Şu An Okunan
12. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

12. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

10-14 Aralık / Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit

12. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, Türkiye’den ve dünyadan hak ihlal ve mücadelelerini konu alan filmlerin yanı sıra güncel meselelere dair etkinlikleriyle de dikkat çeken programıyla 10 Aralık’ta başlıyor. 14 Aralık tarihine kadar sürecek festivalde gösterimler Beyoğlu’nda iki mekânda yapılacak.

Festivalin ‘Türkiye Seçkisi’ son iki yılda çekilmiş filmlerden bir seçki sunuyor. Programda dikkat çeken yapımlardan bazıları şu şekilde: Bir barış akademisyeninin mahkemeye çıkmaya hazırlanma sürecinden bir kesit sunan Aylin Kuryel imzalı Bir Savunma (2021), ailelerini geçindirebilmek için İstanbul’a işçi olarak gelen Afrikalı göçmenlerin yaşam mücadelesini anlatan Doğuş Algün imzalı Sıcak Yatak (2021), mahalleleri kentsel dönüş alanı ilan edilen Kirazlıtepe sakinlerinin başlarından geçenleri anlatan Sibel Erduman ve Anıl Olcan imzalı Kirazlıtepe Yıkım ve Direniş Hikâyesi, öğrenci hareketinin içinde yer alan Tayfur Cinemre’nin motosikletiyle 1968’de yaşanan olayları takip ettiği Aslı Esma Karaca imzalı Beyaz Motosiklet: Devrimin Beyaz Küheylanı ve belediye tarafından ‘riskli alan’ ilan edilen Tozkoparan’da evlerinden çıkmaya zorlanan mahallelinin mücadelesini takip eden Yasin Serindere ve Özgür Cihan Uçar imzalı Tozkoparan Bizimdir.

Bir Savunma

‘Uluslararası Program’ ise farklı dönemlerde üretilmiş, dünyanın dört bir yanından filmleri bir araya getiriyor. Belgesel sinemacı Mahnaz Mohammadi’nin, Tahran’dan Ankara’ya giden bir trendeki İranlı yolcularla ülkeyi terk etme meselesi üzerine yaptığı görüşmelerden derlenen Yol Günlüğü (Travelogue, 2006), kız ve erkek öğrencilerin okul bahçesinin ne kadarını kullandığına dair bir gözlemin peşine düşen Eléonor Gilbert imzalı Alan (Espace, 2014), iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine dikkat çekmek isteyen bir kadının ilham veren öyküsünü konu alan Priya Thuvassery imzalı Mercan Kadın (Coral Woman, 2019), 1990’larda Kolombiya’da yaşanan katliamları odağına alan ve arşiv görüntülerinden analog malzemelere çeşitli materyallerle görsel bir hikâye yaratan Ana María Vallejo imzalı Sineklerin Şarkısı (El Canto de las Moscas, 2021), Patricio Galvez’in, Al-Hol kampında hapsedilen yedi torununu kurtarmak için başlattığı tek kişilik mücadeleyi anlatan Gorki Glasser-Müller imzalı Düşmanın Çocukları (Children of the Enemy, 2021) ve Doğu Avrupa’da bir ülkeden takip edildikleri için kaçan iki kardeşin yolculuğunu anlatan Florence Miailhe imzalı Yolculuk (La Traversée) bunların başında geliyor. Ayrıca Rakshan Bani-Etemad imzalı İran Nüfusunun Yarısıyız (Ma Nimi Az Jamiat Iranim, 2009), Schokofeh Kamiz imzalı Sabeen’in Ardından (After Sabeen, 2019), Asia Dér ve Sári Haragonics imzalı Bir Çocuk İki Anne (Her Mothers, 2020), Aurel imzalu Josep (2020), Sarah Blasskiewitz imzalı Kıymetli Ivie (Ivie wie Ivie, 2021), Abdallah Al-Khati imzalı Küçük Filistin: Kuşatma Günlüğü (Little Palestine: Diary of a Siege, 2021), Hogir Hirori imzalı Sabaya (2021), Nadia Bouferkas ve Sidonie Hadoux imzalı Sende Kaz Ciğeri Yiyecek Tip Yok! (T’as Pas une Gueule à Foie-gras, 2021), Müge Süer ve Hendrik Kintscher imzalı Start Wearing Purple ve Kurdwin Ayub imzalı Sonne adlı filmleri izlemek mümkün.

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, Birleşmiş Milletler Kalkınma Projesi Avrasya işbirliği ve Euromersive Türkiye’nin desteğiyle ‘Immerse in the World’ adlı bir sanal gerçeklik sergisine ev sahipliği yapıyor. Dünyanın durumuna, çevreye ve topluma dair çalışmaları içeren ve bu çalışmaları, insan hakları meselelerine yeni bir bakış açısı kazandıran sanal gerçeklik vesilesiyle izleyiciyle buluşturan sergi programında altı film yer alıyor. ‘Immerse in the World’ 10-13 Aralık tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde ziyarete açık olacak. Festival kapsamında düzenlenecek ‘Devri-Mahsa: İran’da ve Her Yerde Özgürlük’ adlı açık forumda ise İran’da, ahlâk polislerince katledilen Mahsa Amini’nin ardından yaşananlar üzerinden kadın dayanışması konuşulacak. İranlı ve Türkiyeli kadınların konuşmacı olacağı etkinliğe çevrimiçi konuklar da katılım gösterecek.

Tamamı ücretsiz olan gösterimler ve etkinlikler İstanbul Beyoğlu’nda Fransız Kültür Merkezi ve Aynalı Geçit’te gerçekleştirilecek. Program takvimine festivalin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

hihff.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.