Şu An Okunan
Filistin Sinema Günleri İstanbul’da

Filistin Sinema Günleri İstanbul’da

Altyazı Sinema Derneği ve Postane bu sene Filistin’de gerçekleşemeyen Filistin Sinema Günleri’nin İstanbul’daki ev sahiplerinden biri oluyor. 2 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek etkinlikte Elia Suleiman’ın Geride Kalan filmi gösterilecek.

2014’ten bu yana Filistin sinemasının en önemli buluşma noktalarından birisi olan Filistin Sinema Günleri, ülkede devam eden savaş nedeniyle bu yıl Filistin’de düzenlenemiyor. Buna yönelik bir dayanışma oluşturma ve Filistin Sinema Günleri’nin her yıl Filistin’in farklı şehirlerine yayılan yapısını uluslararası boyuta taşıma amacıyla dünyanın farklı noktalarından pek çok kurum festivalin programından filmleri kendi ülkelerinde gösteriyor. Festivalin İstanbul’daki gösterimlerinden birini ise Altyazı Sinema Derneği ve Postane İstanbul düzenliyor.

Filistin Sinema Günleri’nin gösterimler hakkındaki mesajı şu şekilde: “Uluslararası haber kaynakları, dünya liderleri ve büyük sosyal medya platformları sansür uygulayıp anlatıyı çarpıtarak Filistinlilere yönelik insan-dışılaştırma sürecinin ve süregelen eziyetin devamını mümkün kılarken, zorla iptal edilen Filistin Sinema Günleri festivaline destek olmak amacıyla kanallarımızı genişletiyoruz.”

Filistin Sinema Günleri gösterimleri, Balfour Deklarasyonu’nun hüzünlü yıldönümü olan 2 Kasım’da Filistinlilerin sesini duyurmak amacıyla dünya çapında gerçekleştiriliyor. İstanbul’daki gösterim ise 2 Kasım günü saat 19.00’da, Postane Hol‘de yapılacak. Filistin sinemasının en önemli isimlerinden Elia Suleiman’ın dünya prömiyerini Cannes’ın ana yarışmasında yapan ve İsrail devletinin 1948’deki kuruluşundan günümüze Filistin’in işgal edilme sürecine dair yapılmış sembol filmlerden Geride Kalan (The Time That Remains, 2009) Filistin Sinema Günleri’nin İstanbul ayağında seyirciyle buluşacak filmlerden biri olacak. Gösterim tamamen ücretsiz ve herkese açık.

Ayrıca İstanbul’daki Suriye ve Filistinlilerin bir araya geldiği Ad.Dar Merkezi de Filistin Sinema Günleri’nin İstanbul gösterimlerine ev sahipliği yapan bir başka kuruluş olacak. Rashid Masharawi’nin Yeni Bildiriye Kadar (Curfew, 1994) filmini 2 Kasım’da, Michel Khlefi’nin Üç Mücevherin Hikâyesi (Tale of the Three Jewels, 1995) filmini 3 Kasım’da Ad.Dar’da izlemek mümkün. İki filmin de başlangıç saati 20.00.

Filistin Sinema Günleri Nedir?

İlk olarak 2014 yılında düzenlenen ve hızla Filistin sinemasının en önemli merkezlerinden birisi hâline gelen Filistin Sinema Günleri, her yıl dünyanın dört bir yanında üretilen Filistin filmlerini Filistin’de bir araya getiriyor. Filistin’de düzenlenen ve Filistin sinemasına odaklanan tek festival olma özelliği taşıyan Filistin Sinema Günleri, yapılmaya başlandığı ilk yıldan bu yana aynı anda birçok Filistin şehrinde düzenleniyor. Ülkedeki güncel duruma bağlı olarak değişiklik gösterse de her yıl en az beş şehirde düzenlenen festivali Film Lab: Palestine adlı organizasyon gerçekleştiriyor. Birçoklarına göre Filistin Sinema Günleri, Filistin sinemasını uluslararası sinema dünyasının haritasına yerleştirmiş bir etkinlik. Aynı zamanda ülke tarihinin en yüksek katılıma sahip kültürel etkinliklerinden biri.

Filistin Sinema Günleri’nin 2021 yılında Ramallah’ta düzenlenen açılış töreni.

Bu yıl şartları giderek sertleşen savaş nedeniyle düzenlenemeyen Filistin Sinema Günleri, dünyanın farklı noktalarından organizasyonların dayanışmasıyla tüm dünyaya taşınıyor. Festival ekibi ve festival ortaklarından Beyrutlu bağımsız sinema oluşumu Aflamuna’nın çağrısına dünyanın farklı noktalarından cevap veren pek çok organizasyon, festival programından filmleri kendi kentlerindeki seyircilerle buluşturuyor ve festivalin devamlılığını sağlıyor. Aynı zamanda festivalin geleneği daha geniş bir boyuta taşınıyor ve her yıl aynı anda farklı şehirlerde düzenlenen Filistin Sinema Günleri bu yıl Filistin şehirlerinde değil, farklı dünya şehirlerinde Filistin anlatılarına alan açıyor.

Gösterimlerin düzenlendiği şehirlerin tam listesine ulaşmak için tıklayın.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.