Şu An Okunan
Eleştirmenler Seçti: 2020’nin En İyi Filmleri ve Performansları

Eleştirmenler Seçti: 2020’nin En İyi Filmleri ve Performansları

ABD’li sinema ve televizyon yayını IndieWire, her yıl yayınladığı yılın en iyi filmleri ve performansları oylamasının bu yılki sonuçlarını duyurdu. Farklı coğrafyalardan 231 eleştirmenin katıldığı oylamada 2020’nin en iyi filmi, Nomadland seçildi.

Hayatın her alanı gibi sinema dünyasının da pek çok alışkanlığının değiştiği bu pandemi yılında yılın en iyi filmlerinin değerlendirildiği geleneksel listeler yerini korumuş gibi gözüküyor. Pek çok yayın organının yılın en iyi film ve dizilerini sıralayan listelerinin yayınlandığı bu günlerde ABD’li IndieWire bir süre önce yayınladığı 2020’nin en iyi filmleri listesinin ardından her yıl eleştirmenler arasında düzenlediği oylamanın sonuçlarını da paylaştı. Dünyanın dört bir yanından 231 eleştirmenin bu yıl Kuzey Amerika’da gösterime girmiş filmleri değerlendirdiği oylamada En İyi Film’in yanı sıra En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetimi dallarında da kazanan Chloé Zhao imzalı Nomadland oldu. Film, bu yıl pandemi koşullarında gerçekleştirilen Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan’ı, hemen ardından Toronto Film Festivali’nde ise Oscar’ın habercisi olarak görülen Halkın Seçimi Ödülü’nü kazanmıştı.

Oylamada bu yıl Berlin Film Festivali’nin oyuncu kategorilerindeki cinsiyet ayrımını kaldıracağını açıklayan kararına paralel biçimde cinsiyet gözetmeksizin En İyi Performans kategorisine yer verildi. Bu kategoride Sound of Metal filmindeki performansıyla dikkat çeken Riz Ahmed birinci seçilirken Nomadland‘in başrolünde yer alan Frances McDormand ise ikinci oldu. En İyi Belgesel ödülünü Kirsten Johnson imzalı Dick Johnson is Dead kazanırken En İyi Senaryo ödülü ise Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum (I’m Thinking of Ending Things) ile Charlie Kaufman’ın oldu. En İyi Uluslararası Film ödülünü ise Kleber Mendonça Filho ve Juliano Domelles’in Bacurau filmi kazandı. Eleştirmenlerin şimdiden izlediği ve Kuzey Amerika’daki ilk gösterimini 2021’de yapacak filmlerden favorilerini belirledikleri kategoride ise Michel Franco imzalı Nuevo Orden filmi birinci seçildi.

En İyi Film kategorisindeki ilk üç filmin kadın yönetmenlere ait olduğu listenin bu kategorisinde yer alan yapımların tamamı şu şekilde:

IndieWire 2020 Eleştirmenler Oylaması – En İyi Film Kategorisi
  1. Nomadland / Yön: Chloé Zhao
  2. Never Rarely Sometimes Always / Yön: Eliza Hittman
  3. First Cow / Yön: Kelly Reichardt
  4. Lovers Rock / Yön: Steve McQueen
  5. I’m Thinking of Ending Things / Yön: Charlie Kaufman
  6. Beanpole / Yön: Kantemir Balegov
  7. Time / Yön: Garrett Bradley
  8. Da 5 Bloods / Yön: Spike Lee
  9. Martin Eden / Yön: Pietro Marcello
  10. Bacurau / Yön: Kleber Mendonça Filho ve Juliano Domelles

Oylamada yer alan tüm kategorilere IndieWire’ın web sitesinden ulaşılabilir.


Diğer ‘2020’nin En İyi Filmleri’ listeleri için:

John Waters’ın 2020 Favorileri

IndieWire’a Göre 2020’nin En İyi Filmleri

Cahiers du Cinéma’ya Göre 2020’nin En İyi Filmleri

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.