Şu An Okunan
Kundura DocLab 2024 Başlıyor

Kundura DocLab 2024 Başlıyor

Beykoz Kundura‘nın belgesel sinema ve belgesel tiyatro pratiğini buluşturan ve bu alanlardaki yönetmenlere yönelik hazırlanan proje ve kapasite geliştirme programı Kundura DocLab‘in ikincisi 22-27 Nisan’da gerçekleşecek. Lübnanlı çok yönlü sanatçı Rabih Mroué’nin iki performansını Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturan programa Gürcü asıllı Fransız belgesel sinemacı Nino Kirtadze de konuk olacak.

Beykoz Kundura çatısı altında faaliyet gösteren proje ve kapasite geliştirme programı Kundura DocLab, belgesel sinema ve belgesel tiyatro yönetmenlerine özel hazırlanan programıyla katılımcıların çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapmasına olanak sağlıyor. Kurmaca dışı hikâye anlatımında sanatsal işbirliklerine gitmeyi ve bu işbirliklerini uluslararası düzeyde sağlamayı hedef alan program Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Güney Kafkasya bölge ülkelerinden film ve tiyatro yönetmenlerini buluşturarak kültürlerarası işbirliği alanları yaratmaya zemin hazırlıyor. 22-27 Nisan tarihlerinde ikincisi düzenlenecek Kundura DocLab bu yıl da dopdolu bir program sunuyor.

Kundura DocLab’e gelen başvurular yapımcı Dilek Aydın, araştırmacı, akademisyen küratör Gurur Ertem, yönetmen ve küratör S. Buse Yıldırım ve mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Programa beşi Türkiye’den olmak üzere toplamda on yönetmen seçildi: Imam Djabirowich Hasanov (Azerbaycan), Hesam Eslami (İran), Javad Ebrahiminejad (İran), Mahshid Afzali (İran), Sonja Djekic (Sırbistan), Berkay Tunalı (Türkiye), Deniz Yüksel Abalıoğlu (Türkiye), Didem Kris (Türkiye), Etna Özbek (Türkiye) ve İdil Akkuş (Türkiye). Seçilen katılımcılara dramaturg Aljoscha Begrich ve yaratıcı sinema yapımcısı Bruni Burres’in danışmanlığında hazırlanan bir haftalık programda özel proje ve kapasite geliştirme atölyelerini deneyimleme imkânı sunan programda seyircilere açık gösterimler de yapılacak.

Gürcü asıllı Fransız gazeteci ve belgesel sinemacı Nino Kirtadze programın bu yılki önemli konuklarından. Kirtadze’nin Gürcistan devletinin kritik ve şiddet dolu bir yılına odaklanan belgeseli Gürcistan Hakkında Bir Şeyler (Something about Georgia, 2010) program kapsamında seyirciyle buluşacak. Nana Djordjadze’nin Oscar’a aday olan 1996 yapımı A Chef In Love (Shekvarebuli kulinaris ataserti retsepti) filmindeki rolüyle adım attığı sinema kariyerinde Peter Brook, Jean-Pierre Ameris, Philippe Monnier, Claude Goretta ve Olivier Langlois gibi yönetmenlerle işbirliği yapan Kirtadze, ilk kez 2001 yapımı Chechen Lullaby (Il était une fois la Tchétchénie) filmiyle yönetmenlik koltuğuna oturdu. Aynı zamanda gazeteci olan, 1990’larda Kafkasya’nın sıkıntılı yıllarında AFP ve AP’de savaş muhabiri olarak görev alan ve Çeçenistan Savaşı’nı izleyen Kirtadze, Gürcistan Hakkında Bir Şeyler belgeselinde Ocak 2008’deki başkanlık seçimlerinden Ağustos ayında Rusya ile yaşanan kaosa dek uzanan dönemi takip ediyor. IDFA, ZagrebDox, DfOK Leipzig gibi önemli belgesel film festivallerinden yolu geçen belgesel Avrupa Film Akademisi ve Visions du Réel’den çeşitli ödüller kazandı. Yönetmenin bizzat katılacağı ücretsiz gösterim 23 Nisan’da Kundura Sinema’da gerçekleşecek.

Bir Bulutla Yol Almak

Lübnanlı tiyatrocu, oyun yazarı ve görsel sanatçı Rabih Mroué’nin Bir Bulutla Yol Olmak (Riding on a Cloud) ve Bana Sigarayı Bıraktır (Make Stop Smoking) adlı performansları Türkiye’de ilk kez Beykoz Kundura’da seyirciyle buluşacak. Gerçekle kurguyu iç içe geçirdiği Bir Bulutla Yol Almak performansında Mroué, Lübnan iç savaşında bacağından yaralanan ve konuşma yeteneğini kaybeden kardeşi Yasser Mroué’nin ve Lübnan’daki politik çekişmelerin hikâyesini anlatıyor. Performans 24 ve 26 Nisan’da Kundura Sahne’de deneyimlenebilecek. Mroué’nun akademik olmayan konferansı Bana Sigarayı Bıraktır ise performans anlayışının dışında bir sunum olarak niteleniyor. 27 Nisan’da ücretsiz gerçekleşecek performansın ardından Mroué, “Kayıp bir dünyayı yeniden inşa etmek pekâlâ mümkün olabilir, ama bunun ne anlamı var?” sorusunu tartışmaya açan bir de sohbet gerçekleştirecek. Ayrıca Seiba Anlatı Merkezi’nden hikâye anlatıcısı, eğitmen ve yazar Nazlı Çevik Azazi de program kapsamında çeşitli atölyeler düzenleyecek.

Kundura DocLab’e dair detaylı bilgi edinmek ve son gelişmeleri takip etmek için Beykoz Kundura’nın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.