Şu An Okunan
Kleber Mendonça Filho’dan Ülkesinin Haline ‘Yanan’ Tweet

Kleber Mendonça Filho’dan Ülkesinin Haline ‘Yanan’ Tweet

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun COVID-19’la ilgili yanıltıcı bilgi içeren gönderisi Twitter tarafından silinince, ünlü yönetmen ülkesinin içinde bulunduğu duruma tepki gösterdi.

COVID-19’la başa çıkma konusunda pek çok dünya lideri sınıfta kalırken, ünlü sanatçılar sosyal medyada tepkilerini paylaşmaya devam ediyorlar. Geçen yıl Bacurau ile Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü kazanan Brezilyalı yönetmen Kleber Mendonça Filho da, bu sabah ‘acı-komik’ bir tweet’le ülkesinin devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun ‘son tuhaf vaka’sını yorumladı.

Türkiye de dahil birçok ülkede sosyal mesafenin korunmasını destekleyecek ekonomik paketler yetersiz kalır ve çalışanlar Corona virüsüne yakalanmakla ‘aç kalmak’ arasında bir seçim yapmak durumunda kalırken, Bolsonaro’nun sorunu dayanaksız bir biçimde ‘kökünden çözme’ çabası, Twitter’ın denetimine takıldı. Bolsonaro’nun COVID-19 hakkındaki iki tweet’i, Pazar günü Twitter tarafından yanlış veya yanıltcı bilgi içerdiği gerekçesiyle silindi. Brezilya Devlet Başkanı, yayınladığı video’larda sokakta vatandaş arasında gezinirken görülüyor ve Corona virüsüne karşı, sıtma tedavisinde kullanılan hydroxychloroquine ilacının kullanımını cesaretlendiriyordu. Kanıtlanmamış bu tartışmalı bilginin haricinde, Başkan ayrıca ülkede sosyal mesafe uygulamasına son verilmesi gerektiği konusundaki fikrini paylaşmıştı: “İnsanlardan duyduğum, çalışmak istiyorlar. Brezilya duramaz yoksa Venezüela’ya döneriz.”

Komşu Sesler (Neighboring Sounds, 2012) ve Aquarius (2016) gibi sosyo-politik sorunlara değinen filmleriyle son yılların en gözde sinemacılarından biri olan ve Twitter’da 75 bin takipçisi bulunan Mendonça Filho, bu gelişmeler üzerine, Bolsonaro’nun bir TV röportajına ait bir video eşliğinde şu tweet’i paylaştı: “Brezilya, devlet başkanının, içlerinden biri eşek kafası takmış bir grup tuhaf evangeliste telefon röportajı verdiği bir ülke. Ve de Facebook, Instagram ve Twitter, aynı başkanın gönderilerini, uygar topluma tehdit oluşturduğu için silme kararı alıyor.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.