Şu An Okunan
‘Cinnet’ ve ‘Şeytan’ Gibi Klasiklerin Efsanevi Bestecisi Krzysztof Penderecki Öldü

‘Cinnet’ ve ‘Şeytan’ Gibi Klasiklerin Efsanevi Bestecisi Krzysztof Penderecki Öldü

‘Gerginliğin’ avant-garde bestecisi, David Lynch’in ‘Vahşi Duygular’ı gibi nice filme unutulmaz müzikleriyle katkıda bulunmuştu. Polonyalı müzisyen, Radiohead’den Jonny Greenwood ile de bir dizi konser vermişti.

Polonya’da 1960’larda serpilen avant-garde müzik dalgasının önemli isimlerinden biri olan besteci ve orkestra şefi Krzysztof Penderecki, 86 yaşında hayata veda etti. Reuters’in belirttiğine göre “uzun ve ciddi bir hastalığın” ardından aramızdan ayrılan Penderecki’nin müziği, Stanley Kubrick’in Cinnet’i (The Shining, 1980), David Lynch’in Vahşi Duygular (Wild At Heart, 1990), Inland Empire (2006) ile Twin Peaks: The Return’ü (2017), William Friedkin’in Şeytan’ı (The Exorcist, 1973) ve Alfonso Cuarón’un Son Umut’u (Children of Men, 2006) gibi çok sayıda önemli filmde yer almış; benzersiz ve hayli ‘gergin’ anlar yaratmıştı.

Krakow Müzik Akademisi’nde eğitim gören Penderecki, ülkesi Polonya dışında, 1960 tarihli çalışması ‘Threnody for the Victims of Hiroshima’ ile tanınmaya başlamış; ‘Polymorphia’ (1961) ve ‘St. Luke Passion’ (1966) ile şöhretini perçinlemişti. Penderecki’nin en büyük hayranları arasında, Radiohead’den Jonny Greenwood da bulunuyordu. 2011’de efsanevi besteci ile tanışma fırsatı bulan Greenwood, onu hem Radiohead’in daha avant-garde işlerinin hem de kendi soundtrack çalışmalarının başlıca ilham kaynağı olarak görüyordu. İkili, birlikte Penderecki’nin ‘Polymorphia’sını ve Greenwood’un ‘48 Responses to Polymorphia’sını da icra ettikleri, bir dizi ortak konser vermişti.

Greenwood, Polonyalı müzisyenin ardından Twitter’da şu mesajı paylaştı: “Penderecki en büyüğüydü -şiddetle yaratıcı bir besteci, ve kibar, sıcak kalpli bir adam. Ailesine ve müzik dünyasının bu büyük kaybı için Polonya’ya başsağlığı diliyorum.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.