Şu An Okunan
Kadın Sinemacıları Ele Alan ‘Women Make Film’ BluTV’de Yayında

Kadın Sinemacıları Ele Alan ‘Women Make Film’ BluTV’de Yayında

Sinema tarihindeki kadın sinemacıları konu alan Women Make Film adlı belgesel, dijital platform BluTV’de yayınlandı

2018 yılında Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yapan belgesel, sinema tarihindeki kadın sinemacılara odaklanırken, Tilda Swinton, Jane Fonda, Thandie Newton ve Debra Winger gibi oyuncuların da öykülerini anlatarak, izleyicileri sinema dünyasında uzun bir yolculuğa çıkarıyor. 14 bölümden oluşan 14 saatlik bu belgesel, 130 yıldır farklı kıtalarda film çeken kadınları ve o kadınların filmlerini anlatırken, belgeselde 183 kadın yönetmenin işi yer alıyor.

Daha önce ünlü yönetmenlerle yaptığı Scene by Scene adlı röportaj serisinin yanı sıra The Story of Film: An Odyssey (2011) ve The Eyes of Orson Welles (2018) gibi ödüllü belgesellerle de tanınan Mark Cousins belgeselin yönetmenliğini üstleniyor.

Belgeselin hem anlatıcılığını hem de yapımcılığını üstlenen ünlü oyuncu Tilda Swinton, bu filmde anlatmak istediklerini şu cümlelerle ifade ediyor: “Çoğu film erkekler tarafından yönetildi. Sinema klasikleri olarak kabul edilen filmlerin çoğu erkekler tarafından yönetildi. 130 yıldır altı kıtada binlerce kadın da film çekiyor, izleyebileceğiniz en iyi filmlerde onların da imzası var. Hangi filmleri çektiler? Hangi teknikleri kullandılar? Onlardan sinema hakkında ne öğrenebiliriz?”

Kadın sinemacılar üzerinden bir sinema tarihi okuması olarak da görebileceğimiz Women Make Film, erkek egemen sinema sektörde gizli kalmış ya da ikinci plana atılmış kadın sinemacıları ön plana çıkarmayı hedefliyor. 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.