Şu An Okunan
‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ Kirazlıtepe Filmi Gösterimiyle Devam Ediyor

‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ Kirazlıtepe Filmi Gösterimiyle Devam Ediyor

Altyazı ve Postane işbirliğiyle düzenlenen ‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ Kirazlıtepe Yıkım ve Direniş Hikâyesi filmiyle geri dönüyor. Deprem felaketi sonrasında durdurulan program geri dönerken kente, şehir yaşamına ve doğaya yeni bir gözle bakma niyetinde.

Kültür sanat ile doğa koruma alanlarının kesişiminde faaliyet gösteren Postane Kültür Doğa Programı ve Altyazı’nın ortaklaşa düzenlediği ‘Kültür Doğa Film Buluşmaları’ Ocak ayında başlamıştı. Haziran sonuna kadar sürmesi planlanan program 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrasında belirsiz bir süreliğine durduruldu. Mart itibariyle geri dönmeye hazırlanırken de yaşadığımız bu acı tecrübenin işaret ettiği noktaları programın ve bilhassa kente bakışımızın bir parçası hâline getirmeye gayret ediyor.

Bu doğrultuda, program 21 Mart’ta Kirazlıtepe Yıkım ve Direniş Hikâyesi (2022) filminin gösterimiyle devam edecek. İstanbul’un Kirazlıtepe bölgesine yapılan Çamlıca Camii’nin inşaatı öncesinde ve sırasında yaşananları anlatan belgesel, gerek devletin kentleşme politikaları gerek kent adaleti konusunda oldukça dikkat çekici bir örnek olma özelliğine sahip. Bu doğrultuda filmin gösteriminin ardından yönetmenler Sibel Erduman ve Anıl Olcan’la bir söyleşi yapılacak. Yaşam Hakları Derneği tarafından gerçekleştirilen filmin yapım öyküsü ve Kirazlıtepe örneğinin İstanbul’un kentleşme sorunlarına dair neler söylediği tartışılırken 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin bıraktığı tecrübeler de söyleşinin bir parçası yapılacak.

Altyazı ve Postane İstanbul’un ortaklaşa yayınladığı duyuru metni ise şu şekilde:

6 Şubat’ta gerçekleşen depremler, kapanması oldukça zor yaralar açtı. Felaketin yaşandığı ilk anlardan bu yana taşıdığımız acı ve üzüntüyü söze dökmek hiç kolay değil. Bu süreçte Postane ve Altyazı ortaklığıyla gerçekleştirilen, altı ay boyunca kültür, sanat ve çevre koruma kesişiminde yer alan film ve söyleşilerden oluşacak şekilde kurguladığımız Kültür Doğa Film Buluşmaları’nı bir süreliğine ertelemiştik.

Acısı hâlâ epey taze olan bu felaketin düşünme biçimlerimizi doğrudan etkilediği ve bizi kapımızda bekleyen birçok tehlikeye karşı uyardığı kesin. Bu düşünceyi programımıza da adapte etmeyi elzem buluyoruz. Gösterimlerimize geri dönmeye hazırlanırken kent adaleti, şehirleşme ve yerinden edilme gibi konuları programın çok daha merkezî bir parçası hâline getirme niyetindeyiz.

Bir sonraki gösterimimiz 21 Mart Salı saat 19:00’da, rant odaklı şehirleşme ve devlet politikaları hakkında önemli noktalara değinen Kirazlıtepe Yıkım ve Direniş Hikâyesi (2022, 40’) filmiyle olacak. Ardından yönetmenler Anıl Olcan ve Sibel Erduman ile Altyazı moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleşecek. Dayanışmanın, paylaşmanın ve birbirimizi dinlemenin bizlere çok iyi geldiğini bir kez daha anladığımız bu süreçte tekrar bir araya gelme umuduyla

Altyazı ve Postane

21 Mart Salı günü Postane Hol’de, saat 19:00’da gerçekleştirilecek etkinliğe katılım ücretsiz. Gösterime katılmak için kayıt yaptırmak yeterli.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.