Şu An Okunan
Spike Lee, Çekemediği Filminin Senaryosunu Paylaştı

Spike Lee, Çekemediği Filminin Senaryosunu Paylaştı

Oscarlı sinemacının Instagram gönderisinde senaryo link’ini paylaştığı, 1996 tarihli proje, Amerikan beyzbol efsanesi Jackie Robinson üzerine.

“ABD – New York Şehri Da Corona Merkez Üssünden İyi Pazar Akşamları.” Spike Lee, bu cümleyle başlayan Instagram gönderisinde, çok istediği halde çekmeye fırsat bulamadığı eski bir film projesinin senaryosunu paylaştı. Do the Right Thing (1989), Malcolm X (1992) gibi klasikleriyle ‘beyaz sinemanın siyah stereotipleri’ni yıkarak Afro-Amerikalılara perdede gerçekçi ve derinlikli bir temsiliyet alanı yaratan yönetmenin hayata geçmeyen söz konusu projesi de, efsanevi bir Afro-Amerikalı, ünlü beyzbol oyuncusu Jackie Robinson (1919–1972) üzerine. Gençliğinde kendisi de bir beyzbol oyuncusu olmayı hayal etmiş olan Lee, Instagram’da yayınladığı videoda, Jackie Robinson filminde Denzel Washington’ı oynatmayı istediğini, ama aktörün kendisini rol için çok yaşlı bulduğu için bu teklifi kabul etmediğini anlatıyor.

“Umarım hepiniz evde ve güvendesinizdir,” diyen yönetmen, karantina sürecinde hayat üzerine, nelerin olup nelerin olmadığı üzerine düşünme fırsatı bulduğunu ve bu esnada ‘rüya proje’lerinden biri olan The Jackie Robinson Story hakkında da düşündüğünü söylüyor. “Beyzboldan veya spordan hoşlanmıyorsanız sorun değil; bu, harika bir Amerikan hikâyesi… Umarım beğenirsiniz. Beğenmezseniz, o da ok.” Lee video’sunu şu sözlerle bitiriyor: “Güvende olun. Sosyal mesafe! Barış!”

The Jackie Robinson Story’nin 1996 tarihli beşinci (ve elbette İngilizce) taslağını şu link‘ten okuyabilirsiniz. Lee 2018’de Karanlıkla Karşı Karşıya (BlacKkKlansman) ile En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar kazanmıştı.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.