkısıyla kadın yönetmenlerin sesinin daha fazla duyulmaya başlandığı da gerçek.

Filmleriyle erkek bakışına meydan okuyan Céline Sciamma, son dönemde bu konuda ciddi anlamda bir değişim yaşandığına inananlardan. Fransız yönetmen, son filminin tanıtımı için The Independent’a verdiği röportajın önemli bir kısmını Warner Bros.’un kadın süper kahraman filmi Wonder Woman’a ayırdı ve filmin günümüz sinema endüstrisindeki dönüştürücü etkisinden bahsetti.

“Mesele, izleyici olarak görüldüğünü hissetmek. Wonder Woman beni düşünüyor. Benim memnuniyetimi, kız kardeşlerimi, sinema tarihini ve kadınların temsilini düşünüyor.” diyen Sciamma, aynı zamanda bu tip filmlere daha sık rastlayamamanın kendisinde öfke yarattığını belirtiyor: “Kadınlar için yeni şeyler yazılıyor ancak bu, insanda bağımlılık yaratan bir duygu. Bir kere görünce, daha fazlasını istiyorsunuz.”

Wonder Woman’ın sırf kadın kahramanlı filmler için değil, genel olarak kadınlar için de bir dönüm noktası olduğunu savunan Sciamma, erkeklerin “ayrıcalıklarından habersiz olduklarını” ve izlediğimiz şeylerin yüzde doksanının erkek bakışından gösterildiğini vurguladı. Fransız yönetmen, Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la Jeune Fille en Feu, 2019) ve Wonder Woman gibi filmlerin, erkekleri kadın karakterlerle ilişkilerini yeniden gözden geçirmeye zorladığını ekledi. Wonder Woman’ın yine Patty Jenkins’in imzasını taşıyan devam filmi Wonder Woman 1984, Türkiye’de 5 Haziran’da gösterime girecek.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.