Şu An Okunan
Kültür Bakanlığı, Kurak Günler’e Verdiği Desteği Geri İstiyor

Kültür Bakanlığı, Kurak Günler’e Verdiği Desteği Geri İstiyor

Kurak Günler

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emin Alper’in yazıp yönettiği Kurak Günler‘e verilen finansal yapım desteğini geri istiyor. Filmin üreticileri bu kararın bazı medya kanalları tarafından başlatılan linç kampanyası üzerine alındığı görüşünde.

Son dönemde sinemacılar üzerinde oluşturulan baskı ve linç dalgasında yeni bir aşamaya gelinmiş durumda. Gerek gösterildiği festivaller gerek aldığı ödüllerle yılın öne çıkan yerli yapımlarından Kurak Günler‘in yapımcısı Nadir Öperli ve yönetmeni Emin Alper, yayınladıkları bir açıklamayla Kültür Bakanlığı’nın filme verdiği finansal yapım desteğini yasal faiziyle birlikte geri istediğini duyurdu. Kararın sebebi ise proje geliştirme aşamasında senaryoda yapılan değişiklikler.

Kurak Günler, dünya prömiyerini bu yıl Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yapmış ve seçkide yer aldığı açıklandıktan itibaren epey ilgi çekmişti. Film ilk gösterimini yaptıktan sonra ise çoğunlukla iktidara yakın medya kanallarından filmdeki homofobi teması ve kuir hikâye unsuruna yönelik bir karalama kampanyası başlatılmıştı. Bu karalama odaklı haberler filmin Türkiye prömiyerini yaptığı Antalya Altın Portakal Film Festivali döneminde de artarak devam etmiş ve sosyal medyada bir linç kampanyasını tetiklemişti. Filmin eşcinsellikle ilgili boyutundan dolayı ahlaksızlıkla, senaryoda değişiklik yaptığı için devleti kandırmakla suçlanan Emin Alper’in filmine verilen bakanlık desteğinin geri çekilmesi çağrısı da bu haberler ve sosyal medya tartışmalarında dile getirilmişti.

Kurak Günler, Cannes
Kurak Günler ekibi, Cannes Film Festivali sırasında Gezi Davası’nda çıkan karar sonrasında tutuklu bulunan Çiğdem Mater’le dayanışma mesajı göndermişti.

Nadir Öperli ve Emin Alper’in imzasıyla yayınlanan açıklamada bakanlığın son kararının bu karalama kampanyasının etkisiyle alındığı ifade ediliyor. Bir filmin yıllara yayılan yapım sürecinde senaryo geliştirmenin doğal bir uygulama olduğu vurgulanırken, dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde buna benzer bir senaryo değişikliği denetlemesinin mevcut olmadığı bilgisi ekleniyor. Ayrıca bunun senaryonun tüm değişiklikleri içeren nihai halini Sinema Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen tarihten 20 ay sonra alınmış bir karar olduğu, filmin vizyonundan hemen önce alınan bu kararın bir sansür uygulaması olduğu da söyleniyor.

Bakanlık destek süreçlerinde destek almaya hak kazanan senaryoların yapım aşamasında geliştirilmesi ve dönüştürülmesi hemen her film için geçerli bir uygulama. 2019 yılında yapılan bir yönetmelik değişikliği sonrasında, bakanlık destek verdiği projelerin senaryosundaki değişiklikleri destekleme kurulu veya bakan onayına bağlamıştı. Bu yönetmelik değişikliği sonrasında, senaryo değişiklikleri gerekçe gösterilerek, verilen desteğin bakan kararıyla geri istendiği ilk uzun metraj film Kurak Günler oldu.

Daha önce Kültür Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün uyguladığı düşünülen kara liste tartışmalarında politik görüşleri nedeniyle dışlanan sinemacılar arasında yer alan, dünya prömiyerini Berlinale’nin ana yarışmasında yapan Kız Kardeşler (2019) filmiyle bakanlık desteğine uygun görülmemiş Emin Alper’in yeni filmi de aldığı 1 milyon TL’ye yakın desteği faiziyle birlikte bakanlığa geri ödeme mecburiyetiyle karşı karşıya. Filmleri Venedik, Berlin, Cannes, Toronto gibi büyük festivallerin resmî seçkilerinde yer bulan, güncel Türkiye sinemasının önde gelen yönetmenleri arasında yer alan Alper, yeni filminin vizyon tarihine bir gün kala ülkesinin kültür bakanlığı tarafından engellemelere maruz bırakılıyor.

Yapılan açıklamada filme destek olmak isteyen izleyicileri sinemalara davet eden Emin Alper ve Nadir Öperli açıklamayı “Vergilerimizle oluşturulan kamu kaynaklarının sanatımız ve sinemamızın hayrına, özgür, bağımsız ve yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, hakkaniyetli bir şekilde kullanılacağı günlerin yakın olduğunu ümit ediyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.

Açıklamanın tamamı için:

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.